Un PSD puțin ciudat. Managerul Matei și politicianul Cristi (Opinie)

Un PSD puțin ciudat. Managerul Matei și politicianul Cristi (Opinie)

by septembrie 29, 2015 0 comments

Conferința Municipală a PSD Turda l-a reales pe Cristian Matei în funcția de președinte al organizației municipale și l-a confirmat drept candidatul partidului pentru fotoliul de primar. Cu acest eveniment începe la Turda, neoficial, campania electorală. Liderul PSD Turda și-a manifestat încrederea că va câștiga alegerile. A spus-o însă și în celelalte campanii electorale, fără un prea mare succes, cu excepția notabilă a victoriei USL din 2012. Oricum, președintele PSD Turda nu ar fi avut un contra-candidat pe măsura sa la șefia partidului.

Discursul social-democratului, proaspăt mandatat să-și conducă partidul în campania electorală a avut două trei componente demne de reținut.
Prima dintre componentele discursului politic al lui Cristia Matei a fost împotriva actualei administrații condusă de Tudor Ștefănie, numită drept una ”nocivă pentru oraș”. Cristian Matei a numit ruperea USL drept trădare iar pe liberali drept trădători, uitând că, la rândul său, a trădat încrederea PPDD: s-a aliat cu ,,trădătorii liberali”, pentru a-l trăda  pe PPDD-istul Vasile Nemeș. Fostul director al Salinei Turda, numit inițial cu sprijiul PSD, a fost debarcat cu votul la unison al liberalilor și pesediștilor din Consiliul Local. Desigur, gestul poate fi numit ”compromis politic”, pentru binele orașului, dar acum putem vedea că binele pesedeo-liberalilor, făcut fără cap, costă Salina Turda circa 200.000 de lei, bani ce îi vor fi plătiți lui Nemeș. Instanța a decis că debarcarea lui Vasile Nemeș a fost fără justă cauză.
Discursul politic al lui Matei a fost virulent doar la adresa primarului în exercițiu nu și împotriva deputatului Mircea Irimie care este, potrivit unor sondaje, favorit în cursa pentru Primărie. Irimie nici nu a fost meționat în discursul liderului PSD. Aceasta indică faptul că PSD va avea ca strategie politică minimalizarea lui Irimie și concentrarea tirului spre PNL și Tudor Ștefănie, urmând ca în ultima parte a campaniei electorale, ținta să fie deputatul turdean.

O a doua componentă a discursului lui Cristian Matei, ce riscă să devină o obsesie personală, e aceea legată de angajările la companiile cu capital public din oraș. ”Când am venit la putere, erau angajați doar acoliții lor (ai PDL-nr). Am angajat oameni, acum ei încep să îi dea afară. Când noi am venit, nu i-am dat afară pe ai lor. Am stat și m-am gândit că oamenii trebuie să câștige o pâine ”, perora social-democratul de la tribuna conferinței municipale. Fără dubiu, cei opt ani de guvernare PDL la Turda a dus la o politizare a companiilor publice. E un fenomen, deși nedorit, oarecum inerent. Cum directorii sunt numiți politic, oamenii de rând dornici să-și păstreze posturile au devenit brusc prietenoși cu partidul aflat la putere. Deasemenea s-au făcut și angajari cu intervenții politice.
Dacă revolta lui Matei e justificată în fața activului de partid, linia dură a militanților ce trebuie recompensați, aceasta este total deplasată în raport cu turdenii. PSD are 518 membri, votanții de care are nevoie PSD sunt vreo 15.000 de turdeni. Cum ar fi dacă toți votanții PSD ar cere la unison un post la o companie publică? Practic Matei, recunoaște că a schimbat ”acoliții lor” cu ”acoliții lui”, sau dacă nu i-a schimbat atunci a îmbogățit numărul acoliților, iar acum e frustrat când aceștia zboară din posturi.
Nimeni nu pune la îndoială faptul că liderul PSD Turda e un manager performant, dar cuvântul performanță nu s-a regăsit în discursul lui Cristian Matei privind angajarea activiștilor de partid în companiile publice.
A treia componentă a discursului lui Cristian Matei a făcut referire la asfaltarea orașului, un subiect sensibil și dureros pentru turdeni. În calitatea sa de consilier local, Matei a luptat pentru asfaltarea Turzii, uneori încercând chiar soluții exotice și nesigure precum experimentul eșuat cu polimerizarea drumurilor de pamânt. În ianuarie 2014, liderul PSD cerea retragerea sumelor de bani alocate Blocului O, din sesul giratoriu și orientarea acestora spre asfaltarea drumurilor. A dispus asfaltarea de străzi în perioada în care avea, împreună cu PSD, controlul asupra Domeniului Public și o majoritate în Consilul Local.
La Conferința Municipală a PSD, de luni, a propus o moțiune ”Toată Turda asfaltată”, un proiect generos, dar realizabil doar în vreo două decenii. Acesta a fost unul din momentele în care managerul Matei a fost înlocuit de politicianul Cristi. Cu doar 10% din bugetul local disponibili pentru noi investiții, super-asfaltarea PSD va avea de așteptat. Tema va fi însă principalul cal de bătaie în programul politic al PSD Turda.

