Turdenii câștigă peste 20 milioane de lei anual din închirieri

Turdenii câștigă peste 20 milioane de lei anual din închirieri by martie 17, 2016 0 comments

Ideea că Turda este un oraș sărac este dezmințită de cifrele pe care Administrația Financiară le înregistrează în cazul veniturilor declarate din închirieri . Anual, valoarea totală declarată a veniturilor din închirieri e de 16,2 milioane, dar specialiștii în imobiliare spun că cifrele ajung la peste 20 de milioane de lei.

Șansa proprietarilor din Turda de a face bani din închirieri a apărut după 2005-2006,  spun specialiștii în imobiliare, Trendul pozitiv a venit odată cu cei de la Bechtel și demararea lucrărilor la autostrada Transilvania. Au urmat apoi cei care au lucrat la construirea depozitelor marilor supermarketuri deschise în oraș și la micile fabrici din zonă și continuă acum cu prezența constructorilor Autostrăzii Turda-Sebeș.

Cifrele din ultimii ani indică că piața închierii de imobile este în creștere la Turda.

În 2014 la Administrația Finanțelor Publice Turda se înregistrau 2928 de contracte cu o valoare totală de 14,27 milioane lei. Un an mai târziu, în 2015, avem o creștere a numărului contactelor declarate la 3077, cu o valoare totală anuală de 16,2 milioane de lei”, spune Gligor Gavriș, purtător de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj. Valoarea medie anuală a unui contract înregistrat la Turda este și ea în creștere mai adaugă reprezentantul Finanțelor. În 2014 valoare medie anuală a unui contract de închiriere era de 4875 lei. Un an mai târziu, în 2015 valoarea medie anuală a unui contract a fost de 5281 de lei.

Acestea sunt doar cifrele declarate la finanțe, dar specialiștii de pe piața imobiliară din Turda spun că veniturile obținute din chirii sunt semnificativ mai mari. Dorin Chiș, patronul agenției imobiliare Romindia spune că valorea veniturilor din închirieri se ridică la Turda la cel puțin 20 de milioane de lei anual.

Estimez că sunt declarate la finanțe cam 80% din contracte. Firmele mari care închiriază apartamente la valori de 250-300 de euro declară contractele de închiriere pentru a putea fi incluse în contabilitate. La fel se întâmplă cu închirierile făcute de cei de la armată. Cei care închiriază local pe sume mai mici nu o prea fac”, spune Dorin Chiș. Piața închierilor de imobile este una buna la Turda cu valor de 250-300 de euro pentru apartamente închiriate, valori ce pot ajunge până la 500-600 de euro în cazul închirierii unei case.

Salina Turda aduce la rândul ei un plus pe piața închierilor de imobile. În zona Salinei un apartament cu o cameră se închiriază la 60-70 de lei pe noapte. ”Apartamentele legate de Salina Turda se închiriază constant cam 6 luni de zile pe an. Aceste contracte nu sunt de regulă declarate dar se adaugă veniturilor din închirieri obținute în oraș”, mai spune patronul de la Romidia. Dorin Chiș mai spune că Închirierea de imobile e demult o afacere profitabilă la Turda. ”E un proprietar în zona Kaufland ce are 5 apartamente și care obține venituri lunare pornind de la 1300 de euro. E o sumă frumoasă”, mai spune Dorin Chiș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.