Vasile Grumaz: “Medicii specialişti pleacă, medicii noi stau până capătă experienţă”

Vasile Grumaz: “Medicii specialişti pleacă, medicii noi stau până capătă experienţă” by august 19, 2016 0 comments

Deficit de medici în ţară. O sclavie a gărzilor care lasă medicii epuizaţi fizic şi psihic. Salarii mici şi condiţii de muncă primitive. Acestea sunt greutăţile sistemului medical din România. Potrivit datelor oficiale, făcute publice în această săptămână, pe harta României este greu să găseşti în momentul de faţă un spital cu toate posturile ocupate. Chiar ministrul Sănătăţii anunţa că în Bucureşti sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomiţa 44% din posturile din sistemul de Sănătate sunt neocupate, în Călăraşi – 42%, în Tulcea – 40%. În total, aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă.

Spitalul Municipal Turda, însă, nu stă atât de rău la capitolul cadre medicale

“Nu avem probleme în ceea ce privesc doctorii. Când am organizat concursuri, am angajat medici. Personalul medical poate face faţă şi gărzilor. Avem 5 linii de gardă. Am avut situaţii foarte puţine, din cauza conediilor medicale, mai ales, când a trebuit să renunţăm la o linie de gardă pentru că nu avea cine să o acopere. Dar problemele cu gărzile multe, când medicii lucrează o noapte întreagă apoi dimineaţa intră în tură normală pe saloane nu este de acum. Aşa lucrau doctorii şi pe vremea comuniştilor. Nu e mai rău ca atunci”, consideră directorul spitalului turdean, Vasile Grumaz.

În anul 2015, la nivelul Colegiului Medicilor Cluj au fost înregistrate un număr de 211 cereri pentru obţinerea certificatului profesional curent, necesar exercitării profesiei de medic în afara graniţelor României. „ UMF produce medici, iar ei pleacă. Lipsa de medici s-a văzut în momentul discuţiilor legate de gărzile lunare care trebuie asigurate. Dacă trebuie un medic să facă două gărzi pentru acoperirea graficului de şapte gărzi, rămân cinci gărzi descoperite. Şi s-a ajuns în situaţia anormală ca un medic să facă 10 – 11 gărzi pe lună, peste programul lui, iar mulţi nu mai rezistă, sunt terminaţi, storşi ca lămâia. S-a ajuns la o sclavie a gărzilor”, a declarat Radu Vasile, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj, pentru agenţia MEDIAFAX.

Directorul spitalului din Turda consideră că problemele sunt mai multe legate de plecarea medicilor. Şi de la spitalul municipal au plecat medici buni în străinătate, însă nu doar salarul a fost motivul.

“Pleacă medici cu experienţă. Aici e problema mare. Cei care vin nu sunt încă formaţi şi stau până capătă experinţă. Dar, ce e mai grav, nu-şi asumă riscuri. Nu poţi să laşi un om netratat, pentru că nu sunt semnate nişte hârtii. Pacientul trebuie să fie, întotdeauna, pe primul plan. Medicii, pe de altă parte, trebuie să facă faţă unei agresiuni mediatice permanente. Din cauza câtorva cazuri izolate, în care un medic a greşit, generalizăm peste tot sistemul medical din românia. Meseria de medic nu mai este respectată şi din cauza acestei agresiuni mediatice”, mai afirmă directorul spitalului din Turda.

În Turda, potrivit directorului instituţiei medicale, problema majoră nu sunt medicii, care deocamdată ies la număr, posturile se acoperă, ci cadrele medii şi auxiliare. Paradoxul vine din faptul că Turda are un învăţământ activ în acest sens, de pe băncile şcolii ies în ficare an câteva zeci de asistenţi medicali, mulţi dintre ei făcând practica chiar în spitalul turdean, însă instituţia nu îi poate angaja.

“Situaţia aceasta este complicată. S-au redus posturi. E drept că au crescut salariile. Dar nu mai suntem în stare, în momentul de faţă, să asigurăm o îngrijire şi supraveghere a bolnavilor la cele mai înalte standarde pentru că legislaţia nu ne permite să angajăm personal mediu şi auxiliar. Nu este finanţare, deci nu pot asigura salarii pentru asistente medicale mai multe. În acest caz nu administraţia locală se ocupă de finanţare, ci casa de asigurări dă salariile”, a explicat Vasile Grumaz.

Cu cadrele medicale migratoare sau fără experienţă, cu persoanl mediu şi auxiliar în deficit acut şi subfinanţare la toate capitolele, sistemul medical din România este pe marginea dezastrului. Paşii mici pe care îi face în ceea ce priveşte creşterea salariilor sau finanţarea modernizărilor nu vor fi suficiente pentru ridicarea calităţii medicale, dacă sistemul nu va intra în reformare profundă.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<