Turda ar putea beneficia de un program de dezvoltare a turismului balenar

Turda ar putea beneficia  de un program de dezvoltare a turismului balenar by martie 29, 2016 0 comments

Salina Turda și Băile Sărate ar putea beneficia de un program guvernamental care ar urma să fie operațional în circa un an de zile. Guvernul pregătește un set de măsuri care să grupeze clusterele turistice din România, măsuri prin care se urmărește dezvoltarea și promovarea turismului balnear. În proiect, care în primă fază va fi supus dezbaterii publice, sunt incluse și testarea capacităţii terapeutice a factorilor naturali din staţiunile balneare şi promovarea rezultatelor dar și declararea de noi staţiuni balneare și balneoclimaterice.

În luna ianuarie 2016, la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost constituit un grup de analiză format din reprezentanţi ai instituţiei gazdă, ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Autorităţii Naţionale pentru Turism şi ai patronatelor din turismul balnear. Scopu grupului a fost acela de a identifica problemele cu care se confruntă turismul balnear și de propune o strategie integrată de dezvoltare.

În martie 2016, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a prezentat în ședință de guvern o notă de informare în care e propus un set de măsuri ce ar urma să fie implementate într-o perioadă cu începere de circa trei ani de zile.

În Nota prezentată Guvernului sunt menționate câteva măsuri precum dezvoltarea, pe parcursul a 3 ani, a  unui cluster balneo-turistic verde la nivel naţional care să asigure dezvoltarea şi promovarea produselor/serviciilor de turism balnear şi de ecoturism pe piaţa internaţională, se arată într-o precizare a Ministerului Economiei, inițiatorul măsurilor. Se precizează astfel că la nivel national există mai multe clustere și asociații de clustere în turism și că se fac eforturi de coagulare a acestora în jurul domeniului turismului balnear.

Programele guvernamentale ce vor fi elaborate vor mai include secțiuni de formare a resursei umane implicate în activităţile specifice turismului balnear atât pe componenta medicală cât și în domeniul fizioterapiei dar și pe componenta de servicii turistice lunându-se în calcul durata de implementare a unui standard ocupațional de aproximativ 2 ani.

Guvernul mai anunță inventarierea obiectivelor turistice balneare şi realizarea unei strategii integrate de dezvoltare. De această strategie ar putea beneficia și Turda ce dorește să obțină statutul de stațiune turistică balneară . Strategia Guvernului va pune accent pe înfiinţarea unei asociaţii şi elaborarea unui brand „Oraşe termale din România”. Se are în vedere și testarea capacităţii terapeutice a factorilor naturali din staţiunile balneare şi promovarea rezultatelor precum și declararea de noi staţiuni balneare si balneoclimaterice. Printre componentele programului se mai numărăr constituirea unui grup de lucru specializat pe amenajări urbane și turistice, proiect ce ar putea fi materializat în aproximativ 1 an.

Toate aceste proiecte vor fi supuse mai întâi dezbaterii publice dar aduc oportunități de dezvoltare și pentru Turda. Politicienii turdeni au făcut eforturi, fiecare disparat pentru dezvoltarea turistică a orașului. Cristian Matei a înființat un cluster turistic regional din care face parte cel puțin teoretic și Salina Turda, primarul Tudor Ștefănie a susținut politic și administrativ investițiile masive din Complexul Hotelier Potaissa Turda pentru a obține componenta balneară ce permite declararea Turzii drept stațiune balneară iar deputatul turdean Mircea Irimie a făcut frecvent declarații de susținere a dezvoltării turismului la Turda. Un program guvernamental de dezvoltare a stațiunilor balneo-climaterice le va oferi șasa celor trei să lucreze împreună.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.