Un centru medical din Turda ”s-a evaporat” după ce administratorul public și nevasta primarului au beneficiat de servicii. ”Contractul s-a oprit”, explică chirurgul Sorin Ilovici

Un centru medical din Turda ”s-a evaporat” după ce administratorul public și nevasta primarului au beneficiat de servicii. ”Contractul s-a oprit”, explică chirurgul Sorin Ilovici

Un centru medical din Turda ”s-a evaporat” după ce administratorul public și nevasta primarului au beneficiat de servicii. ”Contractul s-a oprit”, explică chirurgul Sorin Ilovici

by aprilie 8, 2020 0 comments

UPDATE. Viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeș a precizat că nu a fost implicat în povestea call center-ului medical  de la Turda. ” Este vorba probabil de administratorul public”, a precizat Lucian Nemeș.

Un Call Center Medical înființat la Turda în toamna anului 2018 a dispărut după ce autoriățile locale au refuzat să mai plătescă serviciile medicale. Povestea are izul unei țepe tradiționale românești. Proiectul însă ar fi putut fi extrem de util acum, în plină epidemie.

Municipalitatea din Turda refuză să plătească facturi unor parteneri de afaceri. Banii pentru call-center-ul medical sunt doar un exemplu. Recent, companii publice din Turda au anunțat că nu vor onora facturi mai vechi din cauza situației de urgență.

În data de 21/09/2018 contractul nr.15 de prestări servicii medicale cu firma Digital Telemed Systems, prin care cea din urma s-a obligat să pună la dispoziția cetațenilor din Turda un ”Call Center Medical” în care vor lucra timp de 14 ore pe zi, 7 zile pe saptamană o echipă de medici cardiologi și interniști. Serviciu a fost pus la dispoziție și lăudat de personalul Primariei și al Direcției de Asistență Socială, televiziunea locală producând un filmuleț în care se arată prestarea acestor servicii și multumirea, satisfacția și mândria cetățenilor de calitatea și utilitatea servicilor.

De 4 luni Directia de Asistenta Sociala nu mai platește servicile spunând că nu primește bani de la Primărie”, explica în vara anului 2019, medicul Sorin Ilovici.

Sistemul implementat la Turda era unul de telemedicină și ar putea fi folosit cu succes mai ales acum în plină epidemie. Practic, compania medicală a furnizat municipalității din Turda seturi de aparate ce putea citi și transmite la distanță analizele medicale. S-a făcut și un instructaj la București privind folosirea aparatelor. Pacienții erau investigați la Turda, iar la celălalt capăt al terminalului, medicii interpretau rezultate și puneau diagnosticul.

Administrația primarului Cristian Matei a demarat parteneriatul, apoi a refuzat să plătească facturile. ”Ceea ce mă revoltă nu sunt cei câteva zeci de mii de lei ci comportamentul lor. Era un centrul de telemedicină bun pentru Turda. A beneficiat servicii atât viceprimarul (nr- potrivit unor precizări ulterioare persoana consultată a fost administratorul public) cât și nevasta primarului, pentru ei a fost bun dar pentru turdeni nu a mai fost util”, spune Sorin Ilovici. Acesta a confirmat pentru InfoAries.ro că la un an de la întreruperea plăților, facturile nu sunt achiatate.

Vizita și proiectele din Israel băgate sub preș

În iunie 2018, Consiliul Local Turda aproba deplasarea în Israel a primarului Cristian Matei. Acesta urma să viziteze Parcul Științific Carasso din Beer Sheva. Era o vizită de documentare privind reconversi clădirii nefinalizate a Casei de Cultură, împreună cu parcul din proximitate și piața aferentă într-un ansamblu de dotări și spații de tip parc cultural științific. Practic, primarul Matei se lăuda că va transforma Casa de Cultură neterminată într-un muzeu al științei. Israelienii au trimis și proiectanți care au confirmat că proiectul e viabil. Clădirea Casei de cultură poate fi folosită, cu o serie de recompartimentări. Au făcut proiectul iar municipalitatea ar fi trebuit să găsească fonduri. Fondurile erau și ele disponibile prin axele de finanțare asiguare de ADR Nord Vest. Proiectul însă a murit.

Tot în 2018, dar în noiembrie, primarul Cristian Matei era în Israel cu o caravană de politicieni români. Primarul transmitea prin intermediul TVR Cluj care a organizat caravana, faptul că discută cu specialiști israelieni posibilitatea transformării Casei de Cultură în muzeu de științe.

În 2018, primarul Cristian Matei se fotografia la Primăria Turda cu medicul personal al lui Nethanyahu și făcea declarații din Israel despre ”parcul tematic” de la Turda. În 2020, totul e băgat sub preș.

”N-aș putea să vă spun de ce primarul a oprit proiectul. Ce știu însă cu certitudine e faptul că oamenii de afaceri israelieni nu plătesc în mod gratuit comisioane”, a comentat un participant al caravanei România-Israel, din 2018.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.