Zi de doliu pentru democrație: Guvernul a adoptat seara și a publicat noaptea Legea grațierii. Clujenii au ieșit din nou în stradă

Zi de doliu pentru democrație: Guvernul a adoptat seara și a publicat noaptea Legea grațierii. Clujenii au ieșit din nou în stradă by februarie 1, 2017 0 comments

Clujenii s-au adunat, marți seara, în jurul orei 23.00, în Piaţa Unirii, din municipiu, scandând lozinci împotriva Guvernului precum: “Nu vrem să fim o naţie de sclavi”, “Ruşine să vă fie” şi de asemenea au scandat numele ministrului Justiţiei, Florin Iordache. Protestatarii au cântat şi o strofă din Imnul de stat. Dacă la începutul manifestației au fost circa 150, în scurt timp numărul lor a depășit 3.000. S-a scandat: „Nu vrem să fim o nație de sclavi”, „DNA să vină vă ia” , „Hoții! Hoții” , „PSD, Ciuma roșie”. La ora 3 noaptea inca erau sute de clujeni in strada. La Bucureşti au fost peste 15.000 de demonstranţi, 2.000 la Sibiu, peste 1.500 la Timişoara. Alte oraşe în care au avut loc proteste: Oradea, Arad, Constanţa, Braşov, Craiova.

Marţi seară a fost promulgat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea codurilor penale.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marti că este zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statul de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat pentru România Liberă, că “ordonanța de urgență este o ofensă adusă autorității judecătorești, fiind discreționară, vădit neconstituțională și trebuie atacată urgent la Curtea Constituțională a României”. Procurorul general a făcut declarația în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Vestea că guvernul României a îmblânzit legislația anticorupție într-un mod mai puțin transparent a făcut imediat înconjurul lumii, în ciuda orei târzii la care a avut loc evenimentul, grație agenției Associated Press, a  cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicațiilor și televiziunilor americane. Decizia guvernului este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupție.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.