Taxă de salubritate pentru turdenii plecați de acasă. Sunt vizați și românii din străinătate

Taxă de salubritate pentru turdenii plecați de acasă. Sunt vizați și românii din străinătate

Taxă de salubritate pentru turdenii plecați de acasă. Sunt vizați și românii din străinătate

by octombrie 26, 2017 1 comment

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi o nouă taxă de salubritate care va fi aplicată inclusiv turdenilor ce nu locuiesc în imobilele pe care le dețin în proprietate. Taxa specială va fi aplicată și turdenilor plecați la muncă în străinătate, chiar dacă aceștia nu stau în oraș și au locuințele închise.

Turdenii plecați la muncă în străinătate se pot trezi cu datorii anuale la bugetul local de 240 lei la care se vor adăuga și penalități dacă pe parcursul anului nu au plătit taxa pe care primarul le-o aplică pentru ridicarea gunoiului.

Noua taxă specială de salubritate a fost adoptată la inițiativa primarului Cristian Matei. Taxa specială este prevăzută de lege și își propune să corecteze încasările deficitare ale firmei de salubritate. Practic, noua taxă specială va fi aplicată celor care nu au contract de salubritate cu firma de profil din oraș: Taxa specială ar urma să fie încasată direct de către Primăria Turda, prin serviciul taxe și impozite.

Primarul Cristian Matei s-a gândit să-i pună pe turdeni la plată, chiar dacă li se ridică gunoiul

Primarul Cristian Matei s-a gândit să-i pună pe turdeni la plată, chiar dacă nu li se ridică gunoiul

Multe persoane refuză încheierea unui contract de salubritate sau nu plătesc pentru ridicarea gunoiului menajer. Recuperarea unor astfel de sume pe cale legală se dovedește aproape imposibilă, astfel că legea a impus instituirea în localități a unei taxe speciale de salubritate, aplicată celor care nu au contracte de ridicare a gunoiului. Legea a fost gândită astfel ca o formă de constrângere pentru cei ce nu plătesc gunoiul și pentru a compensa faptul că aceștia profită de restul cetățenilor care plătesc. Încasată prin serviciile de impozite și taxe ale primăriilor, noua taxă ar fi cu o destinație specială, pentru salubrizarea orașului. Serviciile de salubritate se taxeaxă la Turda cu 9, 58 lei/pers/lună în cazul persoanelor fizice și cu 45,98 pe lună pentru persoanele juridice. Taxa specială va fi de 20 de lei pe lună, înmulțit cu numărul de persoane declarate de contribuabil sau de 20 de lei pe lună înmulțit cu 2,5 persoane acolo unde nu se depune o declarație cu numărul de persoane.

La Turda, administrația locală a venit cu o inovație și s-a gândit să taxeze și imobilele nelocuite. Pentru clădirile nelocuite sau locuite temporar se va percepe o taxă de 20 de lei pe lună, chiar dacă de la acele adrese nu se va ridica gunoi menajer.

Propunerea primarului de a taxa toate clădirile din oraș pentru salubritate a fost criticată de către consilierii PNL. Liberarul Ciprian Rigman a propus eliminarea taxei pentru clădirile nelocuite, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD. ”Nu există posibilitatea că să faci dovada că nu e cineva acasă”, a comentat unul din consilierii locali PSD. Social-democrații și însuși primarul nu au dus însă raționamentul mai departe: de ce ar trebui să plătească turdenii plecați de acasă, câte 20 de lei lunar?

Noua hotărâre, așa cum a fost adoptată de către Consiliul local va complica lucrurile în ceea ce privește plata taxei speciale de salubritate. Procedura de impunere a taxei prevede că firma de salubritate va transmite Consiliului Local Turda lista persoanelor care nu au contract sau refuză plata, după ce anterior au somat persoanele pentru încheierea unui contract. Serviciul impozite și taxe va trimite fiecărei persoane de pe listă o scrisoare simplă prin persoana e somată să își încheie contractul de salubritate. Dacă aceasta refuză, Primăria va emite o notificare prin proprietarul imobilului va fi înștiințat că are de plată taxa specială. Această notificare va fi trimisă cu confirmare de primire.

Prima adresă oficială a Primăriei va fi tirmisă cu poșta simplă, spune inițiatorul proiectului, datorită faptului că recomandata costă 7 lei dar și pentru că au fost anterior somați de opearatorul de salubritate. Transmiterea celei de-a doua notificări se va face și prin lipirea unei înștiințări pe ușa imobilului.

Aplicarea unei taxe speciale de salubritate în acest mod arată de fapt că municipalitatea se pregătește să taxexe cu 20 de lei lunar toți proprietarii de locuințe care nu stau în Turda. Chiar dacă au apartamentele sau casele închise, turdenii se vor trezi până la anul cu notificări lipite pe ușă. Ca să poată aplica deciziile de impunere, administrația locală a recus la artificiul prin care vor transmite prima adresă prin scrisoare simplă. Fie că adresa ajunge, fie că nu, proprietarii se vor trezi oricum cu notificări de plată. Proiectul de hotărâre are însă lacune juridice, deoarece municipalitatea nu poate face decizii de impunere fără să facă dovada că în prealabil a somat cetățenii.

Noua taxă de salubritate va fi plătită și de românii plecați în străinătate ce și-au închis imobilele din oraș. Problema în cazul acestora e că, dacă nu au rude sau vecini atenți, se pot trezi cu datorii anuale la bugetul local de 240 lei la care se vor adăuga și penalități, de vreme ce, pe parcursul anului nu au plătit taxa pentru ridicarea gunoiului.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Sisu
    #1 Sisu 28 octombrie, 2017, 09:24

    Pentru aerul respirat nu pune taxa alc(EDITAT) �sta notoriu. Sa se duca la prietenii lui ind(EDITAT) sa ia taxa asta.

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<