”Vor fi mult mai multe cazuri, nu intrați în panică”, mesajul directorului Spitalului Municipal Turda

”Vor fi mult mai multe cazuri, nu intrați în panică”, mesajul directorului Spitalului  Municipal Turda by martie 24, 2020 0 comments

În poza atașată acestui articol aveți imaginea neretușată a sistemului de sănătate din Turda. Live-ul cu declarații oficiale se face dintr-o cameră austeră, de spital comunist. Este declaratia oficială a șefilor Spitalului Municipal Turda, făcută în 24.03.2020, la o zi de la confirmarea primului caz pozitiv.  Medicii vorbesc la telefon sau butonează telefoanele în timp ce unul dintre ei face declarații și asta în fața turdenilor ce așteaptă cu sufletul la gură lămuriri. Cam ăsta este gradul de atentie de implicare și de dotare.

Singura soluție de control este auto-izolarea socială și respectarea normelor și restricțiilor impuse de autoritățile medicale și civile centrale.

Aceasta este fața neretușată a sistemului sanitar din Turda și atitudinea medicilor atunci când nu filmează clipuri propagandistice. Participă Ovidiu Stănilă, director, Dumitru Bogdan, seful compartimentului primiri urgențe, dr. Victor Andrașoni, director medical.

De data asta îl vedem de dr Bogdan nu ca în clipul cu echipamentele sofisticate ci în varianta lui de zi cu zi: butonând telefonul și filozofând despre America. ”Joacă Snake”, exclamă un spectator.

dr. Bogdan ne și transmite subliminal niște chestii încă neclare pentru noi: când intri în contradicție cu un șef o mai poti rezolva, dar când te certi cu 4 atunci e complicat. Carevasăzică sunt alti 4 șefi necunoscuti ce au creat starea de la Turda. Care? Nu stim, deoarece urmează scena laudelor.

În loc să ceară Consiliului Local alocarea de fonduri de urgență, directorul spitatului laudă Primăria că a făcut donații. Donații! Cu alte cuvinte instituția care trebuie să reglementeze finanțarea spitalului, donează.

”Vor fi mult mai multe cazuri, nu intrați în panică”, culminează șeful Spitalului Turda. Că vor fi mai multe cazuri știm și noi. Să fim solidari cu medicii? Vom fi. Ce vrem să auzim e că au ventilatoare, că au medicamte, că au echipament. Vrem să îi auzim că cer teste, că cer bani. De la autorități, nu de la cetățeni.

Marele absent de la declarații e Președintele Comitetului pentru Situatii de Urgență care e primarul. Până acum câteva zile se poza cu măști pe față și dădea declarații. De când e un caz pozitiv în Turda, președintele Comitetului pentru Situații de Urgență s-a evaporat din spațiul public. Ca orice dictator, și primarul Turzii lasă subalternii să curețe mizeria. El e destinat doar momentelor glorioase. Brusc nu mai e ”în prima linie a luptei cu COV19” cum îl descria presa. Dispărut e și Consiliul Local Turda care la o săptămână de la starea de necesitate e tot ascuns.

La Dej, primarul redirecționează banii de la chefuri spre spital în ședință de îndată a Consiliului Local. La Turda avem 15 paturi la ATI și 4 ventilatoare avem un caz pozitiv iar Consiliul Local stă pitit de teama Liderului.

 Acum trebuie să ne izolăm. Singura noastră șansă pentru a limita dezastrul e să respectăm cu strictețe dispozitiile autorităților. Acest articol e scris ca să tinem minte, pentru momentele de după epidemie.

Ce informații s-au transmis?

  • pacientul depistat pozitiv a fost internat in 16 martie, cu simptomatologie respiratorie, a fost izolat dar a interactionat limitat cu alte sectii din spital- exemplu radiologia
  • DSP si Spitatul Clinic de Boli Infectioase au refuzat testarea initiala deoarece nu corespundea descrierii de caz, adica conditiilor speciale la care se face testarea
  • sectia de boli infectioase este inchisă și personalul este in izolare inclusiv o parte mică a personalului de la radiologie
  • personalul sectiei de boli infectioase a fost testat ieri
  • Spitalul va incepe externarea bolnavilor fără cazuri acute

 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.