Turda, promisiuni 2020 . 143 de milioane la străzi și cel mai mare buget din istoria orașului

Turda, promisiuni 2020 . 143 de milioane la străzi și cel mai mare buget din istoria orașului by februarie 21, 2020 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat în ședință extraordinară bugetul orașului pentru anul 2020. Este un buget istoric, spun autoritățile, de peste 421 milioane de lei.

Pentru a înțelege exact bugetul Turzii din 2020 trebuie să reținem o declarație a primarului Cristian Matei, făcută în ședința Consiliului Local din 29 noiembrie 2016. La doar cinci luni de la preluarea mandatului, primarul Turzii promitea că decontaminarea din Poștarât se va încheia în anul 2017.

Suntem în anul 2020, la patru ani de la declarațiile edilului Turzii. Bugetul orașului este, potrivit autorităților, ”un buget istoric”. Pe lista veniturilor și pe cea a cheltuielilor figurează și suma de 78,3 milioane de lei. Sunt banii alocati pentru ”Fazare proiect: Reabilitarea sitului poluat istoric UCT Poștarât”.

Dacă l-am fi crezut pe Cristian Matei, cel din 2016, proiectul din Poștarât ar fi fost gata, deja.

Acest exemplu al investiției promise și neterminate din Poștarât este exemplul cel mai clar cu privire la promisiuni făcute și neonorate dar și privitor la modul în care se construiește bugetul orașului.

Bugetul oricărui oraș se construiește din veniturile proprii încasate din taxe și impozite. La acestea se adaugă sume trimise de la Guvern, din bugetul statului. În fine, ultima componentă a bugetului sunt fonduri provenind din proiecte europene și împrumuturi. Cu această ultimă componentă jonglează propaganda aparatului administrativ al primarului Cristian Matei.

Știm că Matei a promis decontaminarea din Poștarât în cel mult un an iar asta nu s-a întâmplat. De ce am crede același tip de promisiuni, patru ani mai târziu, în 2020? Primăria Turda a semnat contracte și a accesat finanțări de câteva zeci de milioane de euro. Dar asta nu pentru că s-a dus primarul să aducă bani. Ci pentru că s-au deschis liniile de finațare europene și pentru că banii din proiectele guvernamentale s-au dat pe criterii de partid și nu de performanță. Avem exemplul Cartierului Primăverii care în toamna anului trecut a primit de la Comisia Națională de Analiză și Prognoză suma de 35 de milioane de lei. Astăzi știm că președintele acestei comisii a fost demis, e inculpat pentru faptul că a atribuit contractele discreționar, din pix. Așadar nicio supercompetență, nici un lobby, decât dacă credem că, mergând după bani la București, primarul s-a închis în birou la un wiskey cu proaspătul inculpat despre care procurorii spun că împărțea bani neprocedural.

Sunt și vești bune pentru bugetul orașului.  În acest an, Guvernul a alocat sume crescute din cotele defalcate din impozitul pe venit. Pe hârtie e vorba de circa 44,2 milioane de lei.

Sumele pentru investiții la valori imense. Cifrele cele mai umflate sunt la străzi

Totalul sumelor pentru investiții di bugetul anului 2020 se ridică la 279, 4 milioane de lei, pentru 29 de mari proiecte de investiții. Rămâne de văzut cum vor fi asigurate cotele de confinațare de către o primărie care a avut telefoanele tăiate pentru neplată. Pe lista investițiilor  figurează desigur și decontaminarea din Poștarât, neterminată. Pentru reabilitarea străzilor sunt alocați circa 143 de milioane de lei. Cât se vor cheltui din aceștia, nu știm deoarece avem dea exemplul anterior al faptului că realizarea proiectelor este deficitară.

La Turda, chiar și în zi de sărbătoare, șantierele sunt deschise”, preciza Cristian Matei în discursul inaugural de la Zilele Turzii, din august 2019. În cartierul Primăverii, cetățenii vociferează că muncitorii lucrează doar câteva ore pe zi.

Cel mai mare buget din istoria orașului este de fapt o însumare a unor proiecte ce vor fi rostogolite de la un an la altul. Se vor face investiții în oraș? Cu siguranță. Ceea ce trebuie însă urmărit cu atenție e ritmul investițiilor și calitatea lucrărilor. Administrația publică locală pare că dă rateuri la aceste două capitole. Tot în cartierul Primăverii, cetățenii se plâng că acum se înlocuiește o conductă  montată de antreprenorii Companiei de Apă, în toamna anului trecut. Oamenii spun că s-a spart din cauza lucrărilor proaste.

Problema administrației locale de la Turda e că după ce văd filmările cu drone ale primăriei dar și interviurile măsluite, oamenii merg pe drum. În noroaiele de pe stradă, la poartă, în parcuri, autobuze sau la magazine, trag cu urechea sau îi trag de limbă pe muncitori.

În valul de filmări cu drone, like-uri, declarații, nemuțumiri, rămâne întrebarea. De ce am mai crede în 2020 promisiunile aceluiași primar ce ne-a păcălit în 2016?

Bugetul Municipiului și investițiile pot fi văzute aici sau mai jos

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.