Turda poate pierde peste 3,1 milioane de lei prin ”revoluția fiscală” a Guvernului Tudose

Turda poate pierde peste 3,1 milioane de lei prin ”revoluția fiscală” a Guvernului Tudose by noiembrie 7, 2017 0 comments

Municipiul Turda poate să piardă venituri de peste 3,1 milioane de lei din reducerea impozitului pe venit, anunțată de Guvern. Cele mai afectate de reducerile fiscale vor fi bugetele orașelor reședință de județ care, potrivit Asociației Municipiilor din România, vor pierde zeci de milioane de euro.

La Cluj, primarul Emil Boc a atenționat că se va pierde circa 30% din bugetul pentru investiții al Clujului și a cerut ca autoritățile de la București să ia în calcul corectarea procentului după care se repartizează către Primărieii sumele colectate din impozitul pe venit, până la o cotă de chiar 70%.

Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se alocă lunar o cotă de 41,75% către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozite, o cotă de 11,25% la bugetul local al judeţului şi o cotă de 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi al judeţului. Din această ultimă cotă, de 18,5% o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Un procent de 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, în funcţie de o serie de criterii- populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale. Un alt procent de 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a Consiliului Judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că va aplica o scăderea a impozitului pe venit de la 16% la 10% nu doar pentru salarii, ci şi la alte tipuri de venit, precum cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole.

Reducerea impozitului pe venit va afecta și bugetul Turzii cu cel puțin 3,1 milioane de lei, dacă ne referim exclusiv la un calcul făcut la sumele de bani alocați direct prin cote.. Suma pe care o poate pierde bugetul orașului poate fi însă cu mult mai mare dacă se au în vedere și sumele de bani alocate pentru re-echilibrarea bugetelor (din cota de 18,5%).

Cota defalcată din impozitul de venit este una din principalele surse de venit ale primăriilor din România. Aceasta poate reprezenta între 20% și 40% din bugetele locale, cu excepția Bucureștiului unde reprezinta peste 50% din buget. La Turda sumele de bani repartizate provenind din impozitul pe venit reprezintă circa 32% din veniturile fiscale ale bugetului local.

Turda are venituri estimate anual, din impozitul pe venit, de circa 34,39 milioane de lei dintre care 22 milioane de lei reprezintă sume alocate direct iar 13,3 de milioane sunt sume alocate pentru echilibrarea bugetelor locale.

Nu e prima dată când autoritățile centrale de la București dezechilibrează bugetele orașelor din România. În 2008, Guvernul a stabilit printr-o ordonanță de urgență ca impozitul pe tranzacțiile imobiliare va intra integral la bugetul central, deși anterior bugetele locale încasau circa 50% din aceste sume. Autoritățile locale din Turda  estimau în 2008 că urmau să piardă circa 1,4 milioane de lei din bugetul local.

Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Municipiilor din România au convenit măsuri pentru menținerea bugetelor locale din 2018 cel puțin la nivelul veniturilor din acest an, astfel încât modificările Codului fiscal să nu afecteze fondurile de funcționare și de dezvoltare ale municipiilor.

În cadrul consultărilor care au avut loc astăzi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017.

”Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunitățile locale. Ca prim-ministru, sunt la fel de preocupat ca bugetele locale, atât ale municipiilor, cât și ale orașelor mici și comunelor, să aibă resursele necesare pentru funcționare și dezvoltare. Am venit în fața dumneavoastră cu cifre bine fundamentate tocmai pentru a discuta cât mai concret cum stau lucrurile și care este viziunea noastră pentru viitor”, a subliniat premierul Mihai Tudose.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.