Turdenii sunt chemați la proteste. ”Turda. Ne pasă!” va începe la ora 18.00

Turdenii sunt chemați la proteste. ”Turda. Ne pasă!” va începe la ora 18.00 by noiembrie 6, 2015 0 comments

Turdenii sunt așteptați la o manifestație de protest și de solidaritate, astăzi de la ora 18.00. Evenimentul va avea loc în fața Monumentului Eroilor Revoluției Române din fața Primăriei Turda și este în a doua zi de organizare.
În general, turdenii vor rezolvarea unor probleme similare celor sesizate de societatea civilă la nivel național. La Turda nu s-a mai înregistrat o formă de protest publică de la protestele împotriva președintelui Traian Băsescu din ianuarie 2012, care au înregistrat o participare scăzută și protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană din septembrie 2013, care au înregistrat o participare mai numeroasă.

La Cluj, protestele vor începe azi de la ora 19.00, în Piața Unirii.

Eliminarea corupției și responsabilitate, principalele dorințe ale turdenilor

Motivul pentru care turdenii ies în stradă, o parte la Cluj, o parte pe plan local, sunt legate de corupție și disfuncționalitățile din sistem. ”În România parcă totul merge pe dos”, comenta astăzi una din persoanele ce se pregătește de proteste la Turda.
Oana Botezan, manager de proiect în cadrul Centrului Rațiu pentru Democrație spune că va protesta la Cluj. ”Jos corupția, clar. Încurajarea luptei anticorupție.Anularea mandatelor traseiștilor, indiferent de poziția câștigată la alegeri. Respectarea vocii poporului, și aici mă refer la referendumul din 2009. 300, nu 600”, și-a schițat activistul civic câteva din doleanțele proprii.
Maria Mesaroș, președinta Fundației Speranța Diabeticilor din Turda, aflată la Timișoara la Congresul Federației Române de Diabet spune că asociațiile diabeticilor au participat în fiecare seară la protestele din Piața Operei. ”S-au aprins candele, e vorba de solidaritate. Asociațiile membre ale Federaţiei Românăe de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice au participat la protestele de la Timișoara în fiecare seară. Cerințele noastre sunt legate de finanțarea sănătății și responsabilizarea medicilor, responsabilizarea pentru finanațarea Ministerului Sănătății. Dorim deasemenea îmbunătățirea Programului Național de Diabet prin asigurarea integrală a numărului de teste pentru automonitorizarea copiilor, tinerilor și adulților, atât pentru pentru diabetul insulino-dependent cât și pentru cel fără insulină. Asigurarea monitorizării acestei boli prin testare ar duce la scăderea costurilor cu spitalizarea, dar demersurile noastre au rămas până acum fără răspuns”, spune Maria Mesaroș.
Ștefana Ignea, fost voluntar al Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda, în perioada 2011 – 2012 spune că revedicările ei sunt legate de atingerea unui context în care să nu mai fie acceptate abuzuri. Ștefana Ignea, care a lucrat voluntar pe programe locale ale Centrului Rațiu pentru Democrație , la Turda, are studii doctorale în Guvernanța Uniunii Europene în cadrul Școalii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB și este președinte al Munich European Forum.
”Ies în stradă ca și la vot, că prezența mea e contorizată și contează. Revendicarea mea nu e neaparat politică, deși mă raliez la unele dintre astfel de revendicări ce apar pe internet, si pe care le si diseminez.
“Revendicarea” mea, ce e de fapt dorința, e legată de atingerea unui context în care nimeni nu mai acceptă abuzuri (de putere, de forță, de poziție, chiar, și mai ales, la nivel instituțional și local, dar evident și național), acte de coruptie (șpăgi, nepotisme etc) și situații despre care se crede că nu-s corecte, dar nu pot fi schimbate. Dorința mea e legată de luarea de atitudine (speak up), în loc de calea scurtă (resemnare sau fentare a regulilor).
E limpede că acum, pe termen scurt, e nevoie de presiune în stradă pentru alegerea onestă a viitorului guvern. Și apoi, în pași marunși – presiunea pe administrația locală și pe cea centrală pentru un sistem de checks and balances funcțional și pe un sistem legislativ coerent și funcțional”, a declarat Ștefana Ignea.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<