Turdenii plătesc cele mai scumpe servicii de apă-canal din țară

Turdenii plătesc cele mai scumpe servicii de apă-canal din țară by mai 31, 2019 0 comments

Locuitorii din arealul Asociației Apa Văii Arieșului plătesc cele mai scumpe servicii de apă-canal din România, potrivit informațiilor publicate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

ANRSC reactualizează lunar tarifele de apă și canal din România. Ultima actualizare, din 31 mai 2019 arată că prețurile practictate de Compania de Apă Arieș au ajuns la un maxim istoric: 4,59 de lei pentru apa potabilă și 4,36 de lei pentru canalizare, care cumulat urcă compania de apă de la Turda pe primul loc la tarife. 

Pe site-ul companiei de preciează însă că se practică tarife mult mai mici iar ultima majorare de tarife menționată este cea din luna iulie 2018, de 3,98 de lei/mc și 3,8 lei/mc la canalizare .

Diferențele dintre informații sunt date de faptul că autoritățile locale au aprobat o creștere gradată a prețurilor până după anul 2020. Autoritățile publice locale, dar mai ales Compania de Apă au invocat faptul că majorările de tarife sunt impuse de Uniunea Europenă ca și condiție de finanțare pentru aprobarea proiectului de modernizare a rețelei de apă. Motivul invocat de Compania de Apă și Primăria Turda conduse de ginerele Bogdan Bobic și socrul Cristian Matei este fals. Uniunea Europeană nu a cerut o majorare a tarifelor ci a cerut ca serviciul de apă de la Turda să fie eficient din punct de vedere economic, să se autosusțină, inclusiv la nivelul investițiilor viitoare. Majorarea tarifelor e doar una din pârghiile economice pentru rentabilizarea companiei publice, dar nu singura.

Site-ul ANRSC listează Compania de Apă Arieș pe primul loc

Compania de Apă Aries SA a ajuns pe primul loc al prețurilor din România atunci când e vorba de prețurile combinate, însumarea ambelor servicii de furnizare de apă și de canalizare. Spre exemplu HidroPrahova are un tarif la apa potabilă de 4,69 lei/mc. Are însă un tarif mai mici la canalizare de 2,86 lei/mc.

Turda are cel mai mare tarif la canalizare de, 4,36 lei pe mc la egalitate cu RAJA Constanța.

De altfel, Turda este pe locul 1 la tarifele de apă și canal cumulate în fața unor centre urbane din sudul țării: Constanța, Ploiești, Ilfov, Suceva, Pitești, Târgoviște. Toate acestea sunt centre reședință de județ cu mai mulți kilometri de rețea decât are în administrare Apa Văii Arieșului. În acest caz nu se respectă nici măca cutuma generală ”cu cât cresc kilometrii de rețea, cu atât apa e mai scumpă”.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.