Zilele Turzii în 17-19 august.Primăria evită să publice suma alocată evenimentului

Zilele Turzii în 17-19 august.Primăria evită să publice suma alocată evenimentului by aprilie 10, 2018 0 comments

Consiliul local va vota mâine într-o ședință de îndată proiectul de hotărâre prin care se aprobă organizarea Zilelor Turzii. Sărbătoarea orașului e programată în perioada 17-19 august iar organizarea acesteia este și 2018 sub semnul secretomaniei.

Administrația locală evită să publice sumele ce vor fi alocate în acest an pentru sărbătoarea orașului.

Secretomania în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru Zilele Turzii este o rețetă folosită în anii trecuți de către administrația locală a primarului Cristian Matei. Nu este prima dată când primarul Turzii își încalcă promisiunea din campania electorală, aceea ce administra Turda într-o deplină transparență.   Rețetea secretomaniei financiare a fost împrumutată de Cristian Matei de la  predecesorul său, Tudor Ștefănie.  Cristian Matei nu doar că-l copiază pe fostul primar dar duce experimentele administrative ale acestuia la un nivel superior.

Metoda este aceea de evita precizările explicite ale sumelor alocate pentru Zilele Orașului. Sumele pot fi în final cunoscute – în mare parte sunt achiziții publice. Temporizarea cheltuielilor diminuează însă șocul și face ca decizia administrativă să fie mai ușor de acceptat.

Una este să spui din start că vei cheluit 600.000 de lei pe o sărbătoare, dar fără să spui clar și pe ce se duc banii, cu totul altceva e să angajezi cheltuielile gradat, temporizat iar ulterior să nu mai existe nici un document care să prezinte un raport final. În acest din urmă caz, cheltuielile scapă ochiului critic al opiniei publice. În ultimii trei ani, cheltuielile alocate Zilelor Turzii aproape s-au triplat.

Ediția din 2016 a Zilelor Municipiului a costat bugetul local cu aproape 100.000 de lei mai mult decât administrația locală cheltuise în 2015.

În 2015, cheltuielile aproxmative ale evenimentului se învârteau în jurul sumei de 40.000 euro, din care circa 180.000 lei erau din bugetul local, aproximativ 80.000 lei chirii încasate de la comercianții de pe zona centrală și 79.000 lei din sponsorizări.

În 2016, la Turda s-au cheltuit 509.842 lei, din care 298.617 au fost alocați de la bugetul local. Restul de bani au venit din: sponsorizări (66.000), chirii pentru ocuparea domeniului public (58.625) și spații publicitare (86.600).

Până în 2016, anul în care primarul Cristian Matei a câștigat alegerile, sumele alocate din bugetul publicpentru acest eveniment nu au depășit 200.000 de lei. În doar un an, au crescut cu aproape 100.000 de lei. Banii cheltuiți pe zilele orașului au crescut susținut până la o valoare triplă în 2018.

Respectând rețeta aplicată anterior de Tudor Ștefănie, primarul Cristian Matei nu a dat publicității sumele care vor fi cheltuite în 2017, pentru zilele orașului. Primarul s-a limitat la a spune că vor fi ”mai generoase decât anul trecut” și a declarat că nu poate preciza sumele deoarece mai sunt de încheiat înțelegeri cu sponsorii. În 2917 s-au cheltuit peste 500.000 de lei, de patru ori mai mult decât acum un deceniu.

Sumele pentru 2018 nu sunt precizate în mod explicit

Proiectul de hotărâre ce va fi discutat mâine în ședință extraordinară stabilește doar că Zilele Municipiului se vor organiza în perioada 17-19 august ”în limita prevederilor bugetare”. Nu se specifică clar care sunt acestea. Capitolul alte activități culturale, unde ar putea intra finanțarea Zilelor Municipiului Turda este de circa 800.000 de lei.

În ultimii doi ani, administrația locală a primarului Cristian Matei a fost criticată cu privire la modul în care angajează cheltuielile pentru Zilele Municipiului.

Asociația T9 a criticat atât lipsa de transparență în finanțarea activităților cât și faptul că s-au alocat sume considerate prea mari. Cei T9 au apreciat că alocarea a peste 500.000 de lei pentru Zilele Municipiului e nepotrivită în condițiile în care infrastructura Turzii e în stare critică.

Opoziția PNL din Consiliul Local a criticat lipsa de transparență a cheltuielilor dar și faptul că organizarea Zilelor Municipiului a fost încredințată lui Bodan Ursuleanu, directorul parcărilor publice din oraș .

Consilierii PNL Turda au criticat faptul că Primăria Turda a închiriat, în august 2017, două televizoare HD  la valoarea de 42.000 de lei, de la Iza Special Events Srl o firmă din Prahova, din aceeasi zonă cu, Bogdan Ursuleanu, directorul API srl. Liberalii turdeni au numit achiziția  ”propabil o coincidență”, dar s-au întrebat retoric dacă turdenii vor să se vadă în televizoare închiriate cu 13.500 de lei pe zi.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<