Turdanews.net deschide calea linșajului mediatic. Asociația T9 i-a cerut primarului să intervină

Turdanews.net deschide calea linșajului mediatic. Asociația T9 i-a cerut primarului să intervină by martie 24, 2020 0 comments

La data de 24 martie, Turdanews.net a publicat într-un articol numele persoanei infectate cu COVID 19, încălcând normele de deontologie profesională dar și legislația care prevede protejarea pacienților, spun reprezentanți ai Asociației T9. 

Jurnalistul Gelu Florea a considerat demersul T9 drept o aberație. ”Nu am încălcat nicio legislație privind informațiile medicale ale pacientului de vreme ce nu știam aceste informații medicale. Da, ea e persoana cu Covid 19. În ceea ce privește faptul că prin publicarea numelui aș zădărnici răspândirea bolii inducând teama că bolnavii vor apărea în presă, e o aberație”, a declarat jurnalistul turdean.

Potrivit asociației turdene, nici un organ de presă serios din România nu a publicat până acum unilateral numele unei persoane bolnave indiferent dacă a încălcat sau nu vreo normă impusă de autorități. Numele persoanei nu e important pentru public decât dacă se dorește culpabilizarea publică și declanșarea linșajul mediatic. 

Motivul pentru care numele persoanelor suspecte, bolnave, sau care se presupune că au comis contravenții și infracțiuni este confidențial în cazul epidemiilor, e pentru a da încredere persoanelor că se pot adresa instituțiilor statului ca să fie protejate.

Publicarea numelui unei persoane bolnave, aflată in izolare sau carantină este interzisă și dă o puternică lovitură încrederii în autorități și mass media.

Dacă asupra persoanelor bolnave și suspecte se aruncă oprobiul public nicio persoană infectată sau suspectă nu se va mai prezenta în fața autorităților de frică sau rușine. Deschizând calea linșajului mediatic, publicația Turdanews.net participă la zădărnicirea stopării bolii. 

Autoritățile ar trebui să sancționeze acest caz, pentru a descuraja un astfel de comportament  iar Asociatia T9 a cerut intervenția primarului Municipiului Turda care e și președintele Comitetului pentru Situații de Urgență, a confirmat președintele asociației, Andrei Suciu. ”Pacienții, persoanele suspecte de boală  trebuie protejate și nu trebuie să amestecăm sub nici o formă calitatea de  bolnavi cu cea ce contravenienți. În caz contrar se va declanșa un val de ură și răzbunări personale iar Turdanews.net și Gelu Florea vor fi autorii morali al acestui tip de tragedii ce pot urma”, a explicat Andrei Suciu care a mai adăugat că a trimis sesizarea către primar folosind site-ul Primăriei Turda. 

   Asociația solicită primarului Municipiului Turda care e și președinte al Comitetului Local pentru Situatii de Urgență dar și conducerii Spitatulului Municipal să intervină pentru a stopa această practică ce poate submina efortul autorităților în stoparea epidemiei.  Pacienții,persoanele suspecte de boală  trebuie protejate și nu trebuie să amestecăm sub nici o formă calitatea lor de bolnavi cu cea ce contravenienți.

În Codul civil se reglementează respectul vieții private și al demnității persoanei umane. Dreptul la viață privată se bucură de protecție din partea reglementărilor constituționale și a Convenției europene a drepturilor omului. Potrivit art. 71 al Codului civil, noțiunea de viață privată înglobează viața familială și conjugală, viața cotidiană dusă în domiciliu, domiciliul însuși, viața intimă și amoroasă sau sentimentală, relațiile de prietenie, aspectul privat al muncii profesionale, starea sănătății, precum și modul și locul înmormântării.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.