Traseul de vizitare al Cheilor Turenilor va fi inaugurat luni

Traseul de vizitare al Cheilor Turenilor va fi inaugurat luni septembrie 19, 2018 0 comments

Luni, 24 septembrie 2018, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj- Biroul Arii Protejate, structură din subordinea Consiliul Județean, împreună cu Primăria Tureni, va inaugura traseul de vizitare al defileului Rezervației Naturale Cheile Turenilor.

Parcurgerea traseului se va realiza dinspre aval înspre amonte începând cu ora 10.00, cei prezenți având la dispoziție echipament special asigurat de către Salvamont Cluj. După parcurgerea traseului, în jurul orei 13.00, va avea loc inaugurarea unei expoziții fotografice cu imagini ale traseului și prezentarea realizării acestuia, precum și o masă rotundă având ca temă exploatarea potențialului turistic al zonei, activități ce urmează a se desfășura în incinta Centrului de Informare și Promovare Turistică Tureni.

Aria naturală protejată Cheile Turenilor se află situată pe teritoriile administrative ale două comune: Tureni şi Sănduleşti. Comuna Tureni este cea care cuprinde, în cadrul teritoriului să administrativ, partea propriu-zisă de chei, în timp ce Comuna Săndulești cuprinde sectorul de lărgire a văii. Situat la nord de Cheile Turzii și la sud de Cluj, între localitățile Tureni și Copăceni, cheile Turenilor se întind de-a lungul Văii Racilor pe o lungime de 1850 m. Adâncimea văii variază între 100-150 m.

Site-ul welcometoromania.ro spune despre acest obiectiv turistic: “Este o zonă sălbatică, îndrăgită de iubitorii muntelui și în special de alpiniști, fiindcă aici există numeroase trasee de cățărare. Zona este frecventată și de arheologi, pentru cele 53 de complexe de locuit ale unor civilizații neolitice, tracice chiar și pre-tracice. Cheile săpate în calcar deosebit de decorative, cu 29 de peșteri, cascade, marmite, doline, arcade, poduri naturale, ace și turnuri de stâncă, surplombe, grohotișuri, etc. Peșterile nu sunt lungi, cea mai mare Peștera cu Silex are 64 m”.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.