Terapii de ultimă generație pentru tinerii cu nevoi speciale

Terapii de ultimă generație pentru tinerii cu nevoi speciale by februarie 10, 2017 0 comments

Consiliul Județean Cluj a finalizat implementarea proiectului ”Inovare prin acțiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, în cadrul Programului ”Copii și tineri în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”, prin  Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de program. Proiectul a fost implementat de forul administrativ județean în parteneriat cu Fundația ESTUAR.

Obiectivul general al proiectului a cărui implementare a început în data de 6 februarie 2015 l-a reprezentat creșterea gradului de incluziune a tinerilor cu nevoi speciale prin implementarea unor servicii integrate educaționale, inovative, de stimulare senzorială, social comportamentală și educație informală. Astfel, în urma implementării proiectului au fost amenajate trei camere de stimulare multisenzorială dotate inclusiv cu aparate Solisten pentru aplicarea terapiei Tomatis, la trei unități de învățământ special și de asistență socială aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, respectiv la Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca și la Centrele de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu şi Gherla.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate o serie de activități extra-curiculare și de petrecere a timpului liber pentru nu mai puțin de 329 de tineri cu dizabilități, respectiv excursii de o zi la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, la Grădina Zoologică din Târgul Mureș, la Cetatea „Alba Carolina” din județul Alba, la Salina Turda și la un centru comercial din Cluj-Napoca cu vizionarea unui film și servirea mesei în aceeași incintă. Totodată, au fost organizate patru petreceri în preajma sărbătorilor de iarnă în cadrul căror tinerii au primit cadouri constând în ghiozdane, hanorace, mănuși, căști, dulciuri și globuri precum și sesiuni de educație pentru sănătate în care au fost prezentate și explicate o serie de noțiuni elementare de igienă personală și de deprinderi.

Tot pentru cei 329 de tineri au fost organizate acțiuni complementare menite să le îmbunătățească șansele de integrare socială, prin sesiuni de educație pentru sănătate, educație sexuală și consiliere vocațională. Nu în ultimul rând, pentru un număr de 38 de profesori și specialiști – psihopedagogi, kinetoterapeuți, educatori, profesori psihomotricieni – din cadrul instituțiilor speciale au fost desfășurate cursuri de formare privind utilizarea camerei senzoriale și aplicarea terapiei tinerilor din grupul țintă, în urma cărora aceștia au deprins si abilitățile necesare pentru utilizarea sistemului informatic destinat programării și centralizării activităților desfășurate în camerele multisenzoriale, respectiv evaluarea rezultatelor înregistrate.

Cele mai importante beneficii ale implementării acestui proiect cu finanțare externă nerambursabilă sunt legate de  faptul că un număr semnificativ de tineri cu nevoi speciale beneficiază în acest fel de terapii cu adevărat inovative, pe deplin adaptate nevoilor acestora și care vor contribui esențial la recuperarea și formarea lor profesională. Implicit, acest fapt va ajuta  la pregătirea lor pentru o viață cât mai normală și cât mai puțin dependentă de sprijinul celor din jur” a afirmat președintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tișe.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de1.294.562,75 lei, din care valoarea grantului SEE a fost de 1.100.378,34 lei, reprezentând 85% din finanțarea nerambursabilă, restul sumei de 194.184,41 lei fiind asigurată prin cofinanțare publică de la bugetul de stat.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<