Turda are un buget de dezvoltare de cinci ori mai mare. Opoziția acuză lipsa de transparență în cazul cheltuielilor bugetare

Turda are un buget de dezvoltare de cinci ori mai mare. Opoziția acuză lipsa de transparență în cazul cheltuielilor bugetare by octombrie 28, 2019 0 comments

Execuția bugetară pe trimestrul III aduce noi lămuriri cu privire la investițiile municipalității din anul 2019.  Proiectul va fi dezbătut de către Consiliul Local în ședința ordinară din 31 octombrie.

Turda are cel mai mare buget de dezvoltare din ultimii ani iar cifrele arată în același timp și faptul că s-au dublat investițiile în modernizarea străzilor.

Cifrele anunțate de municipalitate la începutul anului nu au fost atinse iar o parte a sumelor așteptate din Programul Național de Dezvoltare Locală nu au venit.

Pe fondul creșterii cheltuielilor la investiții, opoziția acuză administrația locală că nu este transparentă în ceea ce privește cheltuielile bugetare. ”Se mută banii dintr-un capitol în altul și nu se spune foarte clar pe ce se cheltuie”, spune Cristian Felezeu (PNL), membru al Comisiei de buget finanțe a Consiliului Local.

Cifrele execuției bugetare pe trimestrul III devoalează propaganda Primăriei Turda de la începutul anului când se anunța un buget imens al municipalității. Administrația locală a trecut în buget toate sumele preconizate pentru investiții până în 2021 și le-a prezentat ca fiind ”cel mai mare buget al Turzii”. Cifrele au fost umflate nu doar pe secțiunea de dezvoltare,de investiții dar, paradoxal, și pe secțiunea de funcționare, care include cheltuielile curente ale administrației locale. .

Cu trei luni înainte de finalul anului avem o primă imagine a ceea ce a însemnat 2019 din punct de vedere financiar pentru bugetul orașului.

Bugetul de funcționare al administrației locale a fost estimat pentru trimestrul III la 86,6 milioane de lei și s-au cheltuit 66,6 milioane , adică 76,7%.

Bugetul de dezvoltare a fost estimat la 111, 3 milioane de lei s-au realizat 47,2 milioane de lei, adică 42,4%.

Cifre record pentru bugetul de dezvoltare. S-au dublat investițiile în modernizarea străzilor

Vestea bună este că Turda are, după mai mulți ani, cifre record pentru bugetul de dezvoltare, adică de noi investiții. Anual, Turda cheltuia între 9 și 11 milioane de lei pentru noi investiții, adică circa 10-11% din buget. Aceste valori au fost extrem de scăzute și amenințau dezvoltarea orașului.

Pentru prima dată, municipiul Turda alocă 47,2 milioane de lei pentru investiții, bani provenind din proiecte europene și guvernamentale. Spre exemplu, în anul trecut execuția bugetară pe trimestrul III arăta alocarea a 6,1 milioane lei. Sumele mari se datorează preponderent proiectului european de mobilitate urbană. Doar 33,16 % sunt bani din Programul Național de Dezvoltare Locală.

Autobuzele electrice, reabilitarea școlilor Avram Iancu și a celei din Poiana, alocările bugetare proprii și parțial asfaltările din Băile Sărate sunt componentele majore ale bugetului de dezvoltare din 2019.

S-au dublat banii alocați străzilor dar nu s-au atins cifrele preconizate

Administrația locală a dublat sumele cheltuite pentru repararea capitală a străzilor de la 1,5 milioane de lei cât cheltuia în 2018 la 3,6 milioane lei în 2019. Municipalitatea nu a atins însă cifrele pe care le anunța la începutul anului. În 2019 ar fi trebuit să cheltuite 6 milioane de lei pentru modernizarea străzilor. Nici reabilitarea unităților de învățământ nu s-a realizat la valorile estimate inițial. Erau prevăzuți 8,1 milioane de lei dar s-au executat 4,7 milioane de lei. Pentru reparații capitale erau prevăzuți 348.000 de lei dar s-au realizat 152.727 lei.

Municipalitatea nu a atins cifrele bugetare estimate în special din cauza supra-estimării bugetului. S-au obținut încasări de 30,9 milioane lei, reprezentând 84,7% din veniturile proprii estimate. De la bugetul statului s-au alocat doar 82 milioane lei, adică 50,95% din ce a fost estimat. După 9 luni de zile s-a realizat 113,8 milioane lei adică 57,49 % din totalul bugetului estimat.

Opoziția acuză lipsa de transparență în alocările bugetare. Ultima rectificare mută banii dintr-un loc în altul

Opoziția din Consiliul Local spune că execuția bugetară pe trimestrul III nu arată chiar ca o reușită a administrației PSD. ”Nu au venit banii din PNDL, decât foarte puțini iar acum mută banii dintr-un cont în altul”, explică Cristian Felezeu, consilier local și membru al Comisiei de buget finanțe. Felezeu spune că a cerut o listă detaliată a cheltuielilor la investiții.

Simultan cu execuția bugetară, municipalitatea a pregătit și o rectificare bugetară. Este a doua rectificare bugetăr din această toamnă. Recent municipalitatea a rectificat bugetul cu circa 8 milioane de lei primiți de la Guvern, o sumă cu 50% mai mică față de cât se așteptau. La această rectificare veniturile cresc cu doar 60.000 de lei și sunt tăiați bani de la o serie de investiții.

De reținut

  • Turda are un buget de dezvoltare de cinci ori mai mare, față de anii trecuți ex. 47,2 milioane în 2019, față de 6 milioane în 2018
  • S-au dublat sumele pentru modernizarea străzilor de la 1,5 milioane în 2018, la 3,6 milioane în 2019

  • Bugetul local a fost prezentat propagandistic la începutul anului, astfel că acum execuția bugetară arată că s-au realizat doar circa 50% din investițiile anunțate

  • Nu au venit sumele estimate din PNDL (de la Guvern) și nu sunt progrese semnificative cu lucrările de asfaltare pe mobilitate urbană.

  • Opoziția acuză faptul că nu există transparență în ceea ce privește cheltuielile de investiții, acestea fiind disimulate în capitole bugetare mari. Spre exemplu capitolul transporturi/străzi are prevăzuț un buget total de 115, 2 milioane lei dar insuficiet detalitat pe cheltuieli.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.