Turda poate obține statutul de stațiune turistică de interes național, prin dezvoltarea Salinei

Turda poate obține statutul de stațiune turistică de interes național, prin dezvoltarea Salinei

Turda poate obține statutul de stațiune turistică de interes național, prin dezvoltarea Salinei

by octombrie 30, 2015 0 comments

Turda ar putea obține statutul de stațiune turistică de interes național, prin dezvoltarea serviciilor turistice ale Salinei Turda, a anunțat ieri primarul Tudor Ștefănie. Posibilitatea atestării prin hotărâre de guvern a zonei turistice din Băile Sărate este posibilă prin extinderea constantă a capacităților de cazare din zonă, înregistrată în ultimii cinci ani. ”În 2010 erau înregistrate la nivelul municipiului Turda circa 260 de locuri de cazare. Astăzi, pe fondul creșterii numărului de vizitatori sunt înregistrate în evidențele noastre 1400 de locuri de cazare, la persoane juridice și fizice. Pe fodul dezvoltării serviciilor Salinei este posibilitatea legală ca Turda să primească statutul de stațiune turisitică de interes național”, a precizat primarul Tudor Ștefănie.
Turda are acum statutul de stațiune turistică de interes local, pentru obținerea unei clasificări superioare pentru zona Băilor Sărate trebuie atins un punctaj minim de 135 de puncte. Punctajul se stabilește prin cumularea unor condiții specifice precum un număr minim de 500 de unități de cazare, dintre care cel puțin 30% să fie clasate la trei stele, existența unor zone de protecție ecologică a apelor de cură, drumuri  modernizate spre zona declarată stațiune, transport în comun, locuri de promenadă iluminate și modernizate.
În cazul stațiunilor turistice de interes național, veniturile obţinute din taxa hotelieră sunt destinate dezvoltării turismului pe plan local şi promovării acestuia, precum şi finanţării proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice.
Avantajele majore a localităților cu stațiuni turistice de interes național este dat de faptul că beneficiazu cu prioritate de accesul la fondurile europene destinate dezvoltării stațiunii iar planurile de dezvoltare ale stațiunii precum și o serie de acțiuni de promovare națională și internațională sunt acoperite din fonduri guvernamentale.
Simpla clasificare a Turzii ca stațiune turistică de interes național nu va fi însă suficientă.Ca să vă faceţi o idee, printre stațiunile naționale din România sunt câteva localităţi sau zone care nici nu v-ar fi trecut prin cap că pot deveni staţiuni: Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, ca staţiune turistică de interes naţional, prin H.G. nr.848/2009, Parâng-Petroşani, judeţul )Hunedoara, prin H.G. nr.1.205/2009, Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, ca staţiune turistică de interes local, prin H.G. nr.1.204/2009, Piatra-Neamţ, judeţul Neamţ, ca staţiune turistică de interes naţional prin H.G. nr.511/2010, Şuior Baia Sprie, oraşul Baia Sprie, judeţul Maramureş.
În România sunt clasificate circa 40 de stațiuni de interes național și alte 47 de stațiuni de interes local (printre care și Băile Sărate Turda). Accesul la fondurile guvernamentale va fi în acest context posibilă doar dacă municipalitatea va pregăti proiecte de dezvoltare a zonei și dacă va avea susținerea necesară la nivelul autorităților centrale de la București

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.