Umiliți de Primărie. Administrația din Turda refuză plata sporurilor acordate asistenților personali

Umiliți de Primărie. Administrația din Turda refuză plata sporurilor acordate asistenților personali by aprilie 22, 2019 1 comment

Administrația PSD de la Turda refuză să plătească sporurile permise de lege pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap, în ciuda faptului că măsura a fost aprobată chiar de propriul guvern. 

Asistenții personali ai persoanelor cu handicap se plâng de faptul că autoritățile locale îi desconsideră și le încală drepturile legale în condițiile în care au aprobat acest tip de sporuri pentru alte categorii de funcționari publici.

Cu un buget sub presiune, autoritățile locale de la Turda fac presiuni asupra asistenților personali chiar cu riscul de a încălca legea.

Potrivt legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, asistenții personali ai persoanelor cu handicap pot beneficia de un sport de până la 15% pentru condiții vătămătoare sau periculoase. Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește că încheirea contractului individual de muncă al asistentului personal se face cu primăria localității de domiciliu sau reședință a persoanei cu handicap grav. HG nr.268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap distinge asistentul personal ca serviciu social destinat persoanelor cu handicap la domiciliu. Potrivit legilor în vigoare, asistenții persoanali ai persoanelor cu handicap ar putea să primească un sport de15% pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, categorie prevăzută în Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Posibilitatea plătirii acestui spor a fost confirmată oficial de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Ce trebuia să facă Primăria?

Administrația locală ar fi trebuit să solicite Direcției de Sănătate Publică expertizarea acestor locuri de muncă, în conformitate cu prevederile Legii 153/2017 și a art. 5 din HG 153/2018 (cu modificările și completările HG 569/2017). Ulterior, Primăria trebuia să solicite, în baza buletinelor de determinare, Ministerului Muncii și Justiției Sociale să îi aloce fonduri pentru acordarea sporului. Primăria Turda nu a făcut asta. Între timp, obligațiile de plată au fost transferate de la bugetul statului către bugetele locale.

”Au încercat să ne umilească, pas cu pas”, se plâng asistenții persoanelor cu handicap

Administrația locală a refuzat în 2018 să acorde sporurile de 15% și a motivat prin faptul că la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 ” a fost aprobată o sumă mai mică decât cea solicitată necesară achitării salariilor asistenților personali angajați pentru persoanele cu handicap grav.” În răspunsul formulat, autorităile nu preciează cine ”a aprobat o sumă mai mică”: guvernul care transfera banii din bugetul de stat pentru cheltuielile sociale sau Consiliul Local Turda care a aprobat bugetul orașului. În decembrie 2018, Primăria Turda le promitea oamenilor acordarea sporurilor. În primăvara anului 2019, administrația condusă de primarul Cristian Matei nu și-a îndeplinit promisiunea.

Asistenții sociali ai persoanelor cu handicap ar mai trebui să beneficieze de norma de hrană acordată personalului plătit din fonduri publice. Norma de hrană ar fi trebuit să fie acordată încă de anul trecut dar termenul a fost amânat până la 1 ianuarie 2019. Serviciul Public de Asistență Socială a invocat faptul că nu a avut aprobat bugetul și a promis că ”va reanaliza” cerere, după aprobarea bugetului.

Asistenții sociali spun că de fapt sunt tratați de către autoritățile locale de la Turda cu lipsă de respect. ”Au încercat să ne umilească pas cu pas, cu amenințări voalate, cu presiuni.Este vorba de un drept acordat de Guvern, care unora le este plătit, altora nu”, au precizat reprezentanți ai asistenților sociali.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Mocan viorica
    #1 Mocan viorica 23 aprilie, 2019, 05:43

    Nici la Ceanu mare nu sa dat nimic nici bani de hran� nici spor???

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.