Ziua persoanei cu dizabilități. Autoritățile nu au reușit în 2 decenii construirea rampelor de acces moderne

Ziua persoanei cu dizabilități. Autoritățile nu au reușit în 2 decenii construirea rampelor de acces moderne by decembrie 3, 2015 0 comments

Serviciile de asistență socială sărbătoresc  în 3 decembrie, Ziua persoanei cu dizabilități, tema centrală a acestui an fiind “o societate fără bariere pentru pentru persoana cu dizabilități”. Potrivit Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, manifestările dedicate persoanelor cu dizabilități vor fi organizate atât la nivel județean cât și în centrele locale.

image

Unele căi de acces au unghiuri de peste 15 grade. Utilizarea lor e o adevărată aventură.

Printre specactole, cântece sau simpozioane dedicate persoanelor cu dizabilități, o altă realitate își face loc: faptul că autoritățile și instituțiile locale nu au reușit în ultimii 20 de ani să pună la punct o infrastructură specifică pentru persoanele cu handicap, rampe și căi speciale, ori lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilități, în instituții.
Primăria Turda nu are o rampă de acces pentru persoanele cu dizabiltăți nici măcar pentru a asigura accesul cetățenilor la parter, la Centrul de Informare al Cetățenilor.
Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități sunt construite, și nu doar la Turda, parcă în bătaie de joc: fie nu respectă gradul de înclinare, fie materialele cu care sunt pavate sunt gresii lucioase, periculoase pe vreme ploioasă ori ninsoare.
Gheorghe Sav, președintele Asociației persoanelor cu handicap neuromotor „Oameni pentru Oameni” din Turda spune că în oraș sunt puține rampe ce pot fi folosite. ” O astfel de rampă e cea de la BCR, dar unele nu pot fi folosite deloc”, spune Ghiță Sav. Acesta precizează că unele rampe de acces au fost pavate cu material de construcție lucios, pe care se alunecă. “În loc să fie dale care să permită aderența, sunt dale lucioase. Pe ploaie ori gheață și o persoană sănătoasă riscă să iși rupă picioarele acolo”, spune Ghiță Sav. Asociația pe care o conduce are peste 150 de membri, persoane cu deficiențe neuro-motorii, dar numărul persoanelor cu dizabilități din oraș este mult mai mare. Problemele legate de asistența socială, fie că vorbim de săraci, vârstnici ori persoane du dizabilități sunt numeroase în Turda. Anual, circa 10% din bugetul orașului este destinat serviciilor sociale, adică peste 8,1 milioane de lei. Din această sumă circa 1,2 milioane sunt bani cheltuiți pentru persoanele cu invaliditate ori dizabilități.
Modul în care sunt făcute finsajele căilor de acces depășesc însă situația specifică persoanelor cu dizabilități. În unele locuri, constructorii căilor de acces publice din Turda, par să fi lucrat fără cap: coborâri direct din bordură în stradă, diferențe de nivel ce fac imposibilă trecerea cărucioarelor ori bicicletelor.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.