Unul dintre cei mai talentați tineri turdeni va expune azi la Galeria de Artă

Unul dintre cei mai talentați tineri turdeni va expune azi la Galeria de Artă by februarie 6, 2020 0 comments

84520402_1277416745979775_9019810116240670720_oGaleria de Artă ”Valeriu Suciu” din Turda va găzdui de astăzi o expoziție de grafică a unuia dintre cei mai talentați artișiti plastici din Turda. Theodor Romilă este student al Universității de Arte Plastice și Design din Cluj Napoca. A absolvit Liceul Liviu Rebreanu din Turda și este unul dintre cei mai talentați artiști plastici turdeni.

Vernisajul expoziției are loc joi, 6 februarie de la ora 17. 30 la Galeria de Artă iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 6-12 februarie.

Theodor Romilă desenează -printre altele- o serie de portrete ale călugărilor ortodocși. Unele din figuri, în complexitatea lor, amintesc de acei Părinți ai Deșertului (Desert Fathers) din creștinismul timpuriu din zonele deșertice ale Orientului. Un astfel de mistic- abba, adică ”tată” – era considerat un Părinte Spiritual a cărui înțelepciune se năștea din credință, contemplare dar mai ales în tăcere. Găsește Teodor Romilă în desenul lui o cale meditativă, tăcută, dar categoric investigativă de descriere a lumii și sufletului uman?

Coordonatorul conf. univ. dr. Claudiu Cândea, din cadrul Universității de Artă Plastică și Design, din Cluj Napoca, crede că da.

”Ca si coordonator al proiectelor de desen ale studentului Teo Romila in cadrul departamentului grafica al UAD, recunosc la dansul o reala intelegere a gramaticii limbajului vizual, o stapanire prodigioasa a tehincii desenului in creion si o disponibilitate din ce in ce mai rara de investigare consistenta a subiectelor desenate. Desenele lui Theo probeaza faptul ca activitatea plastica este una de autodezvoltare, iar dobandirea de noi abilitati, precum si satisfactia transpunerii propriilor idei in realitate, e de natura a spori respectul de sine al tinerilor.

Din aspectul practicianului, al colegului de domeniu, indraznesc sa identific procesul laborios al desenelor lui Theo cu un mecanism de autoreglare emotionala, un mijloc pertinent de contemplare, timpul petrecut la masa de lucru oferindu-i ragazul de a medita asupra propriilor probleme, emotii si dorinte. Efectul terapeutic al tehnicii creionului suspenda temporar stimuli externi, presiunea sociala sau morala, activeaza o stare de echilibru intre abilitati si provocari suplimentata de satisfactia de a fi creat ceva din nimic si de bucuria de a vedea rezultatul propriei munci, o satisfactie de care profesiile contemporane sunt tot mai rupte, spune Claudiu Cândea.

Desigur, grafica lui Theodor Romilă nu e încă la maturitate, veți descoperi și linii nu de tot împlinite, dar acestea – ce au farmecul lor, asemeni întrebărilor sau mirărilor ce ne cuprind uneori- nu sunt cauzate de vreo stângăcie tehnică ci de faptul că studentul e la începutul drumului său artistic.

Expoziția tânărului turdean este poate cel mai important eveniment cultural al acestui început de an, la Galeria de Artă de la Turda.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<