Cooperativele încep să devină o necesitate în comunitățile mici agricole, este faptul pe care viișorenii l-au realizat de curând. Aceștia au demarat demersurile pentru a lucra și a valorifica în comun roadele câmpului.
Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire între agricultorii din Viișoara, pentru a se pune bazele unei asocieri. La discuții au participat 18 legumicultori, iar întâlnirea a avut loc la arena sportivă din localitate, în prezența primarului Ioan Roman.
”Eu fac parte din asociația ”Someș Arieș” a crescătorilor de vaci de lapte și am fost să le spun oamenilor din experiența mea. Nu am fost acolo în calitate de primar, ci ca un consătean care vrea să sprijine această inițiativă”, a declarat primarul Ioan Roman.
Aceasta este ce-a de a doua întâlnire dintre legumicultorii viișoreni, prima având loc în cursul lunii februarie. La fața locului au fost prezenți și doi juriști, care au explicat demersurie ce trebuie făcute și costurile pe care asocierea le implică.
”Cooperativa aceasta este un pas foarte important, dar oamenii vor trebui să înțeleagă că fără să pună niște bani serioși în comun pentru constituire, fără o cotizație lunară și fără oameni care să se ocupe de contractele asociației nu vor face nimic. Deocamdată, discuțiile au decurs cu foarte multe suspiciuni, dar cred că se va ajunge la o înțelegere”, a adăugat primarul Viișoarei.
Inițiativa viișorenilor este prima de acest gen din zonă, cea mai apropiată asociere legumicolă fiind Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic”. Proiectul este implementat de peste trei ani de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj în pareneriat cu Fundația Româno-Americană și face parte din programul: ”Dezvoltare rurală prin antreprenoriat șiasociere” inițiat și finanțat de Fundația Româno-Americană, dezvoltat în parteneriat cu CIVITAS, CMSC, CRPE, FDSC și PACT.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.