Terenuri agricole distruse de exploatările de balastru. Autoritățile locale nu se implică

Terenuri agricole distruse de exploatările de balastru. Autoritățile locale nu se implică

Terenuri agricole distruse de exploatările de balastru. Autoritățile locale nu se implică

by august 19, 2015 0 comments

Fostele exploatări de balastru din apropierea Mormîntului lui Mihai Viteazu continuă să se transforme în gropi de gunoi, sub ochii pasivi ai autorităților.
Fenomenul este vechi de mai bine de ani, dar nici autoritățile locale, nici cele de mediu nu au reușit să-i dea de capăt. În mod ironic, în fiecare an, la comemorarea lui Mihai Viteazu, oficialități locale și autorități județene se adună pentru a sărbători cu fast, la circa 1 kilometru de terenuriel agricole distruse. Gropile de gunoi nu sunt însă vizibile din cauza copacilor, dar și pentru că nimeni nu pare să manifeste vreun interes pentru zona distrusă.
Primul semnal public la nivel local a fost lansat în iunie 2011 când consilierul local din Turda, Emese Ladanyi (UDMR) a sesizat autoritățile turdene că societatea Ben Ben din Cluj Napoca, despre care presa regională scria că e apropiată de fostul ministru PSD Ioan Rus, a efectuat lucrări de exploatare fără a ține cont de existența stâlpilor de înaltă tensiune ori de conductele existente în zonă. Exploatările de balastru au creat atunci situația în care un stâlp de înaltă tensiune a ajuns izolat pe o insulă artificială, mijlocul unei acumulări de ape.

Printre firmele care au exploatat balastrul se numără și Autogip, din Sălciua, avîndu-l ca administrator pe Nicolae Fonoage. Despre această firmă, presa din Alba scria că a efectuat săpături de exploatare a balastrului în albia Arieșului care a dus la surpare podului de la Lunca Arieșului.

La patru ani de la sesizarea autorităților turdene, gropile de balastru se transformă în mlaștini în care plutesc deșeuri de toate tipurile, menajere, industriale și din construcții, dar și deșeuri vegetale. Toate, plutind într-o supă de mlaștină în care orăcăie broaștele.
Potrivit unor surse, printre deșeurile depozitate în mlaștinile fostei balastiere, se numără și deșeuri medicale care au un regim special de depozitare și neutralizare datorită riscului biologic pe care îl presupun.
Primarul Tudor Ştefănie preciza în 2011 că administraţia locală nu poate controla ceea ce se întâmplă, pentru că e o procedură ce presupune încheierea unor contracte între persoane fizice și persoane juridice. Practic, posesorii de terenuri din zonă, spune primarul, au încheiat contracte de vânzare-cumpărare sau de închiriere “de mână” ce nu sunt anunţate nicăieri. În fapt, potrivit unor surse, firmele de exploatare au oferit oamenilor în medie cîte 20.000 de euro pentru un hectar de teren închiriat, cu promisiunea reamenajării locurilor excavate în lacuri cu pești. Lacurile cu pești, nu au mai apărut niciodată.
InfoArieș a solicitat Primăriei Turda, în această săptămînă, lista tuturor autorizațiilor emise pentru exploatările de balastru de pe raza administrativă a municipiului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.