Vot în unanimitate pentru verificarea Companiei de Apă

Vot în unanimitate pentru verificarea Companiei de Apă martie 10, 2016 0 comments

Votul  privind verificarea Companiei de Apă Arieș din Consiliul local Turda  a fost în unanimitate ”pentru” și a  avut loc pe fondul absenței consilierilor PSD și a independenților dar și pe fondul unei intervenții de peste 15 minute a primarului Tudor Ștefănie, care s-a adresat Consiliului Local. ”Trebuie să stopăm o practică incorectă ce ține de 3 ani de zile”, a comentat primarul Turzii, pe seama faptului că operatorul public de apă nu a mai prezentat de mai bine de trei ani, în Consiliul Local Turda, datele tehnice și de gestiune.

Prin intervenția sa, primarul Tudor Ștefănie a trecut cu vederea faptul că situația aceasta este de fapt mult mai veche, încă de la înființarea Companiei de Apă Arieș, din 2008-2009,  adică de pe vremea directorului general Alexandru Sabău, susținut de PDL.

Hotârârea prin care municipalitatea turdeană cere acces la documentele financiare și la rapoartele de gestiune și tehnice ale Companiei de Apă va duce la o dispută instituțională între Primărie și operatorul public de apă. Termenul de cinci zile în care Primăria cere documentele va   fi probabil primul contestat. Administratorul public Radu Crișan lasă să se înțeleagă că termenul de cinci zile pentru prezentarea documentelor este unul corect de vreme ce teoretic acestea ar trebui să existe pe undeva prin sertarele Companiei de Apă. Chiar și așa, practica curentă administrativă propune termenul general de 30 de zile astfel că termenul adoptat de Consiliul Local Turda este unul forțat. Pe de altă parte, Contractul de Delegare a serviciului public de apă canal precizează că pentru acest tip de solicitări termenul în care CAA ar trebui să răspundă este de 15 zile.

Dilema majoră însă este în ce calitate cere municipiul Turda aceste documente, cea de acționar sau cea de autoritate publică? În principiu nu e o diferență, deoarece ambele calități conferă municipiului Turda dreptul de a afla informațiile economice ale întrepriderii la care este acționar. Practic, diferența apare în mecanismele instituționale. În calitatea sa de acționar, municipiul Turda poate afla aceste date mult mai greu, pe filiera reprezentantului AGA, a Consiliului de Administrație, a conducerii executive. În calitate de autoritate tutelară, Turda poate solicita aceste informații direct Consiliului de Administrație și conducerii executive.

Prin mesaje repetate, anterioare, Compania de Apă lasă să se înțeleagă că statutul de autoritate tutelară revine acum Asociației Apa Văii Arieșului, organism în care Turda este membru asociat. Turda ar păstra astfel calitatea de acționar dar Consiliul Local Turda nu ar mai fi autoritatea tutelară a Companiei de Apă, astfel că orice solicitare de acest tip trebuie să o facă prin Asociația Apa Văii Arieșului.

Poziția oficialilor turdeni e diferită. Administratorul public Radu Crișan spune că Asociația Apa Văii Arieșului este doar un organism ce avizează politicile de apă-canal iar municipiul Turda prin Consiliul local rămâne autoritate tutelară a Companiei de Apă.

Primarul dispus să forțeze nota, dar nu complet

Tudor Ștefănie a precizat pentru InfoArieș.ro că este dispus să solicite sancționarea conducerii Companiei de Apă, inclusiv demiterea Consiliului de Administrație, dacă municipalitatea din Turda nu va primi datele solicitate. Potrivit contractului de delegare a serviciului public de apă canal, refuzul operatorului public de a permite accesul la datele cu caracter economic reprezintă o încălcare a contractului. Potrivit art. 65 litera e și f din Contractul de delegare a serviciului public de apă canal, obstrucționarea controlului efectuat de Autoritatea delegantă (în acest caz Apa Văii Arieșului) sau refuzul de a se supune somațiilor duce la încetarea contractului din vina operatorului. ”Nu cred că se impune denunțarea contractului de delegare. Ar duce la pereclitarea proiectului european de apă canal. Vom cere în schimb aplicarea celorlalte sancțiuni, inclusiv demiterea Consiliului de Administrație”, spune primarul Turzii, Tudor Ștefănie. Primarul a mai precizat faptul că următorul pas va fi transmiterea hotârârii Consiliului Local Turda atât către Compania de Apă cât și către Asociația Apa Văii Arieșului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.