Sute de mii de lei cheltuiți fără acordul Consiliului Local Turda. API drenează bani din bugetul orașului

Sute de mii de lei cheltuiți fără acordul Consiliului Local Turda. API drenează bani din bugetul orașului by noiembrie 30, 2017 1 comment

Bogdan Ursuleanu, directorul Administrarea Patrimoniului Imobiliar a fost acuzat că a cheltuit sute de mii de lei, fără a avea acordul Consiliului Local. Consilerii PNL au criticat ieri, în ședința Consiliului Local,  managementul API, firmă cu capital public ce administrează parcările din Turda. Acuzațiile sunt că directorul Bogdan Ursuleanu a triplat atât cheltuielile cu terții cât și cheltuielile salariale, a redus valoarea investițiilor din fondurile proprii și a crescut simultan investițiile cu bani din bugetul local. Liberalii se tem că API srl a devenit un mijloc de rispire a banilor publici, asta și în contextul în care firma a mărit tarifele de parcare. 

Directorul API  a precizat că în mandatul său a crescut productivitatea muncii și că toate cheltuielile sunt justificate economic.

Administrarea Patrimoniului Imobiliar SRL, firmă cu capital public, ce administrează și parcările din oraș a prezentat ieri execuția bugetară la nouă luni, până la finalul lunii septembrie. Documentul prezentat în fața Consiliului Local arată depășiri ale cheltuielilor salariale și ale cheltuililor de exploatare cu până la trei ori mai mult, până la sfârșitul anului.

Documentul prezentat Consiliului Local vine atât cu propuneride majorare a cheltuielilor și salariilor până la finalul anului, dar mai mult, vine cu rectificări retroactive ale bugetului de venituri și cheltuieli. Practic, API a și-a crescut deja salariile și costurile până la 30 septembrie 2017 iar acum cere aprobarea și solicită creșteri ale acestor capitole, până la sfârșitul anului.

Documentul financiar care arată triplarea cheltuielilor i-a determinat pe consilierii PNL să-l acuze pe Bogdan Urusuleanu că a angajat aceste cheltuieli fără acordul Consiliului Local. În contrapartidă, Bogdan Ursuleanu a precizat că s-a înregistrat o creștere a productivității muncii și a precizat că operațiunile contabile și financiare au fost făcute de către angajații pe care i-a moștenit.

API srl are venituri anuale aprobate de 1.2 milioane de lei din care 1.009 milioane realizate la 30 septembrie 2017 și estimează 1,79 milioane pana la sfârșitul anului. Consilierii PNL spun că estimarea directorului API e una nerealistă. Dacă ai încasat 1 milion în 9 luni de sezon turistic, cum ai putea încasa alti 790.000 de lei în doar trei luni, și acestea de iarnă.

Comsilierul local Marius Riter l-a acuzat pe directorul API că a crescut cheltuielile de exploatare de la 1,034 milioane la 1,589 milioane de lei. Din acestea aproape s-au triplat cheltuielile cu alte servicii executate de terți de la 135.500l la 308.208 lei. În final se preconizează cheltuieli anuale 487.000 de lei, de trei ori mai mult față de cât a aprobat Consiliul Local la începutul anului. La capitolul cheltuieli cu terții, ponderea cea mai mare o au ”cheltuielile cu colaboratorii”, care au crescut de la 60.443 la 239. 483 lei, adică de aproape patru ori, urmând să ajungă la 399.800.

Cheltuielile cu salariile au crescut de la 277. 820 la 374.281 lei urmând să ajungă la 608.000 lei. Potrivit consilierilor PNL cheltuielile cu salariul directorului cresc cu 48%. ”L-am întrebat pe dl director ce anume justifică majorarea cu 48% a indemnizațiilor directorului în condițiile în care singura performanță vizibilă este creșterea cheltuielilor”, spune consilierul Marius Riter.

Consilierul PNL Ciprian Rigman a cerut desființarea API srl și transformarea acestuia în serviciu public, direct în subordinea Primăriei, așa cum funcționează la Cluj. 

”Ați scăzut investițiile din fonduri proprii de la 417.000 la 209.000 lei și ați marit cu 50% investițiile din bugetul local, de la 600.000 la 832.000 de lei. Productivitatea asta nu se vede in investiițile publice pe care le faceți din investițiile proprii. Dvs trebuie să obțineți cât mai multe fonduri proprii și să degrevați bugetul local. Nu știu ce se întâmplă cu banii respectivi. De ce să mai ținem API, atunci să facem investițiile direct de la Bugetul local, nu avem nevoie de API. Nu funcționăm cu oamei anagajați într-un un srl în care habar nu avem care e cuantumul salarial al fiecăruia”, a declarat consilierul local Ciprian Rigman.

null

null

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. eugen
    #1 eugen 30 noiembrie, 2017, 16:27

    de ce nu au desfiintat PNListii API? acum turba Ringman de ciuda ca, ciuma rosie ii copiaza, ba sunt mult mai ,,creativi,, Musca-ti limba ,,domnule,, Rigman, si asteapta-ti randul. In ultimii 28 de ani, toti ati profitat de furaciunile inventate de inaintasii vostri. V-ati rotit la ciolan si ati exploatat poporul roman pana la sange. Sa va dea Elohim tot ce ati dat voi poporului roman!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.