Un muncitor API vopsește 2 scânduri pe oră cu mașina de vopsit. Cum te poți îmbogăți făcând garduri cu Primăria Turda

Un muncitor API vopsește 2 scânduri pe oră cu mașina de vopsit. Cum te poți îmbogăți făcând garduri cu Primăria Turda by mai 21, 2019 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

API srl, condusă de Bogdan Ursuleanu, cere majorarea tarifelor orare de manoperă. Conducerea API cere Consiliului Local să dubleze aproate toate manoperele calculate pe oră,  de la vopsitul de borduri la vopsitul scândurilor. Motivul dublării tarifelor e acela că în anul trecut ar fi crescut salariile iar tarifele orare nu au mai fost modificate de mai bine de 2 ani. De fapt, în 2018, API a mărit tarifele de lucrări. Acum mărește ”orar tarifară”. 

Un muncitor API câștigă în medie 2500 de lei, haideți să vedem însă și cum lucrează. Potrivit unei note de calcul prezentantă Consiliului Local, randamentul  la vopsit este calculat la 2 scânduri/oră.

Noul tarif API srl pentru un gard este 172,37 de lei metrul pătrat. Din fișa de calcul nu e foarte clar dacă banii sunt plătitți pentru a construi și a vopsi gardul sau doar pentru vopsitul gardului. Știm sigur că banii vor fi plătiți din bugetul local.

Într-un articol din primăvara anului trecut v-am spus cum ne putem îmbogăți cu Primăria Turda dacă tăiem copaci. Atunci era vorba de o idee interesantă a municipalității. Primăria plătea către Prival tăiatul copacilor pe metru liniar și în funcție de înălțime. Cu cât erau copacii mai sus și cu cât erau mai mulți metri de crengi tăiate cu atata sălta manopera. Ca să fie sigure că totul decurge ca uns pe lângă tariful pe metru liniar, autoritățile au inclus și un tarif pe copac. Nu e foarte sigur când se aplica unul și când celălalat. Detalii aici.

Dacă vrei să-ți vopsești gardul și dintr-un motiv oarecare n-ai chef poți căuta pe net să vezi cât te costă. Afli că firmele private taxeaxă și cu tarife de 3-4 lei pe metru liniar pentru vopsitul scândurilor de lemn și 7-8 lei/mp pentru vopsitul structurilor metalice. În timp ce toate firmele private pe care le puteți găsi pe internet fac lucrurile clare și pun un tarif de manoperă pe metru liniar și mp, API srl a găsit o altă metodă: calculează tariful pe oră apoi îl include într-un total general de costuri.

Modul de calcul al manoperei celor de la API, care cu siguranță este preluat din vreun normativ e calculat pe oră și sună ca o regulă de trei simplă puțin mai alambicată.

2 muncitori X 30 de minute/ml ……21, 38 de lei oră…….= 21, 38 de lei

CAM ………………………………2, 25 %…………………………= 0,48 lei

Manoperă……………………………………………………………….=21,86 de lei

Traducerea aproximativă ar suna cam asa. Doi muncitori API vopsesc în 30 de minute câte 2 metri liniari de scânduri folosind o mașină specială de vopsit. Într-o oră vopsesc 4 metri liniari de scânduri (4 bucăți). API încasează ca manoperă 21, 86 de lei pe oră pentru vopsitul a 4 scânduri.

Firma Comprest percepe un tarif de 5-6 lei/mp la vopsitul tâmplăriei din lemn. Eurosconstructor o altă firmă de construcții percepe un tarif de 26.46 pe mp pentru vopsitul în strat dublu al tâmplăriei de lemn. Exemplele au fost alese aleator, de pe internet.

Problema calculului de la API este însă valoarea totală a ”Operațiunii Gardul” Fișa de calcul propusă spre aprobare Consiliului Local include la categoria materiale nu 4 scânduri cât se prevede la manoperă pe oră ci 6 scânduri. Rezultă că există un material de vopsit pentru șase scânduri și o manoperă pe oră la 4 scânduri. Oricând, potrivit normativului și fișei de calcul poți calcula fracții de lucrări în plus. Fișa de calcul ne dă și rezultatul costului total pentru un gard cu înălțimea de 80 de cm: 172, 37 de lei pe metru pătrat.

Din fișa de calcul nu e foarte clar dacă banii sunt plătitți pentru a construi și a vopsi gardul sau doar pentru vopsitul gardului.

Din fișa de calcul a API rezultă că s-au luat în considerare 6 bucăți de scânduri/ml la un preț de 12, 50 lei/bucată și o valoare totală de 75 de lei. Dedeman vinde cherestea rindeluita rigla A/B 2000 x 60 x 18 mm la un pret de 7,34 lei pe bucată. Dacă tarifele din nota de calcul a API înseamnă costuri cu materialele, atunci de ce și cui îi plătește API câte 12,50 lei pe o scândură/ metru liniar e un mister.

Ce știm și ce nu știm

Știm că API SRL vrea să facă un metru pătrat de gard.

Fisa de calcul prevede ”Scânduri de brad (vopsit) 6 bucăți/mp 12,50 lei bucată = 75 de lei”

Nu e clar dacă mențiunea anterioară inclusă în nota de calcul se referă la vreo manoperă suplimentară de vopsit sau se referă la valoarea materialelor, adică cât costă scândurile.

Dacă e ultima variantă, mu știm de unde cumpără API scânduri de 1000 cu 12,5 lei. Știm că Dedeman vinde cu 7,34 lei scândurile de 2000.

Știm că un muncitor API vopsește într-o oră 2 scânduri cu mașina de vopsit. Doi muncitori vopsesc 4 scânduri. Manopera costă 21,86 lei oră.

Știm sigur că un gard de scânduri la API srl costă 172, 37 lei pe metru pătrat.

Proiectul de hotărâre cu nota de calcul poate fi consultat aici. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.