Vești proaste pentru Spitalul Municipal. Bugetul național are sume mici pentru repararea spitalelor locale

Vești proaste pentru Spitalul Municipal. Bugetul național are sume  mici pentru repararea spitalelor locale by ianuarie 5, 2018 0 comments

Bugetul de stat pe 2018 are prevăzute sume mai reduse destinate reparațiilor capitale în spitalele aflate sub controlul administrațiilor publice locale, potrivit anexelor la  Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018.

Chiar dacă aceste cifre nu se vor păstra până la sfârșitul anului și sumele se vor suplimentat prin rectificări ulterioare, administrația locală din Turda se va confrunta cu problema nerezolvată a modernizării Spitatului Municipal.

Ministerul Sănătăţii va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 8,76 miliarde de lei, cu 4,59% mai mult decât alocarea din 2017, dar sumele alocate spitalelor locale sunt mai mici.

Transferuri din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii către bugetele locale pentru finanţarea aparturii medicale și echipamentelor de comunicaţii în urgență în sanatate vor fi în 2018 de 4 milioane de lei.

Tot 4 milioane sunt alocate transferurilor din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii către bugetele locale pentru finanţarea reparaţiilor capitale în sănătate în timp ce creditele bugetare pentru transferuri pentru finanţarea investiţiilor la spitale (spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății și nu cele locale), sunt de 47 milioane de lei.

Transferuri din veniturile proprii ale Ministerului Sănătătii către bugetele locale pentru finanţarea altor investiţii în sanatate sunt de 16 milioane de lei.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a cerut suplimentarea sumelor alocate pentru aparatură medicală. Printr-un amendament la bugetul de stat, Ungureanu a cerut 300.000 de euro P, alocare suplimentară la bugetul de sănătate pentru c un computer tomograf, de două ventilatoare, de două aparate pentru terapie Intensivă. Amendamentul nu a fost aprobat de către parlamentarii PSD.

Spitalul Municipal Turda a depus la Ministerul Sănătății în 22 mai 2017, Nota de fundamentare – Temă de proiect – pentru realizarea proiectului mixt de investiții privind modernizarea, transformarea și extinderea construcțiilor existente prin expertizarea, proiectarea și construirea unei noi clădiri necesară dezvoltării standardului unității sanitare Spital Municipal Turda la valoarea reală de exploatare și funcționare conform normelor sanitare actualizate și a normelor tehnice de construcții aflate în vigoare”. Prin acest document administrația locală preciza costurile necesare pentru modernizarea spitalului. Valoarea proiectului a fost ințial 166, 93 milioane lei. Ulterior valoarea a fost modificată la suma de 167.59 milioane lei iar cheltuielile erau eșalonate pe o perioadă de 4 ani 2017 – 2020. În anul 2017 administrația locală a cerut de la Ministerul Sănătții suma de 6,2 milioane de lei dar banii nu au fost alocați.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.