Turda și Câmpia Turzii bat mediul rural la tuberculoză

Turda și Câmpia Turzii bat mediul rural la tuberculoză

Turda și Câmpia Turzii bat mediul rural la tuberculoză

by iunie 2, 2015 0 comments

Peste 40 de cazuri de tuberculoă s-au înregistrat   anual la Turda și Câmpia Turzii iar cele mai numeroase sunt confirmate în mediul urban. Medicii spun că incidența cazurilor confirmate este una în limite normale, sub 10% din cazurile suspectate.
În 2013 erau înregistrate în județ 254 de noi cazuri de tuberculoză. Dintre acestea 17 s-au înregistrat la Turda și 25 de cazuri la Câmpia Turzii. Ponderea cea mai mare, de peste 80%, o reprezintă cazuri confirmate în mediul urban. Medicii spun că indicidența cazurilor de tuberculoză la Turda este una la valori normale. “Sunt 3-4 cazuri confirmate lunar. Spre exemplu din 30 de cazuri în care se suspectează tuberculoza, mai puțin de 10% se confirmă prin analizele de laborator”, spune dr. Ciprian Sturz, medic specialist pneumologie din cadrul Dispensarului TBC Turda.

Medicul spune că nu se poate vorbi de un focar de tuberculoză la Turda, dar că sunt în oraș zone în care populația este vulnerabilă. “Tuberculoza e o boală întâlnită mai ales în medii sărace, sunt câteva zone precum Margaretelor, unde se întâlnesc mai des cazuri. Incidența mai mare în mediul urban, decât în mediul rural e dată și de densitatea mai mare a populației. Dacă într-un bloc sunt 10 familii, e un caz de tuberculoză și se vizitează, e probabil ca boala să se transmită”, explică dr. Ciprian Sturz. Medicul pneumolog mai precizează că persoanele sărace au o predispoziție crescută să se infecteze, datorită alimentației și condițiilor de igienă precare dar că boala poate fi întâlnită la categorii sociale diverse. “Am avut recent îi cazul unui angajat al unei multinaționale ce a fost găsit pozitiv”, mai adaugă Ciprian Sturz.
În 2014, la Turda și Câmpia Turzii au fost înregistrate 44 de noi cazuri, dintre care 25 de cazuri la Turda, preponderent în mediul urban.
Tuberculoza (TBC) este o boală gravă, cauzată de bacilul tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch). Boala se localizează în oricare din părţile corpului, dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Boala poate fi tratată dar pentru depistarea ei medicii recomandă ca cel puțin o dată pe an să se facă un consult de specialitate la un medic penumolog mai ales dacă sunt constatate simptome de tuse, expectoraţii de culoare neobişnuită sau sanguinolente, febră uşoară, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutat, transpiraţii nocturne, dureri în piept la respiraţie sau în timpul tusei, dureri ale coloanei vertebrale sau ale principalelor articulatii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<