Taxă pentru hotelieri. Stațiunea balneo Turda vine cu prima surpriză

Taxă pentru hotelieri. Stațiunea balneo Turda vine cu prima surpriză by februarie 27, 2017 0 comments

Administrația locală intenționează să încaseze o nouă taxă locală: taxa de stațiune balneo-climaterică. Aceasta ar urma să fie aplicată din fericire doar celor care aleg să doarmă la Turda dar nu și locuitorilor din oraș.

Municipalitatea turdeană a uitat să propună simultan cu instituirea noii taxe speciale și scutirile de care pot beneficia o serie de categorii sociale extrem de vulnerabile,  scutiri pe care Codul Fiscal le permite. 

Taxa de stațiune balneo-climaterice va fi de 2% din valoarea fiecărei nopți de cazare și va fi percepută atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice ce cazează turiști. Destinația taxei speciale va fi aceea de promovare a stațiunii balneo-climaterice Turda.

Primăria Turda a anunțat că va organiza o consultare publică pe tema adoptării unei taxe speciale noi denumită ”taxa de stațiune balneoclimaterică”. Această taxă e prima schimbare evidentă de când Turda a primit statutul de stațiune balneo.

Primăria Turda a redactat un regulament de încasare a taxei speciale dar a evitat să includă posibilitatea prevăzută de lege privind acordarea scutirilor.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Consiliile Locale pot aproba scutiri de taxe speciale în cazul unor categorii distincte, vulnerabile social.

Printre aceste categorii se numără persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate; veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare, și persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările și completările ulterioare;

Municipalitatea a evitat să precizeze în mod explicit dacă noua taxă înlocuiște taxa hotelieră. Aceasta a fost, până în 2016, în valoare de 1% din costurile unei nopți de cazare.

Administrația locală preciza în toamna anului 2017 că numărul locurilor de cazare din oraș este într-o creștere constantă de la circa 260 de locuri de cazare în 2010 la 1400 de locuri de cazare, estimate la sfârșitul anului 2014. Potrivit autorităților, instituirea acestei taxe speciale ar permite finanțarea unor acțiuni de promovare a orașului. 

Taxa de 2% gândită de administrația locală din Turda nu este una mare. Stațiunile de pe Litoral au aplicat de-a lungul timpului taxe de  până la 5,5%  și chiar 8% din valoarea unei nopți de cazare. Întrebarea pe care și-o pun hotelierii din oraș e însă alta: ce s-ar putea promova acum în stațiunea balneo-climaterică Turda?

Consultarea publică privind instituirea noii taxe se va desfășura până la mijlocul lunii martie. Fiecare persoană interesată va avea posibilitatea ca să depună la sediul Primăriei Turda, camera 50, propuneri și sugestii privind instituirea acestei taxe până la data de 17 martie 2017.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.