Un clujean a câștigat la Curtea Europeană de Justiție procesul împotriva Finanțelor județene

Un clujean a câștigat la Curtea Europeană de Justiție procesul împotriva Finanțelor județene by iunie 10, 2016 0 comments

Toți cei care doresc restituirea timbrului de mediu, pot apela la un consilier avocat în vederea întocmirii documentației complete, pentru recuperarea timbrului de mediu achitat. Un clujean a dat în judecată Administrația Finanțelor Publice Județene din Cluj și a câștigat procesul la Curtea Europeană de Justiție.

Pe 9 iunie 2016, Curtea Europeană de Justiție a declarat timbrul de mediu ca fiind ilegal, în procedura Vasile Budișan împotriva Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj. La momentul intrării în vigoare a legii 9/2012, pe lângă schimbarea de denumire din “taxa de poluare” în “timbru de mediu” s-au produs modificări și în ceea ce privește obligativitatea achitării timbrului de mediu. Astfel, consumatorii au fost obligați să achite timbrul de mediu la înmatricularea pentru prima oară a unui autovehicul în România, la reintroducerea în parcul auto național a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcu auto național i s-a restituit proprietarului timbrul de mediu, cu ocazia vânzării unui autoturism pentru care nu s-a achitat taxa de poluare, la momentul achiziției sale de catre vânzator, dar și pentru autoturismele la care se recuperase deja taxa de poluare prin legile 50/2008 și 9/2012.

Curtea de Jusțite a Uniunii Europene a constatat că 4 litera c) din OUG nr. 9/2012 scutește de plata timbrului de mediu transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculelor rulate naționale a căror înmatriculare în România a determinat deja plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante, cu excepția cazurilor în care o instanță din România a dispus  restituirea taxei respective pentru un anumit vehicul.

Dar, cum taxa de poluare stabilită prin OUG nr 50/2008 a fost declarată incompatibilă cu articolul 110 TFUE, iar prin extensie, timbrul de mediu prezintă aceleași caracteristici cu taxa de poluare, acesta trebuie considerat, de asemenea, incompatibil cu articolul 110 TFUE.
Încălcarea art 110 TFUE intervine prin faptul că în situația în care timbrul de mediu nu a fost încă restituit, cumpărătorii acestor autoturisme vor fi scutiți de plata acestuia, iar vehiculele rulate, importate dintr-un alt stat membru, vor fi invariabil supuse timbrului de mediu prevazut de OUG nr. 9/2012 la înscrierea în România a dreptului de proprietate asupra acestor vehicule.

Astfel, timbrul de mediu încalcă neutralitatea în concurență dintre autovehiculele rulate provenite din statele membre ale Uniunii Europene și cele similare românești, deoarece o scutire a timbrului de mediu precum cea rezultată din prezenta dispoziție oferă avantaj concurențial autovehiculelor rulate deja prezente pe piata din România, descurajând importul de autovehicule similare din alte state membre.

Orice proprietar care a achitat timbrul de mediu și nu a deschis un proces în instanță pâna în prezent, dar și cei care au avut un proces, dar au pierdut, pot ataca decizia și își pot recupera sumele de bani achitate. În ceea ce privește modalitatea de restituire a timbrului de mediu, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că plata trebuie efectuată într-o singură tranșă, decizia fiind motivată și de argumentele aduse de Guvern care demonstrează că restituirea timbrului de mediu într-o singră tranșă nu prejudiciază statul.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.