Turda în urma Dejului. Orașul din nordul județului a accesat peste 120 de milioane în ultimii 2 ani

Turda în urma Dejului. Orașul din nordul județului a accesat peste 120 de milioane în ultimii 2 ani ianuarie 26, 2017 0 comments

Județul Cluj poate fi împărțit în trei centre de dezvoltare, reședința de județ-Clujul și două zone, una în nord, Dej-Gherla și alta la sud, Turda-Câmpia Turzii. În jurul acestor trei poli gravitează comunele din mediul rural.

În 2016, Dejul a câștigat locul 3 pe întreg arealul zonei de dezvoltare Nord-Vest în ceea ce privește atragerea fondurilor nerambursabile în infrastructură, cu un proiect de 75 de milioane de lei din care 60 milioane nerambursabili. În total, în ultimii 2 ani de zile administrația locală din Dej a cheltuit peste 120 de milioane de lei, fonduri nerambursabile în infrastructură, sănătate și educație.

Până și prioritățile diferă între Dej și Turda. Cei din nord au inaugurat în toamnă un Centru de Primiri Urgențe modern, la Turda a fost inagurată la spital, o bucătărie.

atractii-turistice-dej-01

Văzut de departe, Dejul nu pare foarte diferit de Turda. Are chiar și o biserică cu turn. Municipiul din nordul județului a depășit Turda în ultimii doi ani în ceea ce privește investițiile în infrastructură.

Administrațiile locale din județ elaborează în această perioadă bugetele locale ale anului 2017. Modul în care aleșii locali, primari și consilieri, vor împărți banii, va determina dezvoltarea fiecărei localități în acest an. Marile învestiții însă nu vor putea fi făcute decât prin fonduri europene, deoarece secțiunile de funcționare ale bugetelor locale au o pondere medie de 80-90% din totalul bugetelor locale. La Turda, explică Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda, ponderea secțiunii de funcționare tinde către 90% din totalul bugetului local.

În ultimii ani, între zona Dejului și Turda-Câmpia Turzii a apărut o concurență în ceea ce privește dezvoltarea, fie că vorbim de investiții în infrastructura edilitară ori investiții economice. În 2007-2008 la Jucu, Dej şi Câmpia Turzii erau anunţate proiecte industriale a căror valoare investiţională depăşeşea 200 de milioane de euro. Fiecare din zonele de dezvoltare din județ vâna investitori. În 2008, grupul german din domeniul automotive Kolbenschmidt Pierburg AG (KSPG), cu venituri anuale de peste 2 mild. Euro, anunța că alege Câmpia Turzii în detrimentul Dejului pentru o investiție de aproximativ 80 de milioane de euro. Ar fi urmat să fie construite 4 unităţi de producţie cu aproximativ 700 de angajaţi, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Arc Parc Dej, primul parc industrial înființat în județ, are tendința să devină un pol al industriei automotive, trei dintre firmele din domeniu fiind atrase aici. Principalele companii cu activitate în zonă sunt Trelleborg (Suedia), Fujikura (Japonia) şi Sauter (Germania), toate din domeniul componentelor auto. Sauter a anunțat în 2016 că va integra două noi companii de producție, una din Germania, alta din Italia. Germanii de la Sauter, care fac piese pentru automobilele Lamborghini, Alfa Romeo sau Volkswagen, au anunțat o investiție de 10 milioane de euro.

La Turda, parcul Industrial Arieş (PIA), o investiție greenfield a fondului Europa Capital Emerging Europe (ECEE), a fost selectată anul trecut ca potențială locație pentru mutarea facilităților de producție ale unei companii mari din SUA cu activitate în industria componentelor auto.

Între nordul, sudul și centrul județului există o concurență în atragerea investițiilor, chiar dacă una doar tacită și nu declarată. Nu doar pachetele oferite investitorilor, dar și infrastructura urbană și condițiile de locuit vor avea un cuvânt de spus în alegerea locațiilor pentru investiții.

Primarul din Dej: ”Concurez cu mine însumi”

Primarul Municipiului Dej, Costan Morar spune că administrația locală din Dej nu e într-o concurență directă cu o alta din județ. ”Concurez cu mine însumi. Dejul concurează la nivel regional și național pentru atragerea de fonduri, nu cu Turda ori Câmpia Turzii. Alocările bugetare de la Consiliul Județean au fost mici în ultimii ani”, explică Morar Costan. Deși primarul Morar Costan nu vede o concurență directă cu Turda, municipiul pe care îl conduce a primit în ultimii ani din partea Consiliului Județean alocații bugetare mai mari decât cele oferite Turzii. Doar la o rectificare de final de an, în 2014 spre exemplu,  Dejul primea 1,3 milioane de lei. Turda, cu circa 19.000 mai mulți locuitori primea 1,1 milioane lei. În ultimii  8 ani, voci din administrația locală din Turda critica alocarea de fonduri. Fostul primar Tudor Ștefănie acuza faptul că atât guvernul cât și Consiliul Județean, controlate de PSD, subfinanțează Turda, condusă de un adversar politic. Remarca lui Tudor Ștefănie poate fi valabilă  însă în două sensuri: cele mai mari investiții din Turda, Salina și proiectul de apă canal au fost aprobate în guvernarea PDL a lui Emil Boc. Cele mai mari investiții din Dej au fost făcute în timpul guvernărilor PSD.

Primarul Costan Morar spune că însă că lozul câștigător pentru fiecare administrație locală rămâne posibilitatea de accesare a fondurilor europene. În 2016 pe zona Nord Vest, Dejul s-a clasat pe locul III în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambrusabile. ” Au fost trei proiecte de infrastructură mai mari, Consiliul Județean Maramureș cu 92 de milioane de lei din care 72 nerambursabile, Oradea cu 88 milioane lei din care 32 nerambursabile și Dejul cu 75 de milioane de lei din care 6o de milioane lei nerambusabili”, spune Morar Costan.

Municipalitatea din Dej a mai investit din fonduri atrase în ultimii doi ani alte 20 milioane de lei în modernizarea a două licee și 40 de milioane de lei în infrastructura de apă canal.

Turda, în urma Dejului

Municipiul din nordul județului care are oficial 31.000 de locuitori a luat-o înaintea Turzii, în ceea ce privește investițiile din sănătate.

În 25 ianuarie 2017, primarul Cristian Matei a inaugurat la Turda un tomograf. În vara anului 2015, presa din Turda anunța că Asociația Intreprinderilor Italiene din Cluj va dona un tomograf Spitalului Municipal. Avizarea și montarea acestui aparat a durat doi ani, până în ianuarie 2017. Abia ieri tomograful și bucătăria nouă a Spitalului Municipal au fost inagurate de primarul Cristian Matei și de către dr. Ovidiu Stănilă, ambii noi în funcțiile de conducere deținute. 

La Dej însă, tomograful a fost cumpărat cu 350.000 de euro încă de acum 2 ani. Acum trei ani municipalitatea din Dej investea circa 500.000 de euro în modernizare a 7 cabinete de investigații medicale. În urmă cu două luni la Dej a fost inagurat un Centru de Primir Urgențe cu centru radiologic și bloc operator, o investiție de 1 milion de lei. În ultimii 10 ani, Consiliul Local Turda a alocat anual câteva zeci de mii de lei pentru dotarea cu aparatură a Spitalului Municipal.

Ca să înțlegeți mai bine, până și prioritățile sunt diferite la Turda și Dej. La spital, cei din nord au inaugurat cabinete de investigații medicale și un Centru de Primiri Urgențe modern, cei de la Turda au inaugurat o bucătărie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.