Zona Sărată a Turzii are regulament de dezvoltare durabilă

Zona Sărată a Turzii are regulament de dezvoltare durabilă by iunie 30, 2016 0 comments

Zona sărăturilor din Turda, Durgău şi Băile Sărate au, din această lună, un sistem de management al zonei protejate, un regulament aprobat prin ordin al ministrului mediului, pe baza căruia se vor putea face proiecte de dezvoltare durabilă. Zona va avea, în curând şi un custode care va administra aria protejată, Milvus Group. Asociaţia are în custodie mai multe arii protejate, iar zona sărată a Turzii va intra în custodie comună cu o suprafaţă de peste 6.000 de hectare – aria aviafaunistică Cânepişti.

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Primăria Muncipiului Turda a început în data de 01 noiembrie 2010 implementarea proiectului Managementul Sitului Natura 2000 „Sărăturile Ocna Veche”.

Obiectivele acestui proiect au fost realizarea unui sistem coerent de management al ariei protejate „Sărăturile Ocna Veche” care să asigure protecţia adecvată a speciilor şi habitatelor identificate, şi influenţarea percepţiei comunităţii locale în spiritul conservării patrimoniului şi al dezvoltării durabile a ariei protejate prin acţiuni de informare, conştientizare şi consultare care să creioneze o atitudine favorabilă faţă de valorile sitului.

“Ne-am lovit de lipsa capacităţii administrative a ministerului Mediului de a evalua şi a aproba planurile de management realizate. Au fost sute de planuri de management aflate în situaţia planului nostru. S-au încercat diverse metode: prin personalul propriu, prin subcontractori. S-au tergiversat lucrurile, nu ni s-a dat de la început un conţinut cadru, un format care să se respecte, fiecare şi-a elaborat documentele în funţie de prestatorul de servicii cu care a lucrat. S-a cerut extindere, s-a cerut comprimare. Proiectul a suferit numeroase modificări”, a explicat Codruţa Bungărdean, manager de proiect, despre lungimea în timp a acestui proiect.

Regulamentul, care poate fi vizitat si online pe site-ul saraturileocnaveche.eu, limitează şi descrie ceea ce este interzis sau de evitat în zona sărată. Problemele identificate în cei şase ani de realizare a proiectului sunt legate de păşunatul intensiv şi de agricultura intenisivă.

“Oamenii au fost informaţi în aceşti ani. Acum avem şi documentele cu care să îi convingem să îşi schimbe atitudinea faţă de această zonă. Agricultorii, pe baza acestui document vor avea dreptul să ceară compensaţii de agromediu”, a declarat Alin Roşca, preşedintele fundaţiei Potaissa, colaborator în cadrul proiectului.

Acesta a mai precizat că membrii fundaţiei au realizat, pe parcursul întocmirii proiectului, activităţi de informare a locuitorilor din zonă, activităţi de ecologizare a zonei, poteci tematice.

“Nu vorbim despre arii protejate, unde este strict interyisă orice activitate neautorizată. Vorbim despre arii protejate. Siturile Natura 2000 ocupă circa 25% din teritoriul României, deci trebuie să le privim ca pe un model de dezvoltare durabilă. Aceasta este ideea de bază”,a mai precizat Alin Roşca.

Municipiul Turda încheie astăzi, 30 iunie 2016, implementarea proiectului cu titlul „Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, o finanţare nerambursabilă din Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii,conform Contractului de finanţare nr. 99714 din 31.08.2010 ce stabileşete proporţia finanţării la 100% din FEDR şi buget de stat.

Proiectul şi-a început implementarea de la 1 noiembrie 2010, iar la 8 iunie 2016 Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a emis ordinul de ministru nr. 1072 prin care se aprobă Planul de management şi Regulamentul pentru situl de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche.

Obiectivul general sub care s-a derulat proiectul l-a reprezentat protecţia sitului Sărăturile Ocna Vecheprintr-un management adecvat în vederea menţinerii biodiversităţii şi a patrimoniului natural prin implementarea reţelei Natura 2000 la nivelul Regiunii Nord-Vest. Sub acest obiectiv s-au realizat: Planul de management şi Regulamentul sitului de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, a fost creată o bază de date GIS şi au fost organizate activităţi de evaluare, consultare, conştientizare şi informare la nivelul comunităţii locale cu privire la importanţa conservării biodiversităţii şi menţinerii unui mediu curat.

Scopul Planului de management este de a promova un model de gestiune durabilă care să permită conservarea biodiversităţii ca element fundamental al capitalului natural din situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în concordanţă cu dezvoltarea sistemelor socio-economice învecinate.

Valoarea finală a proiectului s-a ridicat la 367.312 lei, din care valoarea nerambursabilă eligibilă a fost 318.189 lei (254.551 lei FEDR şi 63.638 lei buget de stat), restul de 49.123 lei reprezentând TVA.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.