Zvonuri că ”s-au evaporat” 20 de hectare de pădure. Primarul dă asigurări că pădurea e pe mâini bune

Zvonuri că ”s-au evaporat” 20 de hectare de pădure. Primarul dă asigurări că pădurea e pe mâini bune

Zvonuri că ”s-au evaporat” 20 de hectare de pădure. Primarul dă asigurări că pădurea e pe mâini bune

by martie 29, 2019 0 comments

PSD-ALDE, alături de PRM, PMP  și UDMR au aprobat ieri în Consiliul Local Turda un contract prin care pădurea Turzii va fi administrată într-un mod discreționar și fără control, apreciază PNL Turda.

Autoritățile locale au invocat faptul că de fapt aprobă un contract cadru care nu poate fi modificat de Consiliul Local. Primarul Cristian Matei dă asigurări că pădurea e pe mâini bune și promite că amendamentele opoziției vor fi discutate în asociația ce administrează pădurea Turzii. Proiectul a fost votat de consilierii locali cu excepția consilierilor PNL și cu excepția consilierului ALDE, Adrian Moldovan. 

Consiliul Local Turda a aprobat ieri un contract controversat de administrare a pădurii Turzii. Municipiul Turda deține peste 700 de hectare de pădure la Valea Ierii care de mai bine de un deceniu este administrată netransparent de un ocol silvic privat.

Adrian Moldovan (ALDE) a refuzat să voteze contractul neclar de administrare a pădurii orașului

Adrian Moldovan (ALDE) a refuzat să voteze contractul neclar de administrare a pădurii orașului

În ședința Consiliului Local de ieri, primarul Cristian Matei a propus un nou contract de administrare a pădurii. Motivul invocat a fost acela că autoritățile silvice centrale au cerut o re-evaluare a proprietăților silvice a unităților administrativ teritoriale, prin efectuarea de măsurători. Noua măsurare a suprafețelor de pădure pe care le are Turda a arătat că de fapt municipiul deține o suprafață cu 0,5 hectare mai mică.

Potrivit PNL Turda, miza nu este însă redimensionarea suprafeței pădurii ci un nou contract de administrare fără a exista vreo descărcare de gestiune a acelui vechi. ”Nu aprobăm aici o redimensionare a suprafețelor, ci un contract nou, asta să fie clar. E ucu Ocolul Silvic Valea Ierii srl, un contract căruia îi este opozabil municipiul Turda”, a apreciat avocatul Nicolae Giurgiu, consilier PNL.

Au dat dreptul de administrare ”pentru totdeauna”

Consiliul Local Turda a încredințat dreptul de administrare a pădurii orașului ”pentru totdeauna”, deși celelalte comune și orașe din România au procedat la încredințarea pădurii pe timp limitat în cazul ocoalelor silvice private.

Legea prevede că toate pădurile trebuie administrate de ocoale silvice. Acestea pot să fie de stat sau ”ocoale silvice de regim”. Ocoalele silvice de regim pot sa fie înființate de către orașe și de către comune dar pot fi înființate și de persoane juridice care au păduri în proprietate. Ocoalele silvice de regim înființate de către UAT-uri funcționează ca regii de interes local. Cel private funcționează ca simpe srl-uri. În cazul pădurilor Turzii s-a inventat o ”struțo-cămilă”.

În primă fază unitățile administrativ-teritoriale din zona Turzii au înființat Asociația Șoimul Arieș și au pus terenurile silvice la un loc, împreună, pentru a obține o suprafață mai are. Asociația Șoimul Arieș a înființat Ocolul Silvic Valea Ierii srl. Firma înființată în 2006 a primit dreptul de administra pădurea Turzii. Srl-ul Ocolul Silvic Valea Ierii nu poate fi considerat regie de interes local deoarece nu e înființat direct de către unitatea-administrativ teritorială, dar nici privat deoarece se invocă faptul că e înființat de către o asociație ce are în componență unitățile administrativ teritoriale.

Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, (AAP), o asociație care reprezintă interesele ocoalelor silvice private a explicat pentru InfoAries.ro că există două variante de încredințare a dreptului de administrare. ”În cazul ocoalelor silvice de regim înființate de UAT-uri (unitățile administrativ teritoriale- nr) se practică acordarea dreptului de administrare pe perioadă nedeterminată deoarece vorbim de ocoale silvice înființate de o autoritate publică. În cazul ocoalelor silvice private, de regulă, se acordă dreptul de administrare pe durata a 10 ani, perioada de valalbilitate a unui angajament silvic”, explică ing. Adrian Crețu, președinte AAP.

Majoritatea comunelor și orașelor din România care au acordat dreptul de administrare a pădurilor proprii unui ocol silvic privat au făcut-o pe 10 ani. Turda și-a dat pădurea în administrare ”pentru totdeauna”.

