Terenurile Salinei incluse într-o zonă de siguranță națională. 10 hectare de pășune, transformate în teren neproductiv

Terenurile Salinei incluse într-o zonă de siguranță națională. 10 hectare de pășune, transformate în teren neproductiv by februarie 10, 2018 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Suspiciuni de fraudă la Salina Turda. Cum te poți îmbogăți educând săraci

 Administrația locală din Turda este prezentă în aceste zile la

ianuarie 31, 2018

Terenurile din proximitatea Salinei Turda au fost declarate terenuri neproductive. În același timp zona intră sub incidența reglementărilor specifice siguranței naționale. Legea prin care municipiul Turda a primit proprietatea terenului, prevede că acestea pot fi folosite exclusiv pentru turismul balnear.

InfoAries.ro vă prezintă mecanismul prin care peste 10 hectare de pășuni din aria protejată Sărăturile Ocna Veche au transformate acum 7 ani în teren neproductiv.

În același timp, autoritățile locale de acum continuă practicile din trecut, de excludere a terenurilor din Zona Băilor, de sub prevederile privind protecția ariei naturale.

Administrația locală de la Turda a anunțat, prin vocea primarului Cristian Matei, intenția de a dezvolta lângă Salina Turda o zonă de agrement cu pensiuni.

În jurul terenurilor de la Durgău se învârt interese multiple. Până în 2012, terenurile au fost în proprietatea Stațiunii de Cercetări Agricole. În încercare de a rezolva situația terenurilor de la Durgău, autoritățile locale au folosit acte ce modifică destinația terenurilor din zonă. Peste 10 hectare de pășuni din aria protejată au devenit teren neproductiv.

Zona lacurilor sărate de la Durgău a devenit interesantă după investiția europeană de la Salina Turda. Acum mai bine de 8 ani exista însă o problemă nerezolvată. Terenul, peste 27 de hectare aparținea Stațiunii de Cercetări Agricole Turda. În 2009, Consiliul local Turda aproba solicitarea de transmitere a terenului situat în municipiul Turda din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti în domeniul public al Municipiului Turda şi administrarea Consiliului Local. Anterior, administrația locală de la Turda formulase cererea menționând că transferul se va face în ”proprietatea municipiului Turda”. Cineva din Guvernul României s-a sesizat atunci și a considerat sintagma imprecisă, deoarece se putea înțelege că e vorba de domeniul privat al orașului. Guvernul a cerut în mod expres menționarea transferului în domeniul public iar Consiliul Local Turda s-a conformat. Deosebirea este una importantă, deoarece domeniul privat al unei localități poate fi vândut iar domeniul public, nu.

În 2010, prin Hotărârea Consiliului Local 77/2010, Turda Salina Durgau SA, primește în folosință suprafața de 32,89 ha teren. Printre motivații se află și cea potrivit căreia ar urma să construiască acolo un parc fotovoltaic.

De aici încolo, lucrurile par să scape de sub control.

Prin HCL 190 din 2011, Consiliul Local Turda aprobă documentatia cadastrală de identificare a unui imobil în teren și elaborarea operațiunilor de Carte Funciară necesare întăbulării dreptului de proprietate. În 2011 se și constituie cartea funciară.

Terenul este înscris în CF ca și teren neproductiv, deși anterior în documentele Consiliului Local figura divizat în parcele cu pășuni, lacuri și bălți și pădure/tufăriș.

În documentația din 2009 către Guvernul României, a Consiliul Local Turda se menționau 9 parcele dintre care două în suprafață de 10,1 hectare erau pășuni. Alte 0,21 hectare erau ape-bălți și 16.24 hectare era declarat teren neproductiv. Circa 0.08 hectare figurau ca pădure/tufăriș.

La 19 martie 2012 se promulgă Legea 53/2012 prin care Parlamentul aprobă transferul de teren (publicată în MO 185/2012). Articolul 1 al legii prevede că schimbul de teren se face ”în vederea dezvoltării infrastructurii de turism balnear”. Alineatul 1 al legii prevede că schimbarea destinaţiei terenului prevăzută la alin. (1) este interzisă şi se sancţionează conform legii. Așadar, singurele investiții permise pe terenul de la Durgău sunt cele care se referă la turismul balnear.

strand-durgauApar două întrebări: care este baza legală prin care Consiliul Local Turda acordă în 2010 Salinei dreptul de a folosi 32,8 hectare de teren, în condițiile în care legea privind transferul terenului în proprietatea municipiului Turda este din martie 2012? Cum s-a construit acolo?

În Anexa la Legea 53/2012, se menționează 9 parcele distincte cu pășuni bălți și stufăriș. Zona era deja inclusă în perimetrul Ariei Protejate Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche.

Prin documentatia cadastrala din 2011, toate cele 9 parcele au fost unificate într-una singură și 27 de hectare de teren au ajuns să figureze în CF drept terenuri neproductive. Legea prevede că sunt neproductive terenurile degradate și cu procese excesive de degradare, care sunt lipsite practic de vegetație. În această categorie intră și sărăturile cu crusta dar zonele cu mlaștini cu stuf și pășunile colinare nu se înregistreaza la categoria terenurilor neproductive. În zona Durgău, circa 10 hectare de teren erau de fapt pășuni colinare cu asociații de plante protejate.

Ironia face că ”terenurile neproductive” de la Salina Turda au ajuns într-o zonă aflată sub incidența normelor de siguranță națională prevăzute de art 3 alinieatul 1 din Legea 17/2014, privind vânzarea cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Nu este foarte clar cum s-a notat această sarcină ce se referă la terenuri agricol în cartea funciară ce vorbește de terenuri neproductive și nu e clar nici la ce anume se face referire prin trimiterea la art. 3. . Potrivit articolului de lege, ”terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km față de frontiera de stat și țărmul Mării Negre, către interior, precum și cele situate în extravilan la o distanță de până la 2.400 m față de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naționale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale”.

E foarte sigur că terenurile de la Durgău nu sunt nici lângă Marea Neagră, nici lângă frontiera de stat a României. Rămâne astfel posibilitatea ca obiectivul special să fie ori Stațiunea de Cercetări Agricole ori Salina Turda.

Acum 7 ani autoritățile locale de la Turda, prin votul Consiliului Local și printr-o documentație cadastrală au transformat 10 hectare de pășuni colinare cu asociații de plante protejate în teren neproductiv, fără vreo altă mențiune referitoare la statutul de arie protejată a zonei.

Astăzi, administrația locală aplică o rețetă asemănătoare  în zona lacului Tarzan. Consiliul Local a  aprobat divizarea unei parcele de pădure, circa 7 hectare de teren, fără a înscrie în CF sarcinile de protecție, specifice ariei protejate Natura 2000.

Mai jos, fragment din extrasul de carte funciară. Pe prima pagină e vizibilă mențiunea referitoare la Legea 17/2014. Pe pagina 2 e vizibilă mențiunea privind categoria  teren neproductiv. AICI , legea de transfer a proprietății cu anexa ce menționează cele 10 hectare de pășune și destinația specială a terenului, pentru turismul balnear.

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.