Trădarea lui Irimie, trădarea lui Nemeș. Varianta locală a poveștii Ursul păcălit de vulpe

Trădarea lui Irimie, trădarea lui Nemeș. Varianta locală a poveștii Ursul păcălit de vulpe by iunie 23, 2016 0 comments

Numirea lui Lucian Nemeș în poziția de viceprimar al Municipiului Turda este văzută diferit de către cercurile politice din oraș. Lucian Nemeș și UNPR văd în alegerea de astăzi o șansă de consolidare politică și îndeplinirea unei promisiuni făcută de liderii PSD. Liberalii, prin vocea președintelui PNL, Tudor Ștefănie văd în asta o lecție aplicată lui Mircea Irimie și celor din ALDE, care, spun liberalii, au trădat în această dimineață o alinață încheiată cu doar o seară înainte. Mircea Irimie și ALDE au numit votarea lui Lucian Nemeș ”o problemă internă a PSD și proastă gestionare a alianței”, iar Irimie a numit alegerea lui Nemeș drept ”voia lui Dumnezeu”. Social-democrații, mai pragmatici, lasă în seama lui Dumnezeu alte probleme complicate de pe Pământ și , prin vocea liderului Nicolae Roș jr, au numit auto-propunerea lui Lucian Nemeș drept ”o trădare”.

Astăzi, până la ora 15.00, Nemeș era pentru PSD Turda, ”Lucian, omul care te susține la bine și la greu”, dacă e să cităm din aprecierile președintelui PSD Cluj, Remus Lăpușan, din campania electorală. După ora 15, Lucian Nemeș a devenit ”Lulu, care s-a mai autopropus” și ”trădătorul”, aprecieri făcute de Nicolae Roș jr, liderul grupului PSD din Consiliul Local.

Ședința de constituire a Consiliului Local Turda a debutat la ora 14.00, într-o atmosferă sufocantă, din cauza temperaturilor crescute. Social-democrații, ce urmau să își asume preluarea puterii executive a orașului dar și o majoritate minimă în Consiliul Local afișau un optimism controlat. Liberalii și potențialii lor aliați, PMP și UDMR, maifestau o tăcere liniștită.

Pe culoare se vorbea de noua alianță, PSD-ALDE -PRM, care ar fi asigurat în primă fază o majoritate simplă de 11 consilieri locali. Drep viceprimar era dat consilierul Ovidiu Micu (ALDE).

Mircea Irimie, liderul ALDE Cluj transmitea, pe canale diferite, motivele diferite pentru care a semnat alianța cu PSD. Potrivit lui Irimie, liberalii au fost evazivi și nu au oferite celor din ALDE funcția de viceprimar, pe de altă parte, alianță PSD-ALDE ar fi fost rezultatul presiunilor de la București. ALDE tocmai a dat afară din partid trei consilieri județeni din Alba pentru că au susținut un candidat liberal. ”Eu am vrut cu dreapta”, a declarat Irimie, despre care presa se amuza într-un colț că s-a culcat seara liberal și s-a trezit social-democrat, dimineața.

13530228_1095768297162575_2127126083_n

Ovidiu Micu, relaxat după ce ALDE l-a nominalizat pentru funcția de viceprimar

Ședința de constituire a Consiliului Local a decurs fără emoții până în momentul în care consilierul local Lucian Nemeș s-a auto-propus pentru funcția de viceprimar, imediat după ce ALDE l-a propus pe consilierul Ovidiu Micu. Nemeș a reamintit faptul că în campania electorală, PSD a propus pentru Turda un proiect comun, Cristian Matei, primar-Lucian Nemeș, viceprimar. Nemeș a apreciat că va fi un viceprimar dedicat problemelor orașului.

Anunțul făcut de Lucian Nemeș a dus la suspendarea ședinței de Consiliu Local pentru aproape o oră și a dat frâu liber scenariilor și teoriilor conspiraționiste.

Mâine îl dăm afară din partid”, avea să reacționeze cu un prim impuls, Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj. Mai rațional dar iritat de subiect, primarul Cristian Matei, a precizat că nu se pune în discuție un astfel de scenariu. Cei doi lideri PSD au fost enervați de faptul că au discutat în cursul zilei cu Lucian Nemeș și acesta nu a dat vreun semn că intenționează să rupă rândurile din partid.

Lucian Nemeș a fost ales viceprimarul Municipiului Turda, prin votul secret al 11 consilieri locali. Deși nu se poate spune cu certitudine, matematica votului spune că a fost ales de către PNL (5 voturi), PMP (3 voturi), UDMR (2 voturi), și prin vot personal.

Votarea lui Lucian Nemeș a fost văzută de cei din partide din perspectiva unor scenarii politice diferite.

13514500_1095764570496281_1912983136_n

Teoriile conspirației spun că alegerea viceprimarului Nemeș e consecința unei înțelegeri Matei-Ștefănie

Social-democrații o văd ca o dezertare de la disciplina de partid.

Există voci, ale unor politicieni locali, care susțin că numirea lui Nemeș e rezultatul unei înțelegeri Matei-Ștefănie, care au vrut să limiteze accesul oamenilor lui Irimie în interiorul aparatului administrativ din Primăria Turda. Negocierea ar duce astfel la o înțelegere ascunsă a liberalilor și a celor din PSD.

Tudor Ștefănie, președintele PNL Turda spune că a vrut să îi dea o lecție politică lui Mircea Irimie. ”A trădat o alianță încheiată cu o seară înainte, lucru care nu se face. Am dorit să îi arătăm că liberalii rămân o forță politică”, a declarat Ștefănie.Ștefănie a exclus orice variantă de înțelegere cu PSD.

Dacă e sau nu așa, nu vom ști cu certitudine. Cert este că Mircea Irimie și ALDE au pierdut în primul joc politic local și s-au ales cu buzele umflate.

În ceea ce privește PSD-ul și Cristian Matei, aceștia se confruntă cu o nouă problemă, Lucian Nemeș. Soluția la această problemă ține de strategia pe termen scurt sau lung pe care social-democrații o au în vedere.

Soluția pe termen scurt e ”re-convertirea” lui Nemeș la disciplina PSD. Nu există niciun indiciu acum că noul viceprimar nu îl va susține pe Cristian Matei și administrația sa. Pe termen scurt PSD, nu are de ce să îl excludă pe Lucian Nemeș mai ales că un astfel de gest ar arăta că social-democrații își dau afară un om, care le-a fost loial în campania electorală. Să începi adminstrarea orașului cu concedieri din structura de partid sau administrativă, nu e chiar cel mai bun mesaj de ”unitate pentru binele orașului”.

Dacă au în vedere o soluție pe termen lung însă, PSD va trebui să îl dea afară pe Lucian Nemeș. Un om care te-a trădat într-un moment cheie, o poate face oricând din nou iar PSD nu este un partid care să accepte cu ușurință încălcarea disciplinei de partid și niciun un partid care să ierte asta.

Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii spunea la finalul ședinței de astăzi că Lucian Nemeș va rămâne fără sprijinul politic al PSD, începând de mâine. Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj a revenit la finalul ședinței de Consiliu Local, asupra declarației inițiale și a avut o poziție mult mai nuanțată. ”Vom decide mâine care va fi poziția PSD, e prematur să vorbim de excluderi”, a declarat Lăpușan.

O dilemă despre parcursul adminstrativ al lui Lucian Nemeș, rămâne. Dacă Tudor Ștefănie, în urma conflictelor, l-a trimis pe Lucian Nemeș să numere prostituate,ce-l va pune să facă primarul Cristian Matei?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<