Vrăjeala administrației lui Cristian Matei. 90% din strategia municipiului Turda rămâne pe hârtie

Vrăjeala administrației lui Cristian Matei. 90% din strategia municipiului Turda rămâne pe hârtie by august 15, 2019 0 comments

În această vară, studenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ar fi trebuit să refacă parcul Spitalului Municipal. Proiectul e unul stupid din start deoarece zonele verzi sunt plantate primăvara sau toamna. Dincolo de asta, niciun un student horticultor n-a ajuns în vara asta și nici în vara trecută la Spitalul Municipal Turda.

Proiectul face parte din aberațiile pe hârtie propuse de administrația primarului Cristian Matei.

Acum 2 ani, tot în august, Primăria Turda prezenta strategia 2017-2023. Circa 90% din proiecte nu se află nici măcar în stadiul incipient. Pe hârtie au fost incluse tot felul de scorneli. Concurs de alergare între tați cu mamele în brațe ori Concurs/ antrenament de ”Trecerea Miresei peste Prag” sunt câteva aiureli votate de Consiliul Local, la propunerea primarului Cristian Matei.

În 16 august 2019, la deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda, primarul Cristian Matei va vorbi despre marile realizări ale administrației sale. E adevărat, câteva dintre aceastea – precum planul de mobilitate urbană- sunt proiecte majore pentru oraș.

Cum vor fi duse la îndeplinire aceste proiecte, rămâne de văzut. Curtea de Conturi a constatat recent un prejudiciu de 250.000 de lei înregistrat la asfaltarea a trei străzi. Primăria a plătit mai mult asfalt decât s-a turnat. E adevărat, prejudiciul s-a recuperat prin compensarea unor facturi dar întrebarea rămâne.  Dacă ”s-au pierdut” 250.000 de lei decontați greșit la asfaltarea a 3 străzi, poate administrația locală de la Turda să gestioneze transparent și corect asfaltarea altor 100 de străzi?

Pe lângă proiectele importante la care primarul se va referi în discursul oficial de mâine- mobilitatea urbană, asfaltarea drumurilor din Băile Sărate și lucrările din PNDL, strategia de dezvoltare a Turzii are o serie de proiecte ce rămân doar pe hârtie.

Despre acestea, primarul Turzii nu va vorbi deloc. Merită ca dumneavoastră să vă faceți puțin timp și să le citiți. 

Documentul cu proiectele fanteziste ale administrație locale e disponibil pe site-ul Primăriei Turda, aici.

În strategia de dezvoltare a municipiului Turda veți găsi capitole cu titluri pompoase de genul ”Turda se reinventează”. Sub aceste capitole veți citi despre proiecte din care nu înțelegi nimic. Unul din proiecte este ”Organizarea anuală a Târgului de proiecte de dezvoltare, în vederea atragerii partenerilor, clienților, investitorilor adecvați pentru interesele de dezvoltare a municipiului”. Sună cam general, nu? De fapt e un bla-bla de umplutură. Din 2017 până acum nu a existat niciun târg de proiecte de dezvoltare. Unele proiecte din strategie au fost făcute doar pe jumătate și abandonate deoarece actele administrative au fost adoptate cu încălcarea legii. ”Asanarea și întreținerea igienei clădirilor și terenurilor neocupate, obligatorie pentru proprietari”, e un astfel de proiect. S-a adoptat un regulament de sancționare a proprietarilor de imobile. Ar fi trebuit să plătească impozit majorat 500% dar hotărârea de Consiliu Local nu poate fi pusă în practică deoarece e discriminatorie: nu se referă și la imobilele de locuit în comun.

Sunt și capitole serioase în strategie, cu proiecte total ignorate: inventarierea bunurilor publice e unul dintre acestea. Curtea de Conturi a constatat că terenuri din averea publică nu sunt inventaritate cu valoarea lor la zi.Deși sunt în strategie, aceste proiecte nu sunt terminate. 

Citim în strategia de dezvoltare ” Pachete de măsuri adresate grupurilor vulnerabile, expuse la riscuri de îmbolnăvire (ex: boli pulmonare, etc.) și de prevenție pe domeniile relevante”. De fapt administrația lui Cristian Matei alocă anual doar circa 3-5% din bugetul local,  capitolului ”Sănătate”.

Avem și un proiect inspirat parcă din Universul Marvel și X-man: ” Înființarea unui Centru Respiro”. Nu știm sigur ce e ăsta, putem presupune doar că are de-a face cu aerul. Desigur, Centrul Respiro nu există.

Happening-urile din fanteziile edililor orașuli

Imaginația, uneori șocantă a celor de au redactat strategia, te face să râzi. Punctul forte al strategiei Turzii o reprezintă  happenig-urile și concursurile pe care administrația lui Cristian Matei dorea să le organizeze.

Unul dintre ele este ”Concursul de mers pe jos pe trasee semnificative pentru istoria locală/zonală”. Adevărul este că o astfel de idee e puțin ironică. Când drumurile sunt praf, să faci un concurs de mers pe jos e o idee năstrușnică. Lista concursurilor contină cu ”Bunul Vecin”, concurs de premiat vecinii ce se ajută între ei, Concurs de împletituri: Cel mai mare coș de nuiele, Concurs de alergare de-a bușilea pentru bebeluși; Concurs de alergare între tați cu mamele în brațe; Concurs/ antrenament de ”Trecerea Miresei peste Prag”; ”Noi gătim mai bine” ,

Turda trebuia să explodeze de cafenele sociale: pe tema locuirii, pe tema spațiilor verzi. Evenimente la Cafeneaua Comunității și la Cafeneaua Economică: Întâlniri cu specialiști și oameni de afaceri; Prezentări de bune practici și lecții de evitat. Asta cu lecțiile de evitat e altă aberație de umplut din pix strategia orașului.

Mâine, edilul șef al Turzii le va vorbi celor prezenți despre marile realizări ale administrației sale. Va evita însă să le spună celor prezenți că de fapt strategia Turzii – cu excepția a 4 proiecte, e un mare bla-bla, rămas doar pe hârtie

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.