Tarifele de salubritate au crescut cu 24%. Noile tarife vor intra în vigoare după 17 noiembrie

Tarifele de salubritate au crescut cu 24%. Noile tarife  vor intra în vigoare după 17 noiembrie by noiembrie 12, 2015 0 comments

Consilierii localia au aprobat ieri majorarea tarifelor de salubritate cu 24, 3% în condițiile în care operatorul de salubritate Prival Ecologic a reclamat o creștere a costurilor de salubritate prin transportarea gunoiului pe platforma de la Odorheiul Secuiesc.

Persoanele fizice vor plăti 9, 58 de lei lunar pe persoană iar agenții economici vor plăti 47,92 de lei pe metru cub.
Potrivit notei de justificare a celor de la Prival creșterea tarifului pentru populație se datorează transportului gunoiului la Odorheiul Secuiesc, pe o distanță de 395 de kilometri.

Tarifele adoptate fără respectarea legislației privind transparența

Noile tarife vor putea fi aplicate în termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii Consiliului Local către prefect, precizează jr Letiția Paula Mic, secretarul Municipiului Turda. ”Nu am transmis încă hotărârea. Fiind vorba de un act normativ, aceasta poate fi aplicată în termen de cinci zile de la comunicarea ei”, spune secretarul Municipiului Turda. Letiția Mic spune că nu știe dacă proiectul de hotărâre a stat în dezbatere publică și că acest aspect s-a ocupat administratorul public Radu Crișan.
Administratorul public al Municipiului Turda, Radu Crișan a precizat că proiectul de majorare a tarifelor de salubritate nu trebuia să fie pus în dezbatere publică. ”Au mai fost proiecte asemănătoarea care nu au stat în dezbtare publică. În opinia mea nu se impunea acest lucru”, spune Radu Crișan.
Majorarea tarifelor de salubritate printr-un proiect de hotărâre ce nu a fost supus dezbaterii publice încalcă Legea 52 din 2003 privind transparența decizională spune Iulia Tutuianu, din cadrul Coaliției52 o platoformă civică axată pe respectarea legilor transparenței, ce reunește peste 400 de organizații civice din România. ”Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ trebuie adus la cunoștinta publicului cu cel putin 30 de zile lucratoare înainte de supunerea spre avizare. Ar trebui, potrivit legii ca autoritățile publice să stabilească o perioadă de 10 zile pentru a primi sugestii și propuneri”, spune Iulia Tutuianu.
Deși a fost supus atenției Consiliului Local într-o ședință extraordinară, proiectul de hotărâre este întemeiat pe modificarea costurilor cu o influență mai mare de 5% pe o perioadă de 3 luni, fapt care indică că majorarea tarifului de salubritate era cunoscută de autorități încă din vara acestui an.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.