Turda, orașul distrus arhitectural. Peste 60% din proiectele de bugetare participativă propun modernizarea zonelor de locuit

Turda, orașul distrus arhitectural. Peste 60% din proiectele de bugetare participativă propun modernizarea zonelor de locuit by martie 5, 2019 0 comments

Turdenii solicită în proporție covârșitoare modernizarea zonelor de lângă blocuri. Cererile formulate către municipalitate ca proiecte de bugetare partipativă includ în special amenajarea de zone verzi și parcări. Peste 60% din propunerile privind bugetarea participativă, depuse pe site-ul https://turdadecide.ro/, fac referire la modernizarea zonelor de locuit. Turdenii sunt nemulțumiți de modul în care  arată cartierele lor, vor zone verzi și parcări.

Nemulțumirea depășește însă simpla nevoie de spații noi și funcționale. Turdenii își doresc o imagine nouă pentru orașul lor. Poate municipalitatea să regândească arhitectonic cartierele de locuit ale Turzii în condițiile în care acestea poartă încă amprenta unor cartiere comuniste?

Numărul mare de proiecte prin care se solicită individual modernizarea zonelor de locuit cu amenjarea de parcări și zone verzi, aruncă o altă lumină asupra politicilor publice din oraș, referitoarela locuire. Turda apare ca un oraș arhitectural distrus, cu zone convenționale, decupate după modelul socialist: zone verzi reduse și compromise, haotice și nesistematizate din punct de vedere urbanistic, zone verzi separate de garduri din plante sau garduri metalice ruginite.

În ultimii 10 ani, administrația locală a lansat  ”luna curățeniei”. În perioada aprilie-martie municipalitatea din Turda se lăuda  că pune la dispoziția asociațiilor de locatari material săditor verde. Intervențiile administrației și nici cele ale asociațiilor de locatari nu au adus modificări substanțiale zonelor de lângă blocuri.

Ceea ce lipsește  este de fapt o sistematizare urbanistică, o remodelare a cartierelor și zonelor verzi de lângă blocuri și o regândire a a spațiilor publice. Va demara municipalitatea un astfel de proiect, de regândire urbanistică a cartierelor mari din oraș? Rămâne de văzut. Administrația locală a prezentat pe hârtie un proiect de remodelare urbană a zonei pietnonale de la Materna. Proiectul însă a rămas în aer și a dispărut de pe lista de priorități a administrației locale.

Arhitecții spun că deși poate fi un proiect ambițios, remodelarea urbană a cartierelor Turzii nu e imposibil de pus în practică. O soluție ar fi aceea a dezvoltărilor urbanistice de tip modular. ”Domeniul public dintre blocuri este un clasic cui al lui Pepelea intre interesele orasului li ale locuitorilor din areal ”, crede arhitectul clujean Dan Clinci care explică că remodelarea zonelor de locuit din Turda poate fi un proiect viabil. ” Un proiect (sau mai multe) care sa rediscute funcționalitatea zonelor dintre blocuri ar fi salutar. deocamdata însa ele se remodeleaza prin ceea ce se cheamă reparații”, explică arhitectul. Dacă o zonă urbană e remodelată prin reparații și nu e gândită din punct de vedere urbanistic, va da impresia că e o zonă haotică, cârpită. ”Ar putea fi facute un fel de proiecte tip care să identifice nevoile și să le propună modular: locul de șueta, parcarea de biciclete, zona de odihnă, locul de joaca, punctul gospodaresc, accesele pompieristice, umbrarele, etc. abia apoi parcarile, ca un fel de lego și ele urmează sa fie asamblate în funcție de fiecare situație in parte.O primăria ar putea face asta lejer”, crede arhitectul Dan Clinci.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.