Țeapa deceniului la Turda: Renovarea Complexului Potaissa poate ajunge la 100 de miliarde

Țeapa deceniului la Turda: Renovarea Complexului Potaissa poate ajunge la 100 de miliarde

Țeapa deceniului la Turda: Renovarea Complexului Potaissa poate ajunge la 100 de miliarde

by aprilie 30, 2015 0 comments

După investiția de 1,3 milioane de euro pentru SPA-ul Potaissa Turda, conducerea Salinei Turda propune o nouă investiție de anvergură: circa 56 de miliarde de lei pentru renovarea Hotelului Potaissa. Dacă suma, deocamdată o valoare estimată va rămâne la fel putem spune cu mândrie că Turda va avea un complex hotelier de 100 de miliarde de lei vechi.

Consilierii turdeni au votat astăzi proiectul de hotărâre cu privire la refectificarea  bugetului  SC Salina Turda SA. În fapt, aleșii locali au aprobat cu 11 voturi demararea procedurilor de reabilitare a hotelului Potaissa Turda. Potrivit estimărilor lucrările vor costa circa 5,6 milioane de lei, echivalentul a circa 56 de miliarde de lei vechi.
Conducerea Salinei Turda nu a fost prezentă pentru a-și susține proiectul dar a trimis consilierilor locali un filmuleț de 2 minute cu poze despre cum va arăta noua investiției. Faza aproape ridicolă, cea a filmulețului mut, cu niște poze, l-a determinat pe consilierii Florin Bugnar și Lucian Cordiș să critice faptuul că proiectul nu a fost prezentant de cineva din conducerea Salinei.
Noua investiție a fost aprobată  dar nu fără critici ulterioare din partea unor aleși locali. Consilierul Sorin Bichiș a spus, ulterior ședinței, că suma este exagerată, în timp ce consilierul Cristian Felezeu a precizat că e o sumă orientativă ce va fi redusă în urma licitației. “O să vedeți, suma se va licita la 50% din această valoare”, a profețit Cristian Felezeu.
Consilierul Ovidiu Micu, care este și inginer constructor a precizat că suma e exagerat de mare. “Dacă se împart cele 5,6 milioane la cei 1800 de metri pătrați rezultă un preț de 707 euro/metru pătrat, e o sumă mare”, spune consilierul Ovidiu Micu. Acesta a explicat că autoritățile locale au vândut teren la valoarea e 250 de euro pe metru pătrat. “Dacă adăugați la cei 707 euro pe metru pătrat valoarea de 250 de euro, a terenului, plus valoarea construcției existente vom avea în final o valoare a construcției de peste 1200 de euro pe metru pătrat. În Turda a existat o singură construcție în boom imobiliar, între 2005-2007 care s-a construit cu 1250 de euro pe metru pătrat. O construcție cu o valoare de 1200 de euro pe metru pătrat poate fi amoritizată în vreo 50 de ani”, spune alesul local.

Pe lângă cele 56 de miliarde de lei vechi, cât costă teoretic reabilitarea Hotelului Potaissa, Consiliul Local a mai aprobat și 400.000 de lei pentru dotări. La aceste sume se mai adaugă cheltuieli cu creditele, astfel că un calcul brut al cheltuielilor de reabilitare ale Hotelului Potaissa  indică o sumă estiativă de peste 60 de miliarde de lei.

Salina Turda a investit în spa-ul de la Potaissa circa 1.300.556 de euro, echivalentul a 5.778.307 lei, dintr-un credit de circa 2,4 milioane de euro aprobat de către Consiliul Local.
În fina, complexul Potaissa Turda ar putea costa 100 de miliarde de lei, echivalentul a 2 milioane de euro.
Pentru a înțelege găselnița investițională aprobată de aleșii Turzii putem compara proiectul local cu prețurile de vânzare a unor hoteluri de pe litoral.
Un hotel cu 73 de camere, cu suprafața de 2500 de metri pătrați renovat în 2014, situat la 500 de metri de plajă, în Eforie Nord e scos la vânzare cu 1,1 milioane de euro, jumătate din cât costă estimativ investiția în Complexul Potaissa.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.