Tinerii de la Chișinău au vizitat Cheile Turzii. “Avem un ideal ce nu lasă loc de jumătăți de măsură”

Tinerii de la Chișinău au vizitat Cheile Turzii. “Avem un ideal ce nu lasă loc de jumătăți de măsură”

Tinerii de la Chișinău au vizitat Cheile Turzii. “Avem un ideal ce nu lasă loc de jumătăți de măsură”

by iulie 13, 2015 0 comments

Elevi și studenți din Republica Moldova, activitști în cadrul Platformei Unioniste Actiunea 2012 și membri ai mișcării Tinerii Moldovei au vizitat astăzi Cheile Turzii, în prima lor zi la Turda. Cei 55 de tineri, elevi de liceu, studenți sau absolvenți au venit la Turda la invitația deputatului ALDE, Mircea Irimie, unul din cei 60 de parlamentari români ce susțin acțiunile de apropiere dintre România și Republica Moldova.

Tinerii prezenți la Turda au participat la marșul către podul de flori de la Ungheni. Au parcurs pe jos peste 160 de kilometri de la Chișinău până în România pentru a duce cu ei mesajul unui ideal, acela al reîntregirii României și de susținere a orientării Moldovei spre Uniunea Europeană. Întrebați dacă s-ar mulțumi și cu mai puțin ca rezultat al luptei lor de susținere a platformei unioniste, ca de exemplu doar cooperarea mai strânsă dintre Republica Moldova și România, sub cupola Uniunii Europene, tinerii prezenți la Turda au spus că poartă cu ei un ideal ce nu lasă loc de jumătăți de măsură. “Suntem o generație ce nu vrea să mai trăiască cu jumătăți de măsură, nu ne mulțumim cu puțin”, au spus tinerii ce cred că România trebuie reîntregită. Acest deziderat, cred ei,  poate fi atins prin voința populară a românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Grupul de tineri români de peste Prut a fost condus de către Dumitru Bereștean, vicepreședinte al Acțiunii 2012 și coordonatorul Departamentului Reprezentare Externă. Dumitru Bereștean este absolvent al Universității Babes Bolyai din Cluj și este specializat în diplomație și securitate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.
Tinerii din Republica Moldova vor sta la Turda până miercuri și vor vizita Salina, Muzeul de Istorie și Castrul Roman. Călătoria lor în România va continuna în Cluj, Deva, Hunedoara și Sibiu.

Spectacol cu sală arhiplină la Primăria Turda
Turdenii le-au pregătit oaspeților din Moldova un spectacol de folclor cu cântece românești, în Sala Mare a Primăriei Turda, ce s-a dovedit neîncăpătoare.
“Reprezentanți o generație ce poate face Unirea, reîntregirea României”, le-a spus tinerilor, deputatul turdean Mircea Irimie. Deputatul ALDE a mai subliniat că relațiile cu Republica Moldova și românii de peste Prut trebuie extinse prin contacte economice, culturale și politice.

Platforma Unionistă ACȚIUNEA 2012 este o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat. Platforma este coordonată de tineri români din Republica Moldova, absolvenți ai unor instituții superioare de învățământ din România.
Tinerii Moldovei reprezintă o mișcare civică formată din persoane crescute după căderea comunismului, “care au înțeles că independența presupune mai mult decât are astăzi R. Moldova și au decis să aducă un trai mai bun în casele moldovenilor, pentru a obține adevărata libertate”, se arată pe platforma mișcării.
De la înființare mișcarea a derulate o puternică activitate unionistă în Republica Moldova, de la distribuirea a mii de cărți în limba română, la critici referitoare la efectuarea recensământului în Rep. Moldova, ori acțiuni de contracararea inscripțiilor rusești și ati-românești cu graffiti făcute pe zidurile din Chișinău.
Ultima mare acțiune în care s-au implicat cele două organizații a fost Marea Adunare de la Chișinău din 5 iulie 2015 la care au participat câteva mii de persoane ce doresc unirea. De-a lungul timpul aceste Adunări Naționale au avut un rol marcant în istoria contemporană a Republicii Moldova.După trecerea la grafie latină (Prima Mare Adunare Națională din 27 august 1989 a dus la scrierea cu grafia latină, 16 decembrie 1990 a avut loc schimbarea denumirii statului în Republica Moldova iar în 1991 a avut loc proclamarea independenței față de URSS. Prin această ultimă mișcare populară, dar și prin acțiunile pe care le fac, tinerii speră ca procesul de unire dintre Republica Moldova și România să fie accelerat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<