Tehnologiile DuPont-Pioneer prezentate la o întâlnire cu agronomii din zonă

Tehnologiile DuPont-Pioneer prezentate la o întâlnire cu agronomii din zonă by iulie 3, 2017 0 comments

continutplatitCirca 100 de agronomi au participat vineri la o prezentare a tehnologiilor și produselor DuPont-Pioneer. Întâlnirea a fost organizată în câmp, pe loturile demonstrative amplasate lângă E1, pe terenul lucrat de agronomul Emil Turdean.

În acest an, DuPont-Pioneer are programate întâlniri în câmp, pe loturile demonstrative, cu peste 7500 de fermieri din Cluj, Timiș, Iași, Craiova și Insula Mare a Brăilei unde DuPont-Pioneer asigură 70% din necesarul de produse fitosanitare. În România există peste 12.000 de unități agricole care lucrează eficient iar dintre acestea 60-70% folosesc produsele DuPont.

emil2La întâlnirea cu fermierii din zonă a participat dr.ing Adrian Teban, director de dezvoltare DuPont-Pioneer. Au fost prezentate tehnolgiile premergătoare și de protecție pentru patru tipuri de culturi, sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui și soia.

Printre tehnologiile prezentate de către dr. Ing Adrian Teban a fost și tehnologia DuPontTM ExpressSun destinată culturii de floare soarelului

Floarea soarelui este o cultură cu spaţii mari între rânduri, astfel încât după răsărire, cultura nu poate concura împotriva buruienilor. Cultura de floarea soarelui este infestată cu un spectru foarte mare de buruieni foarte greu de combătut. Tehnologiile pre-emergente (adică cele de aplicare a erbicidelor înainte de răsărire) disponibile anterior nu au funcţionat în mod adecvat, sau nu au funcţionat deloc.

O parte a buruienilor care afectează cultura de floarea soarelului erau d înrudite cu aceasta, fapt care făcea ca mencanismele de combatere a buruienilor să fie dificile: atât buruiienile cât și planta de cultură aveau același mecanisme biologice de apărare. Cercetătorii DuPont-Pioneer au creat soiuri de hibrizi de floarea soarelului cu genă de rezistență la un ierbicid specific. Tehnologia implică așadar două elemente: un ierbicid specific şi hibridul tolerant cu gena de rezistență la erbicid. Niciunul dintre acestea nu se poate înlocui; în caz contrar poate apărea fito-toxicitate gravă sau distrugerea în totalitate a culturii. Cei de la DuPont-Pioneer au două tehnologii pentru floarea soarelului una denumită Clearfield cu hibrizi rezistenți la ierbiciului Pulsar și ExpressSun cu ierbicidul Express.

Agronomul Emil Turdeanu spune că utilizarea erbicidelor în culturi este absolut necesară. ”Am avut în lucru terenuri luate de la țărani, neierbicidate, nefertilizate și pe care nu s-au respectat tehnologiile de rotație a culturilor. Vedeai, vreo cinci ani de zile, pe ternurile sărăcite, diferențe de creștere a plantelor”, explică Emil Turdeanu. Acesta spune că agricutura modernă, care să aducă producții mari este de neconceput fără hibrizi și tehnologii specifice de protecția plantelor. ”Dacă nu se ierbicida lotul acesta demonstrativ de soia, nu ar fi existat aici nicio cultură de soia”, mai adaugă Emil Turdeanu. Agronomii aplică intens ierbcide și în condițiile în care renunță tot mai mult la intervențiile mecanice de combatere a buruienilor care determină pierderi ale apei din sol și scăderi ale producției chiar și de 30-40%.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.