Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Primăria Turda uită să respecte legea

Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Primăria Turda uită să respecte legea

Ziua Mondială a Asistenței Sociale. Primăria Turda uită să respecte legea

by martie 19, 2019 0 comments

Autoritățile publice sărbătoresc în 19 martie Ziua Mondială a Asistenței Sociale. În 2019 tema aleasă este  ”Importanța relațiilor umane”.

Asistența socială este definită drept un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor, cu probleme speciale, aflate temporar în dificultate, care din cauza unor motive de natură economică, socio-culturală, biologică sau psihologică nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace și eforturi proprii, un mod normal, decent de viață.

Pe de-o parte, asistența socială preacă de la premise practice: ajutând  eficient o persoană defavorizată se ajunge la reintegrarea socială și economică a acesteia. Pe de de altă parte vorbim și de un rol umanitar, bazat pe moralitate și solidaritate: fiecare dintre noi ne putem trezi la un moment dat în situații complicate și nefericite de viață.

Asistența socială are o pondere de 19, 32% din totalul bugetului local de la Turda, o sumă care e mai mare chiar decât cea cheltuită la capitolul autorități publice. Vorbim de o sumă de aproape trei ori mai mare decât cheltuielile cu învățământul și de patru ori mai mare decât sumele cheltuite pe capitolul sănătate.

În bugetul anului 2018 au fost prevăzute pentru asistență socială 17,7 milioane de lei și s-au cheltuit circa 14,6 milioane de lei. Din această sumă 7,6 milioane de lei sunt cheltuielile salariale. Putem spune că la Turda, jumătate din banii alocați asistenței sociale merg pe salarii și doar jumătate sunt cheltuiți pe programe sociale propriu-zise. Investițiile în capitolul asistență socială au fost de 71.929 lei.

În ciuda faptului că asistența socială reprezintă 19,32% din totalul bugetului local, Primăria Turda evită să respecte legea și să elaboreze programele anuale de asistență socială.

Potrivit Legii art. 112  din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, autoritățile locale ar trebui să elaboreze atât o strategie a serviciilor de asistență socială dar și programe anuale de activități. În urma consultării furnizorilor publici şi privaţi, a asociaţiilor profesionale şi a organizaţiilor reprezentative ale beneficiarilor, administrația locală ar trebui să elaboreaze planurile anuale de acţiune privind serviciile sociale administrate şi finanţate din bugetul Consiliului Local. Un astfel de program anual ar trebui să cuprindă date detaliate privind numărul şi categoriile de beneficiari, serviciile sociale existente, serviciile sociale propuse pentru a fi înfiinţate, programul de contractare a serviciilor din fonduri publice, bugetul estimat şi sursele de finanţare. Un astfel de program nu a fost aprobat în ultimii ani la Turda.

Motivul poate fi doar bănuit. Scris pe hârtie, un astfel de program poate atrage răspunderea autorităților publice. În absența unui program asumat, alocările suplimentare pentru asistența socială se va face după cum vrea ”șeful”. Cheltuielile suplimentare din bugetul de asistență socială se vor limita la premiile în bani date vârstnicilor de două ori pe an, la Paști și la Crăciun. În ceea ce privește sumele alocate, acestea nu vor depinde de un program public, asumat. Valoarea va fi stabilită în funcție de ce an vorbim, unul electoral sau nu. La fel se întâmplă cu sumele alocate abonamentelor pentru pensionari și oricăror gratuități.

 Stipendiile cu tentă electorală și recreerea, în topul ”opțiunilor strategice” ale muncipalității

În februarie 2016, la inițiativa primarului Tudor Ștefănie, Consiliul Local aproba acordarea unor beneficii de asistenta sociala din bugetul local, sub forma de tichete sociale pentru achiziționarea de medicamente, pe baza de reșetă medicală, pensionarilor pentru limita de varsta, cu domiciliul în municipiul Turda si al caror venit net, provenit dintr-o singura pensie sau din pensii cumulate, era mai mic sau cel mult egal cu 500 de lei. Valoarea nominala a tichetelor sociale pentru achizitionarea de medicamente este de 50 lei iar acestea ar fi urmat să fie acordate trimestrial. Măsura a fost una electorală, ar fi urmat să fie aplicată începând cu luna iunie 2016, după alegerile locale. În absența unui program anual aprobat de Consiliul Local nu vom ști însă niciodată dacă această hotărâre a Consiliului Local a fost aplicată dar mai ales cum. Bună sau rea, electorală sau ne-electorală, această hotărâre a Consiliului Local nu a fost nicicând abrogată. A ajuns doar într-un sertar al administrației publice locale.

În acest moment nu există un plan anual de acțiuni al serviciilor sociale nici vreun rezultat al ” consultării asociaţiilor profesionale şi a organizaţiilor reprezentative ale beneficiarilor”. Dacă administrația locală ar identificia pe hârtie nevoile grupurilor vulnerabile din oraș pur și simplu nu ar mai putea să le ignore.

În mod paradoxal, fosta administrația locală a orașului a făcut și cel mai mult în ceea ce privește infrastructura de asistența socială. În perioada administrației Ștefănie au fost finalizate o serie de proiecte majore pentru asistența socială: centrul de îngrijire a vârstnicilor, centrul de igienă și sănătate din Poiana, centrul pentru victimele violenței domestice.

În prezent administrația locală derulează două proiecte majore pe linia asistenței sociale. Primul este proiectul „CEPS Turda – calitate, educație și prietenie în școlile din Turda” , un proiect în valoare de 6.226.140,18 lei (1,4 milioane Euro), finanțat din Programul Operațional Capital Uman. Obiectivul general al proiectului este reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu în comunități defavorizate din Turda, Al doilea proiect pentru care se va cere finanțare este construirea Centrului de recreere din Băile Sărate ce ar urma să fie finanțat cu bani europeni prin axa de finanțare 13 ”Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”. Axa de finanțare 13 prevede însă și finanțarea locuințelor sociale și a cantinelor sociale. În absența unei stragii distincte pentru asistența socială și a unui program anual este neclar de ce autoritățile locale au cerut finanțare pentru un centru de recreere și nu pentru alte obiective sociale.

Ce lipsește de la Turda, în asistența socială?

O strategie publică a serviciilor sociale. Chiar dacă aceasta există în vreun sertar nu e disponibilă spre consultare pe site-urile oficiale ale administrației locale

Planul anual al acțiunilor sociale rezultat din consultarea beneficiarilor (asociații ale bolnavilor și persoanelor cu dizabilități). Acest plan care de fapt e impus de lege,  trebuie să detalieze costurilor bugetare, asumarea și explicarea publică a unor proiecte, transparență decizională.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.