Unul din cele mai frumoase monumente ale Eroilor, inagurat la Viișoara

Unul din cele mai frumoase monumente ale Eroilor, inagurat la Viișoara by februarie 8, 2019 0 comments

Primăria Viișoara a inagurat ieri unul dintre cele mai frumoase monumente ale eroilor, din zonă.

Monumentul de la Viișoara este unul atipic, deoarece înscrie în piatră numele eroilor comunei, care aparțin celor trei minorități ce locuiesc împreună: românii, maghiarii și romii.

Ansamblul a fost creat de către prof.univ dr. Alexandru Păsat, director al departamentului de sculptură al Institutului Ion Andreescu din Cluj.

51851964_301544540506624_238830620090826752_nMonumentul Eroilor de la Viișoara este un obelisc construit din șapte blocuri suprapuse, închise cu un al optulea element, pe care este fixată o cruce din alamă. Pe corpul obeliscului este amplasată o frunză de laur. Pe obelisc sunt trecuți anii 1918-2018 iar pe soclu sunt înscrise versetele spunse de Isus Hristos și consemnate în Evanghelia lui Ioan: ”…îndrăzniţi. Eu am biruit lumea ”. Obeliscul este flancat de două blocuri masive de piatră pe care sunt inscripționate numele celor ce au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial. Proiectat cu ocazia centenarului Marii Uniri, obeliscul de la Viișoara are o particularitate aparte. Sunt menționați toți cei decedați, indiferent de etnie.

Sfințirea monumentului de la Viișoara a fost făcută de către IPS Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit al Vadului Feleacului și Clujulului. La eveniment au participat deputații PSD Horia Nasra și Cornel Itu, prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș, Dorin Lojigan , primarul municipiului Câmpia Turzii și Aurel Giurgiu, primarul comunei Luna.

Ioan Roman, primarul comunei Viișoara a numit construirea obeliscului un gest de speranță, care să creeze o legătură între jertfa ostașilor de acum 100 de ani și eforturile noastre de azi de a trăi mai bine.

La eveniment au fost invitați și istorici care au vorbit în cadrul unui simpozion despre istoria comunei Viișoara și momente de istorie din Câmpia Transilvaniei.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<