Vin alegerile. Primarul promite 143 de milioane de lei pentru drumuri

Vin alegerile. Primarul promite 143 de milioane de lei pentru drumuri by ianuarie 27, 2020 0 comments

Proiectul de buget al municipiului Turda a fost publicat pe site-ul Primăriei Turda, dar autoriățile păcălesc din nou legea. Administrația locală e obligată să supună dezbaterii publice proiectul de buget pe durata a 15 zile dar în documentul făcut public nu e precizată ziua de publicare astfel încât nu poate fi dedus termenul limită legal.

InfoAries.ro a monitorizat site-ul municipalității iar proiectul de buget nu era public la mijlocul săptămânii trecute. Potrivit unui calcul, autoritățile locale nu pot cere votarea bugetului mai devreme de 17 februarie. Autoritățile locale pot cere votarea bugetului în termen de cinci zile de la încheierea perioadei de depunere a contestațiilor iar Consiliul Local trebuie să pronunțe în 10 zile. O prevedere a Legii finanțelor publice locale stipulează că bugetul local trebuie votat în termen de 45 de zile de la publicarea Bugetului de stat în Monitorul Oficial care a fost făcută în 6 ianuarie. Termenul limită de votare a bugetului local este între 17 și 20 februarie.

Proiectul de buget, așa cum a fost el redactat de administrația locală, arată cifre record: se vor cheltui 143 de milioane de lei pentru drumuri, 83 de milioane pentru ecologizaea Poștarâtului, 10 milioane pentru Mormântul lui Mihai Viteazul. Circa 90% sunt din bani europeni. Sunt aceleași fonduri pe care administrația locală le promitea anul trecut și care au fost obținute în procent de circa 4%. 

Cifre mai umflate decât în 2019

Bugetul Municipiului Turda așa cum este el propus de autoritățile executive este de 343,6 milioane lei, din care 80,2 milioane pentru secțiunea de funcționare și 263,3 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare. Cele 263 de milioane ar fi noile investiții din oraș.

Cifrele ce vor fi prezentate apoteotic de către autoritățile locale nu reflectă însă și realitatea. Sunt doar propuneri pe hârtie iar dovada cea mai clară sunt execuțiile bugetare ale anilor precedenți.

Avem exemplul anului 2019 când bugetul anual aprobat a fost de 226 milioane lei. Bugetul rectificat la data de 31.12.2019 a fost de 278 milioane lei la venituri și 280, 5 milioane de lei la cheltuieli cu un deficit de -2 , 3 milioane de lei.

Bugetul veniturilor pe trimestrul IV 2019 a fost de 278 ,2 milioane lei iar încasările contului de execuție la 31.12.2019 au fost de 169,9 milioane lei, gradul de încasare fiind de 61,06%. S-a încasat așadar puțin peste jumătate din cât era prevăzut. Pentru funcționare erau prevăzuți 102 milioane lei și s-au realizat 93,6 milioane adică 91,5 %. Putem observa creșterile: în 2020 se propune cheltuirea a 141,9 milioane de lei la secțiunea de funcționare pe când în 2019 această secțiune a consumat 93,6 milioane.

Bugetul de dezvoltare a fost prevăzut în 2019 la 176 milioane lei și s-au realizat 76,2 milioane de lei adică 43,4%. Practic, în 2019 autoritățile locale au scris pe hârtie sume de ordinul zecilor de milioane de lei care nu au fost nici încasați și pe cale de consecință nici cheltuiți. În 2019, adminstrația locală de la Turda a spus povești. Proiectele de la Turda sunt pe mai mulți ani așadar la elaborarea bugetului se trec la grămadă toate sumele, adunate. Așadar în fiecare an bugetul orașului e prezentat drept ”bugetul record”. Așa va fi și în 2020.

Cum arată pe hârtie bugetul orașului, în 2020?

Dacă veți compara forma bugetului local din 2016 cu forma bugetului local din 2019 veți avea supriza să descoperiți o diferență majoră. Documentele anilor trecuți erau redactate cu includerea cifrelor din anii anteriori. Spre exemplu bugetul din 2016 includea compartativ cifrele din 2015. Se putea astfel face usor o comparație între anii bugetari. Din 2916, administrația lui Cristian Matei a devenit mai scretoasă și a eliminat din forma de redactare a bugetului cifrele comparative. . Acum, bugetul e redactat exclusiv cu cifrele anului în curs. Dacă vrei să afli care sunt diferențele dintre bugetele anului 2020 și 2019 trebuie să scotocești prin arhive. Spre exemplu, bugetul pe 2020 al Municipiului Câmpia Turzii include comparativ și cifrele anului trecut. 

Pe hârtie, Turda va avea un buget record de 343 milioane de lei, jumătate cât bugetul Sibiului cu o populatie de circa 140.000 de locuitori. Ca o comparație, Câmpia Turzii estimează un buget de 79 milioane de lei. Mediașul propune un buget de 123 milioane lei.

Autoritățile locale estimează că vor cheltui 263 milioane de lei pentru noi investiții. Proiectul de buget, așa cum a fost el redactat de administrația primarului Cristian Matei, arată cifre record: se vor cheltui 143 de milioane de lei pentru drumuri, 83 de milioane pentru ecologizarea Poștarâtului, 10 milioane pentru Mormântul lui Mihai Viteazul. Circa 90% sunt din bani europeni. Sunt promise exact același fonduri pe care administrația locală le promitea și anul trecut. Bu

Bugetul poate fi consultat aici sau mai jos

null

null


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<