Turdenii pot propune cum să fie amenajat centrul orașului

Turdenii pot propune cum să fie amenajat centrul orașului

Turdenii pot propune cum să fie amenajat centrul orașului

by august 5, 2015 0 comments

Locuitorii din Turda, în special cei din zona centrală a orașului sunt chemați să participe la un program de consultare publică în cadrul căruia pot propune idei privind amenjarea și modernizarea centrului istoric al orașului. Propunerile pot fi trimise atât prin e-mail cât și ca observații scrise pe adresa Primărie Turda, către Serviciul Finanțări Externe și Relații Internaționale, până în luna octombrie. Propunerile pot fi incluse de către arhitecți în pachetul de soluții pentru amenajarea și centrului istoric în cadru proiectului “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al Municipiului Turda”, proiect finanţat printr-un grant SEE, în valoare de peste 320.000 lei. Deasemenea, ideile pot fi fi prezentante de locuitori și în cadrul unei întâlniri ce va fi organizată de către municipalitate în cursul lunii octombrie.
Anunțul a fost făcut de către Codruța Bungărdean, șef serviciu Finanțări Externe și Relații Internaționale, în cadrul celei de-a doua întâlniri publice pe tema proiectului, organizate luni, de către Primăria Turda.

Traficul aglomerat, parcările și spațiile verzi, principalele probleme din Centrul Turzii

În cadrul proiectului vor fi realizate atât un pachet de măsuri arhitecturale de conservare și investiții în centrul istoric cât și inventarierea a 35 de clădiri din secolul XVIII-XIX. “Documentele ce vor fi realizate prin acest proiect, atât dosarul pentru fiecare din cele 35 de lădiri cât și pachetul de măsuri propuse vor sta la baza unor viitoare proiecte europene. Va exista și o analiză socio-economică a zonei, astfel ca măsurile de revitalizare a centrului orașului să fie făcute pe termen cel puțin mediu”, spune Codruța Bungărdean.
La întâlnirea de luni, de la Primărie au participat arhitectul Eugen Pănescu, fondator al biroului de arhitectură și urbanism româno-german Planwerk, viceprimarul Lucian Nemeș consilierii locali Mariana Dobra, Csep Leylla, Adamosy Clara și Cristian Felezeu, dar și reprezentanți ai societății civile.
Viceprimarul Lucian Nemeș și consilierul local Cristian Felezeu au precizat că problemele majore ale centrului orașului sunt traficul aglomerat, inexistena locurilor de parcare și degradarea Pieței Centrale. Lucian Nemeș le-a cerut arhitecților să ia în calcul atât modernizarea pieței cât și proiectul de construire a unei parcări subterane iar Cristian Feleze a precizat în plus că se impune și reamenajarea zonelor verzi și a străzilor din centru și proximitate.
Arhitectul Eugen Pănescu a precizat că problema parcărilor și fluidizarea traficului sunt probleme prioritare pentru centrul Turzii. Arhitecții iau în calcul mai multe soluții pentru proiectul unei parcări subterane iar una dintre locații poate fi în zona Pieței Centrale.
Soluțiile propuse de arhitecți vor fi finalizate până în decembrie-februarie, astfel că propunerile locuitorilor trebuie făcute până în luna octombrie, spune Codruța Bungărdean.
Planurile de reabilitare a Centrului Istoric, odată făcute aruncă mingea în curtea Consiliului Local și a Primăriei Turda, instituțiile abilitate să aprobe atât investițiile cât și elaborarea de proiecte europene ce pot finanța lucrări de reabilitare și conservare a centrului istoric al municipiului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.