Administrare pe furiș a fondului forestier al Turzii

Timp de mai bine de un deceniu, din 2006, pădurea municipiului Turda a fost administrată pe furiș. Începând din 2012 are loc la Turda un transfer de putere. Reprezentantul municipiului Turda în Asociația Șoimu Arieș, primarul Tudor Ștetănie va fi înlocuit cu actualul primar Cristian Matei. Autoritățile locale vor păstra aceeași tăcere cu privire la modul în care este administrată pădurea orașului. Teoretic, potriivt legii, ocolul silvic ar fi trebuit să elaboreze angajamentul silvic, un document tehnico-administrativ în care sunt detalitate toate operațiunile silvice de gestionare a fondului forestier. Anual, ocolul silvic are obligația să prezinte autorităților silvice un raport privitor la modul în care angajamentul silvic a fost respectat.

Din 2006, autoritățile locale de la Turda nu au primit și nu au făcut public angajamentul silvic în cazul pădurii orașului. Mai clar, pur și simplu nu se spune public cum se administrează pădurea.

Zvonuri că s-au evaporat 20 de hectare de pădure. Care e adevărul ?

Zvonurile lansate în mediul politic local spun că 20 de hectare din pădurea orașului au dispărut. Autoritățile vorbesc de ”o reglare a suprafeței ” și de un minus de 0,5 hectare ca urmare unor erori anterioare de măsurare . În această fază, nimeni nu știe adevărul.

Sunt zvonuri că au dispărut 20 de hectare de pădure. Eu nu cred în zvonuri, vreau să văd acte iar actele nu există. Unde e contractul vechi? Unde sunt obligațiile vechi de administrare a pădurii Turzii? Nu le avem. Aștept documente, spune avocatul Nicolae Giurgiu (consliler local PNL)

În ședința Consiliului Local de joi, 28 martie a fost aprobat noul contract de administrare a pădurii orașului. În contract sunt precizate nominal parcelele de pădure ale Turzii dar nu sunt precizate și suprafețele fiecărei parcele în parte. E precizată doar suprafața totală de 783,34 hectare.

PSD-ALDE și PRM au înstrăinat pădurea Turzii ”pentru totdeauna” și fără control

Ce lipsește din noul contract de administrare a pădurii orașului

  1. Nu sunt prevăzute în contract parcelele cu suprafețele exacte de pădure. Celelalte UAT-uri din România au precizat nominal parcela și suprafața prin articole exprese în hotărârile de Consiliu Local.
  2. Nu a existat atașat vechiul contract cu suprafețele și obligațiile inițiale, vreun audit sau vreo formă de descărcare de gestiune.

  3. Nu există o limită a acordării dreptului de administrare și se precizează că acesta se prelungește automat cu fiecare nou angajament silvic (ce e valabil 10 ani). Celelalte UAT-uri din România au acordat dreptul de administrare precizând expres perioada de administrare de 10 ani, durata unui angajament silvic (planul tehnico-administrativ impus de lege pentru gestionare a unei păduri)
  4. Nu este prevăzut vreun control al proprietarului- municipiul Turda- asupra suprafeței fondului de regenerare și conservare. Acest fond este constituit cu aprobarea Asociației Șoimul Arieș și este destinate pentru acoperirea costurilor operațiunilor silvice. Fondul urmează să fie la dispoziția administratorului.
  5. Ocolul Silvic Valea Ierii Srl este înființat de Asociația Șoimul Arieș, în care e membru și Municipiul Turda. SRL-ul nu dă socoteală municipiului Turda despre modul în care funcționează.
  6. La rândul ei, Asociația Șoimul Arieș nu dă socoteală public cu privire la deciziile sale și invocă faptul că este ong.
  7. La rândul lui primarul Cristian Matei nu a dat și nu dă socoteală în fața Consiliului Local cu privire la funcționarea Șoimul Arieș și a Ocolului Silvic Valea Ierii. Aici cercul se închide.
  8. În contract e prevăzut că municipiul Turda plătește o taxă de administrare de 45 lei/hectar pentur pădurea de munte și 25 lei/he pentru pădurea de deal. (circa 35.000 lei) dar nu se precizează dacă suma e lunară, anuală sau trimestrială. Aceste taxe sunt considerate de lege cu titlu executiv inclusiv prin aprobare tacită.

PNL Turda a cerut în Consiliul local Turda adoptarea a 10 amendamente care să corecteze contractul de administrare. Potrivit primarului Cristian Matei, acest lucru nu era posibil deoarece era vorba de aprobarea unui contract cadru. Primarul a dat asigurări că pădurea e pe mâini bune și a promis că amendamentele PNL vor fi discutate în cadrul Asociației Șoimul Arieș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.