Transformarea Turzii într-o groapă de gunoi. Cifrele estimate ale dezastrului

Transformarea Turzii într-o groapă de gunoi. Cifrele estimate ale dezastrului

Transformarea Turzii într-o groapă de gunoi. Cifrele estimate ale dezastrului

by august 21, 2015 0 comments

O cantitate între 350.000 de tone de gunoaie pe an și 1,3 milioane de metri cubi în cinci ani, aproape 91 de mașini ce vor aduce gunoiul în zona Turzii și circa 30 de hectare afectate, sunt cifrele estimative ale rampei de gunoi pe care un investitor privat vrea să o construiască lângă Turda cu sprijinul liberalului Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj.

Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat că o firmă privată, Prosal din București va construi o ”rampă temporară” de depozitare a deșeurilor din tot județul, în apropierea Turzii. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă iar președintele Cj și directorul firmei din București au făcut chiar ieri o vizită la Turda pentru a-l convinge pe primarul Tudor Ștefănie să accepte ideea.
“Firma de salubrizare din Bucureşti va înfiinţa o rampă temporară pe un teren pe care l-a achiziţionat lângă Turda în suprafaţă de 8.700 de mp şi unde se vor putea stoca deşeurile timp de cel puţin un an. În cazul în care CMID nu se finalizează într-un an, această rampă temporară va putea fi extinsă, existând suficient teren”, a declarat Mihai Seplecan, citat de Monitorul de Cluj. Reprezentanții firmei Prosal au anunțat investiții de 2 milioane de euro care vor fi folosiți pentru achiziționarea a 30 de hectare de teren, pentru extinderea rampei. Seplecan le-a transmis locuitorilor municipiului Turda „să nu se teamă că nu va fi o rampă definitivă”.
În spatele declarațiilor liniștitoare ale liberalului se ascund însă cifre ce ar trebui să-i determine pe turdeni să respingă acest proiect. Autoritățile județene încearcă de fapt să mute, pas cu pas, groapa de gunoi a județului la Turda.

350.000 de tone de deșeuri, gata să ajungă la Turda

Raportul de mediu al Planului județean de gestionare a deșeurilor arată că în judeţul Cluj, sunt colectate aproximativ 335.000 tone de deşeuri solide municipale generate in fiecare an, o valoare care corespunde unei cantităţi de 481 kg/capita/an. Aproximativ 86% (sau 615kg/capita/an) provin din zonele urbane in timp ce 14% (209kg/capita/an) provin din cele rurale.
Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, demarat cu finanțare europeană și pe care autoritățile județene nu l-au putut finaliza din cauza corupției și ineficienței, prevedea împărțirea județului în patru zone, una din aceasta cu o stație de transfer a gunoaielor, la Mihai Viteazu.
Stația de transfer de la Mihai Viteazu, spre exemplu, care ar fi asigurat transferul și selecția deșeurilor menajere din zona Turda -Câmpia Turzii (15 localități din zonă) are o capacitate proiectată de prelucrare de 58.300 de tone pe an, 21 de containere de 2 metri cubi, 8 mașini de transport și o stație de presare și ar fi urmat să fie construită pe 6400 mp. Cu 2300 de metri mai puțin decât “rampa temporară’ anunțată de Seplecan și Prosal.

Stațiile de la Gherla și Huedin , prevăzute în proiectul european au proiectate capacități de 36.300 de tone pe an și respectiv 11.700 de tone pe an, în timp ce stația centrală de la Cluj avea o capacitate de prelucrare proiectată de 92.000 de tone pe an. Chiar dacă aceste cifre au fost gîndite din perspectiva evoluției colectării de deșeuri din județ și sunt supradimensionate în acest sens, tot putem avea o imagine a capacității de care are nevoie o rampă de gunoi județeană, fie ea și ”temporară”.
Depozitul central de deșeuri ce ar fi trebuit să fie construit la Cluj prin proiectul european avea două componente. Una din aceasta era un depozit de gunoaie cu durata maximă de 5 ani și o capacitate de stocare de 1.3 milioane de metri cubi.

Această ultimă cantitate poate fi cantitatea maximă estimativă a gunoaielor ce pot ajunge la Turda odată cu înființarea rampei de gunoi propusă de autoritățile județene.
Proiectul de Management Integrat al Deșeurilor estima că pentru colectarea deșeurilor din județul Cluj era nevoie de 91 de mașini de transport, dintre care 56 cu capacitatea de 16 metri cubi, destinate doar pentru mediul urban.

Fie că e vorba de 350.000 de tone pe an, varianta estimată pentru un an, sau 1,3 milioane de metri cubi pentru cinci ani, ori 50 sau 91 de mașini, cifrele nu au cum să fie în favoarea Turzii.

Președintele Consiliului Județean declara în conferința de presă de ieri că autoritățile județene vor supraveghea aspru operatorii de salubritate astfel încât să se facă colectarea selectivă a deșeurilor, astfel încît deșeurile recilabile să scadă cantitatea de deșeuri ce urmează să fie depozitate. Între visele președintelui Consiliului Județean și realitate este însă o diferență mare. În 2010, doar 354.000 de locuitori din județ erau arondați colectării selective, din totalul de 694.000 de locuitori iar colectarea selectivă a deșeurilor este departe de angajamentele luate față de UE și care sunt stabilite prin lege.

Tudor Ștefănie :’La Turda nu există teren care să facă funcțională o viitoare rampă de gunoi

Tudor Ștefănie nu pare să agreeze înființarea ramepi de gunoi a județeului pe raza administrativ teritorială a orașului. Potrivit primarului, municipalitatea nu a primit nicio documentație și nicio solicitare în acest sens.

​”În acest moment, nici eu personal, nici instituţia pe care o conduc, nu avem cunoştinţă despre detaliile privind depozitul temporar de deşeuri despre care s-a vorbit la nivelul Consiliului Judeţean. La noi încă nu s-a prezentat nimeni cu nici o documentaţie, nu a depus nimeni nici o solicitare şi nici nu am luat în discuţie sau să dăm vreo aprobare în acest sens. Nici măcar nu ştim unde este terenul la care se face referire. Conform procedurilor legale, trebuie să primim o solicitare în acest sens, cu documentaţia aferentă. Până atunci, nu putem avea nici o poziţie, pentru că nu avem despre ce să vorbim”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Turda.
​Tudor Ștefănie mai precizează că ”discuţiile născute raportat la acest subiect sensibil atât la nivelul comunităţii locale cât şi judeţene, au apărut pe fondul unor speculaţii care nu îşi au rost la această dată.
​Mai mult decât atât, pe raza unităţii adminitrativ – teritoriale a Municipiului Turda nu există o suprafaţă de teren care să facă funcţională o viitoare rampă de depozitare ori selectare a deşeurilor menajere.
​Precizăm faptul că în momentul în care vom deţine informaţii noi raportate la acest subiect le vom aduce la cunoştinţa publică”

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.