Un sfert din dosarele DNA se referă la abuzul în serviciu. Prejudiciile au ajuns la 260 milioane euro

Un sfert din dosarele DNA se referă la abuzul în serviciu. Prejudiciile au ajuns la 260 milioane euro by februarie 23, 2017 0 comments

Procurorul șef DNA Laura Codruța Koveși a precizat astăzi că peste 25% din incupații trimiși în judecată sunt acuzați de abuz în serviciu iar valoarea prejudiciilor în toate dosarele este estimată la 260 de milioane de euro. Au fost condamați șapte deputați, un senator, 28 de primari și 5 președinți de consilii județene. Rata de achitare a fost de 10% din total dosarelor trimise în judecată, procent sub media europeană. Procurorii au pus secehstru asigurator în valoare de 660 milioane de euro, cu 72% mai mult decât în 2015. ”Cel mai mare aliat al nostru sunt cetățenii”, a apreciat șefa DNA în discursul de prezentare a raportului anual de activitate.

Principala temă din raportul procurorului șef al DNA au fost vulnerabilități majore în sistemul de achiziții publice, prin plăți pentru servicii neefectuate, achiziția de lucrări și servicii ce nu pot fi verificate sau cuantificate. ”Nu e vorba de greșeli ci de fapte ce ascund o mită sau un folos.Multe infracțuni se fac cu încălcarea legislației secundare, hotărâri de guvern, norme interne. Poate cineva greși un preț majorat cu 800%?”, a precizat procurorul-șef DNA.

Potrivit raportului anual al DNA, în anul trecut au fost trimiși în judecată 1270 de inculpați la printre care 3 miniștri, 6 senatori 11 deputati 40 de primari 16 magistrați și 20 de directori de companii naționale.

Potrivit procurorului-șef al DNA, s-au constatat același tipuri de acțiuni repetitive astfel că se impun mecanisme suplimentare de prevenire și control, mai ales în achizițiile publice, mai ales în achizițiile publice în infrastructură, sănătate și servicii publice.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.