Turdean acuzat de crime în timpul comunismului. IICMER a cerut începerea urmăririi penale

Turdean acuzat de crime în timpul comunismului. IICMER a cerut începerea urmăririi penale

Turdean acuzat de crime în timpul comunismului. IICMER a cerut începerea urmăririi penale

by februarie 11, 2015 0 comments

IICCMER a solicitat miercuri Parchetului Militar Cluj începerea urmăririi penale pentru Teodor Sârbu, fost subofiţer de Securitate, pe care îl acuză că a participat la mai multe arestări de persoane, fiind implicat şi în  misiuni care au dus la executarea prin împuşcare a unor arestaţi.

Thedor Sârbu a lucrat la fabrica de ciment din 1940 până în 1949 când a fost recrutat de Securitate. Există rapoarte ale Securităţii din perioada de după 1949, dar şi mărturii ale foştilor colegi, potrivit cărora Teodor Sârbu a participat la o execuţie, fiind unul dintre trăgători. Este vorba despre uciderea chiaburului Lăluţ Remus, din comuna Cuci, satul Orosia (judeţul Mureş). „Lăluţ Remus a fost împuşcat la 3 august 1950. Chiaburul era un om respectat în sat şi se opunea comuniştilor. A fost împuşcat în cap, noaptea, iar trupul i-a fost găsit a doua zi într-un şanţ de către săteni”, spune Gheorghe Petrov, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR). O altă crimă a comunismului în care este implicat numele său este uciderea lui Viorel Bihoreanu, împuşcat la 2 august 1950, în localitatea Papiu Ilarian, situată la 18 kilometri distanţă de  Luduş.

Turdeanul Theodor Sârbu a precizat însă, în câteva rânduri, pentru presa locală, că nu a participat la nicio execuţie, dar că a făcut poliţie politică, deoarece aceasta era la ordinea zilei în anii 49-55.

Reprezentanţii IICCMER au anunţat, miercuri, că au solicitat procurorilor bucureşteni începerea urmăririi penale şi în cazul altor ofiţeri, Refic Fizula, fost ofiţer politic al unui penitenciar din Făgăraş, care ar fi responsabil de aplicarea unui regim de detenţie ce a dus la decesul a cel puţin 22 de deţinuţi politici, precum şi al lui Neculai Tilici, fost comandant de penitenciar, pe care îl acuză de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a cel puţin nouă deţinuţi politici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.