PSD un partid puțin ciudat

Atmosfera de la Conferința Municipală a PSD a fost în general una pozitivă deși au participat mai puține persoane decât în anii precedenți, 79 de delegați din 81 invitați la un număr de circa 518 de membri de partid. Discursurile au fost lungi, politicianiste cu două excepții notabile ale unor vorbitori ce au lăsat să fie vizibile și emoțiile umane nu doar lozincile. Discursurile liderilor PSD au repetat la nesfârșit ideea ”avem încredere, aveți încredere, câștigăm alegerile’, încât aveai senzația că mai era puțin până când delegații vor rupe rândurile.

Spre final, Remus Lăpușan,  președintele PSD Cluj a mai concluzionat că cei 27 de vorbitori înscriși la cuvânt (reprezentâd delegații partidului), sunt prea mulți și că ”pot vorbi altădată”. Președintele PSD Cluj ar fi trebuit, cred, să-și limiteze el mai bine discursul la doar câteva minute, pentru ca cei ce s-au înscris la cuvânt să poată și ei vorbi.
PSD Turda, ca de altfel și alte formațiuni locale, este din păcate un partid departe de a fi unul democrat. Este un partid al liderilor și nu un partid al membrilor.
”Am invitat 81 de delegați, sunt aici 79 de delegați invitați”, spunea Remus Lăpușan, președitele PSD Cluj, lăsând să se înțeleagă că delegații au fost nominalizați undeva pe o listă, într-un birou din spate.
Într-un partid normal, delegații la o conferință nu sunt invitați de lideri, ci sunt mandatați de membri să numească liderii, să îi voteze în funcție de angajamentele ce și le iau față de fiecare organizație de cartier, în parte.
Lăpușan a continuat cu perlele democratice. ”Ce să mai votăm cu vot secret, aici sutem doar noi și ne cunoaștem. Sunteți de acord?”, a mai spus președintele PSD Cluj, ascultând tăcerea sălii.

Nicolae Roș jr, vicepreședinte PSD, consilier local, aflat la prezidiul conferinței, se dădea, cu doar câteva ore înainte, un mare deontolog în Consiliul Local Turda. ”Votul referitor la persoane e vot secret”, declama Roș de la microfonul Consiliului Local. O face în Cosiliul Loca ori de câte ori are ocazia, cu o superioritate aproape arogantă, pozând în cel ce apără principiile și legea. În fața lui Remus Lăpușan și a lui Cristian Matei , lui Nicolae Roș  i-a murit toată deontologia, ori i-a picat în papuci.

Statul PSD prevede clar alegerile se fac pe buletine de vot, prin vot secret dar deotologul Roș a tăcut, lovit de amnezie selectivă. Ce-i drept, de vreo 15 ani, nu am mai văzut sistemul de vot secret la conferințele municipale ale partidelor politice din Turda, așa că PSD nu e singurul caz. Metoda ar fi probabil prea complicată și nedorită de lideri. E mai simplu să-ți numești delegați câțiva admiratori, vreo două matuși, ginerii și nurorile și câțiva agajați care să te susțină în aclamațiile sălii și să-ți valideze statutul de lider.
Un politician american al secolului trecut concluziona ”Dacă nu am nici măcar forța necesară să conving o sală de 100 de delegați ce-mi sunt favorabili, adunați în Covenție, cum voi avea forța să conving electorii? Astfel mai bine stau acasă și cresc oi. Despre acestea știu sigur când încep să behăie”.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.