Ziua Eroilor cu drapel negru pe Biserica Reformată. Reacția unui turdean: “Maghiarii mor în special de Ziua Națională și de Ziua Eroilor

Ziua Eroilor cu drapel negru pe Biserica Reformată. Reacția unui turdean: “Maghiarii mor în special de Ziua Națională și de Ziua Eroilor

by mai 21, 2015 0 comments

Autoritățile locale din Turda și Câmpia Turzii au sărbătorit astăzi Ziua Eroilor printr-o slujbă religioasă și depuneri de coroane la Monumentul Aviatorilor Români din fața Catedralei Ortodoxe.
În timp ce oficialii locali, printre care și consilierii UDMR, Csep Leila și Adamossy Clara participau la evenimentele dedicate eroilor, Biserica Reformată a arborat drapelul negru, dedicat comemorării unui decedat.
Gestul a fost observat și de primarul Tudor Ștefănie, nemulțumit că vede din nou drapelul negru la o săbătoare oficială a românilor. Faza i-a unii dintre participanți să facă glume și să constante că reformații maghiari mor cu precădere de Ziua Națională, Ziua Armantei Române ori Ziua Eroilor.
Faptul că un drapel negru este arborat de maghiari la o sărbătoare dedicată ostașilor români nu este o noutate. Pastorul reformat Nagy Albert spune însă că arbrarea drapelului negru nu are nimic de-a face cu sărăbătorile oficiale ci e pur și simplu un act de respect pentru un enoriaș care a murit. “Este a cincea oară când aud povestea asta. Noi nu dăm raportul d-lui primar, când arborăm drapelul. Instituția pe care o conduce înregistrează decesele. Să verifice autoritățile locale actul de dece 275 din 21 mai, al d-nei Sasz Ileana. Nici nu stiu ce sărbătoare e astăzi, pentru mine e 21 mai”, spune pastorul reformat care a mai comentat că “la câte sărbători au românii, ar trebui să nu mai arborăm drapelul deloc”.
Aceasta a lăsat să se înțeleagă că sensibilitățile politicienilor locali sun exagerate și că aceștia ar trebui să pășească în secolul 21.
Potrivit unor oficiali locali, maghiarii ar fi trebuit să fie și ei atenți cu sensibilitățile românilor. “Ni se cere toleranță, sensibilitate pentru drepturile lor. Corect ar fi ca și ei să fie sensibili și atenți cu nevoile majorității”, a comentat unul din aleșii locali.
Arborarea drapelului negru pe Biserica reformată din Turda nu este o noutate. În 9 mai 2014 acesta a fost văzut din nou pe turnul bisericii. În 2010 și 2011 drapelul negru a fost văzut de Ziua Națională a României. Situația creată l-a determinat atunci pe primarul Turzii să refuze să participe la un concert organizat în Biserica Reformată și să critice dur într-o ședință publică a Consiliului Local, comunitatea maghiară pentru lipsa de respect față de sărbătorile naționale.

Activitatea Bisericii Reformate din Turda nu poate fi catalogată în general ca una antiromânească iar pastorul  Nagy Albert a făcut eforturi ca cele două comunități, maaghiară și română să beneficieze împreună de activități culturale. Programul concertelor organizate periodic în Biserica Reformată a inclus întotdeauna și o prezentare în limba română, la fel și invitațiile ori caietul de spectacol.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<