Vrei să te angajezi la societățile publice din Turda? Ai la dispoziție o noapte

Vrei să te angajezi la societățile publice din Turda? Ai la dispoziție o noapte by aprilie 3, 2017 3 comments

Asociația T9 a atras atenția în urmă cu o săptămână cu privire la transparența procedurilor de angajare la societățile cu capital public din Turda.

T9 aprecia printr-un comunicat faptul că angajarile în sistemul public din Turda se fac într-un mod lipsit de transprență.

InfoAries.ro a făcut o radiografie a angajărilor declarate public din ultimul an, de la Domeniul Public, Salină și Compania de Apă Arieș. Rezultatul a fost unul surprinzător: ca să te angajezi în sistemul public din oraș ai la dispoziție, cel mai adesea, doar o noapte.

Legislația din România prevede că toate ofertele de muncă trebuie să fie înregistrate într-un sistem electronic și publicate ca atare de către Agenția de Ocupare a Forței de Muncă. Prevederea poate să vi se pară una proastă, mai ales dacă te gândești la mediul privat. De ce ar trebui să publici o angajare, dacă tu ai o afacere proprie? Pentru a respecta principiile europene privind egalitatea de șanse. Normele europene spun că dacă un job e făcut public în mod corect, atunci oricine poate aplica pentru acesta, în special categoriile sociale mai vulnerabile , așadar fiecare are o șansă egală de a concura pentru un post.

În mediul privat, funcționează  o șmecherie românească, care însă nu e o ilegalitate: foarte mulți angajatori privați care s-au hotărât deja pentru o anumită persoană, publică anunțul de angajare și fac anagajarea în aceeași zi.

Dacă acest artificiu mai poate fi trecut cu vederea în mediul privat unde fiecare face ce vrea cu afacerea lui, se pune întrebarea cât de morală e o astfel de procedură în cazul firmelor cu capital public.

Nimeni nu se îndoiește că un patron va decide angajarile după criterii de competență. E valabil însă asta și în sistemul public? Sau sistemul public e mai vulnerabil angajărilor după criterii politice, așa cum lasă să se înțeleagă Asociația T9.

Aici intervine o eventuală problemă de moralitate.

Angajări peste noapte sau chiar în aceeași zi

Companiile publice din Turda, fie că vorbim de Salina Turda, Compania de Apă Arieș sau Domeniul Public manifestă un comportament similar atunci când vine vorba de angajări. Oferta locurilor de muncă pentru unele posturi mai sensibile- în general posturi cu studii superioare, are durata de câteva zile, oferta locurilor de muncă cu studii medii e valabilă de regulă o zi, maxim trei.

Un job care nu bate la ochi, e disponibil de seara până dimineața. În unele cazuri, angajatorii s-ar putea justifica prin faptul că anunțul a fost disponibil doar o zi datorită faptului că angajarea era o urgență. Ar putea fi cazul ospătarilor angajați la Salina Turda în august 2016. În data de 1 august erau anunțate posturile, în 2 august anuntul era deja retras. Au fost angajați după doar o zi de la depunerea anunțului.

Trebuie precizat faptul că valabilitatea ofertei locului de muncă nu încetează doar prin angajare ci și prin retragerea anunțului. Așadar nu putem ști cu certitudine câte persoane au fost angajate la societățile publice, de pe o zi pe alta. Putem ști însă sigur că aproape 70% din posturile scoase la concurs de companiile publice din Turda, reprezintă ”oferte de muncă în regim de urgență”. Deasemenea se impune precizarea că procedura nu e una ilegală.

Salina a scos la angajare un medic specialist dar anunțul a fost valabil o lună. În cazul unui organizator de evenimente, din nou, job-ul a fost disponibil doar o zi. De pe o zi pe alta au fost angajate, în vara anului 2016, șase persoane la Hotelul Potaissa.

Recordul e dat tot de Turda Salina Durgău. A postat un anunț de angajare pentru un instructor de fitness valabil doar o zi. Dacă a fost angajat, putem spune, ca o glumă, că probabil l-au recrutat direct din sala de gimnastică a Centrului SPA.

Domeniul Public făcea la rândul său o ofertă de urgență, valabilă doar o zi.  În aceeași zi,  în 2 martie 2016, angaja un șofer de autoturisme.

Compania de Apă, spre exemplu a avut o ofertă pentru un job de consilier tehnic ce a fost valabilă doar o zi, din 25 martie până în 26 martie.

Modul în care societățile cu capital public din Turda anunță angajările nu au nicio logică cu recomandările politicilor serioase de personal.

Dacă pentru un economist sau un consilier tehnic oferta a fost disponibilă doar o zi, job-ul de muncitor în agricultură la Domeniul Public a stat în sistemul eletronic din 6 până în 30 iunie 2016.

Concluzia generală e aceea că societătățile cu capital public din Turda pun anunțurile de angajare cu o mai mare atenție atunci când e vorba de locuri de muncă mai bătătoare la ochi. În cazul unor job-uri de nivel mediu, predomină însă anunțurile și angajările de pe o zi pe alta.

Câți turdeni sau mai exact cine ar putea afla despre un loc de muncă anunțat la AJOFM azi la ora 16.00 și scos din sistem doar după o zi, dimineața la ora 9.30?

E o intrebare la care puteți ghici răspunsul, fiecare dintre voi, cu un pic de imaginație.

Mai jos, puteți vedea lista angajărilor înregistrate în cazul societăților cu capital public, din oraș.

Listă 1 click

Listă 2 click

Listă 3 click 

Listă 4 click


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

3 comentarii

Incepe conversatia
 1. Turda Rezist
  #1 Turda Rezist 3 aprilie, 2017, 18:47

  Un om cinstit si corect isi da seama ca in acest fel, Turda nu va putea progresa;angajarile la primarie si societatile subordonate au in spate un targ simplu: imi dai un vot, iti dau un job bine platit, de unde nimeni nu te poate da afara!Cum putem schimba mentalitatea?! Nu e simplu, parerea mea e ca doar privatizarea si transparenta rezolva lucrurile.

  Reply this comment
 2. Eu
  #2 Eu 4 aprilie, 2017, 18:56

  sa nu mai vorbim de competente. Exclusiv pupincuristi , fara pic de gandire logica. Oricum pe lista nu e prinsa Primaria si Politia locala. Parca a tunat si I-a adunat!

  Reply this comment
 3. Instructorul de pupincuristi
  #3 Instructorul de pupincuristi 4 aprilie, 2017, 18:59

  Sa vedeti si ce competenti sunt. !! O gramada de idioti care n-at avea ce cauta intr-o societate privata. Marea lor calitate PUPINCURISMUL. Sa te fereasca d-zeu sa-i ceri unuia din asta sa faca ceva. (vorbesc in cunostinta de cauza).
  In lista nu apare Primaria si Politia Locala

  Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<